Αδύναμος κρίκος για τη Ν.Δ. ο Καραμανλής

Σέρνει στον βυθό την κυβέρνηση, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που του ζητάνε να παραιτηθεί ή από βουλευτής ή από την ασυλία – Εντείνονται οι πιέσεις του Μαξίμου προς τον πρώην υπουργό να δώσει ο ίδιος διέξοδο

Του Πάνου Σώκου

Όσο προχωράνε οι έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών και πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις κυβερνητικές ευθύνες τόσο ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής γίνεται ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής παράταξης. Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον έχουν αντιληφθεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, γι’ αυτό το τελευταίο

48ωρο έχουν πληθύνει οι φωνές εκείνες που τον «αδειάζουν» και του ζητάνε να παραιτηθεί ή από βουλευτής ή από τη βουλευτική ασυλία, καθώς βλέπουν ότι παρασέρνει στον βυθό όλη την κυβέρνηση και ιδίως τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής παραμένει σιωπηλός και εξαφανισμένος, όμως όσο η κατακραυγή μεγαλώνει δεν λείπουν και οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι είναι τελικά κοντά στην παραίτησή του. Είναι προφανές πως το Μέγαρο Μαξίμου ασκεί εμμέσως πλην σαφώς ασφυκτική πίεση στον πρώην υπουργό να δώσει μόνος του μία διέξοδο, καθώς θεωρούν πλέον ότι η παραμονή τού κάνει ζημιά, αφού η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών όχι μόνο δεν ξεχάστηκε και δεν κρίθηκε στις εκλογές, όπως έλεγαν λαλίστατοι υπουργοί, αλλά απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιστεύει σε ποσοστό 80% ότι επιχειρείται συγκάλυψη και ζητάει απονομή δικαιοσύνης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, αν όχι πανικός, για τη σημαντική δημοσκοπική υποχώρηση των τελευταίων ημερών, όπως έδειξε η έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε πτώση 4 μονάδων και που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών (αλλά και στην ακρίβεια και την ανασφάλεια). Όμως και η εικόνα του πρωθυπουργού δεν είναι πλέον η καλύτερη, αφού χάνει σε δημοφιλία και είναι δεύτερος μετά τον… κανένα! Για τις δημοσκοπήσεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τους συνεργάτες του στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, και λέγεται πως ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος. Στο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία να ανακόψουν αυτή την ταχύτατη φθίνουσα δημοσκοπική τροχιά και αναζητούν μια πρωτοβουλία για την ανάκτηση των κινήσεων που είναι πιθανόν να αφορά τα Τέμπη και τον πρώην υπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών με τις οποίες ζητούν από τον κ. Καραμανλή να αναλάβει τις ευθύνες του. «Εάν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να αυτοκτονούσα» είπε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης, που είναι και στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του πρωθυπουργού, και πρόσθεσε: «Δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που χρειάζεται ερμηνεία». Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Βοιωτίας Λευτέρης Κτιστάκης, που είχε πει την Πέμπτη πως θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία αν ήταν στη θέση του Κώστα Καραμανλή. «Εγώ προσωπικά, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω, δεν έχω κανένα πρόβλημα» είχε πει, προσθέτοντας: «Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω». Χθες και ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Φίλιππος Φόρτωμας είπε πως κι αυτός θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία. Σημαντική ωστόσο θεωρείται και η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος είπε πως, αν ο ίδιος είχε την πολιτική ευθύνη, τότε δεν θα ήταν υποψήφιος. «Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχα την πολιτική ευθύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, εμφανώς διαφοροποιημένη είναι και η επίσημη κυβερνητική θέση, όπως εκφράζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. «Κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη» είπε χθες σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται, υπάρχει κάποιος που έδειξε η Δικαιοσύνη, υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο; “Όχι” είναι η απάντηση. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη. Αθώους, ενόχους, κατηγορούμενους τους καθορίζει η Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα αν ο εισαγγελέας στη Λάρισα αποδώσει ευθύνες στον κ. Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν πρόκειται να σταθεί «εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «χυδαία εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός. Ωστόσο σημείωσε ότι θα ελεγχθεί ως υπουργός, είτε έχει τη βουλευτική ασυλία είτε όχι.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

The post Αδύναμος κρίκος για τη Ν.Δ. ο Καραμανλής appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα