«Αφεση» και από Eurogroup σε Ισπανία και Πορτογαλία

«Αφεση» για τις δημοσιονομικές αμαρτίες του παρελθόντος έδωσε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθετώντας την σχετική εισήγηση της Κομισιόν από τις 27 Ιουλίου. Το Eurogroup είχε προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να καταθέσει ενστάσεις στην πρόταση της Κομισιόν.

Ομως, επέλεξε να μην το πράξει, καθώς η υπερ-ευέλικτη ερμηνεία των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με χρήση όλων των «διόδων διαφυγής» (από τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους στόχους) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρώπης, για να μην εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό

και τις ακραίες φωνές στην Ε.Ε., εν μέσω Brexit, έξαρσης της τρομοκρατίας και του προσφυγικού, συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας στην Ισπανία και επαπειλούμενης κρίσης στην Ιταλία, λόγω των προβλημάτων των τραπεζών και του αμφίρροπου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Ρέντσι.

Νέα πορείαΤούτων λεχθέντων, το Συμβούλιο ακύρωσε τα οικονομικά πρόστιμα που προέβλεπε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά αιτήματα από Μαδρίτη και Λισαβόνα, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δυο χωρών και τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με το Σύμφωνο στο μέλλον. Χάραξε δε νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες, απαιτώντας από την Πορτογαλία να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος (από 4,4% στο τέλος του 2015) και από την Ισπανία να περιορίσει το δικό της έλλειμμα (5,1% του ΑΕΠ τον περασμένο Δεκέμβριο) στο 4,6% φέτος, στο 3,1% το 2017 και στο 2,2% το 2018. Αμφότερες χώρες έχουν προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούν στην επίτευξη των νέων στόχων και αν αυτά δεν κριθούν ικανοποιητικά από την Κομισιόν και το Eurogroup ελλοχεύει ο κίνδυνος να «παγώσουν» οι εκταμιεύσεις κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για το 2017. Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της επ’ αυτού έπειτα από διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα λάβει χώρα μετά τις θερινές διακοπές της Ευρωβουλής. «Η ανάληψη αποτελεσματικής δράσης από την Ισπανία και την Πορτογαλία θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση της αναστολής των αναλήψεων υποχρεώσεων που προβλέπονται από τα ΕΔΕΤ», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οχι» σε νέα μέτραΟι δύο χώρες της Ιβηρικής διαμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένες να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Βρυξελλών, χωρίς όμως να λάβουν νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας, κάτι που στην περίπτωση της Ισπανίας είναι, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα δύσκολο, με δεδομένο ότι μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις η χώρα εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση. «Εχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας και της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής», ανέφερε από την πλευρά του το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η επιεικής μεταχείριση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πυροδότησε έντονο δημόσιο διάλογο, ιδίως στη Γερμανία, όπου ορισμένοι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής ορθοδοξίας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η μη ευλαβική τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

«Η παράβαση των κανόνων πρέπει κάποια στιγμή να έχει συνέπειες. Θεωρώ ότι η Κομισιόν και το Eurogroup δεν επιδεικνύουν την πρέπουσα συνέπεια», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η απόφαση της Κομισιόν ελήφθη με τις ευλογίες του Βερολίνου και μετά από φημολογούμενη παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα