WSJ: Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Ένα ακόμα απογοητευτικό μήνυμα έχει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal: ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της -ένα ζήτημα που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα με το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων- χρειάζεται πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις από αυτές που σχεδιάζονται.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις συναντήσεις

Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους του Ταμείου το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, καθώς και στις δηλώσεις Τόμσεν ότι "για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και για να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα προ-κρίσης επίπεδα θα χρειαστούν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει". Επτά χρόνια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και πριν από μία ακόμη επικείμενη οικονομική κρίση, αυτό είναι το μήνυμα που δεν θέλει να ακούσει ο Έλληνας και ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ παροτρύνει τη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας να δώσουν στη χώρα ελπίδα με τη μορφή μιας πραγματικής ελάφρυνσης χρέους.

Η χώρα έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης, γράφει η WSJ. Μία ακόμη κρίση θα μπορούσε να ακολουθήσει, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές.

Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενοι την ελάφρυνση του χρέους, αν οι μεταρρυθμίσεις παράγουν θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια υπόσχεση που έχει προσφερθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει εκπληρωθεί, εν μέρει επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας. Τέλος, αναφέρονται τα σχόλια του συνεργάτη του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία και πρώην κορυφαίου οικονομολόγου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, Τζερομίν Ζετελμάγιερ, ο οποίος αμφισβητεί ότι οι τρέχουσες προτάσεις για την επέκταση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων της θα είναι αρκετές για να ανακάμψει η χώρα, παρά μόνο αν ληφθούν στην ακραία εκδοχή τους. Όπως εκτιμά, λόγω των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ έκτακτης βοήθειας.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα