Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Μαξίμου για Σκοπιανό. "Άλλοι κάνουν νταραβέρια. Όχι εμείς"

Αυστηρό μήνυμα σε Μέγαρο Μαξίμου και συγκυβέρνηση, με αφορμή τη σεναριολογία των τελευταίων εικοσιτετράωρων για τη συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Εμείς δεν κάνουμε νταραβέρια. Άλλοι κάνουν", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για "σενάρια επιστημονικής φαντασίας", στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου "Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ’ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως" του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Από

την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ, προχώρησε σε μία δήλωση, που αφήνει ανοιχτή χαραμάδα το Ποτάμι να επαναξιολογήσει τη στάση του, όταν φτάσουν στη Βουλή τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

"Είμαι εδώ για να μιλήσω για τη ΝΔ και μόνο. Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την κάθετη αντίρρησή μας στη συμφωνία των Πρεσπών. Με έναν τρόπο τεκμηριωμένο και συγκροτημένο. Αναγνωρίσαμε τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Είπε ότι δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε μία συμφωνία που εκχωρεί στη γειτονική χώρα "μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία. Θα αγωνιστούμε, ώστε να μην κυρωθεί. Σε καμία περίπτωση αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις θέσεις άλλων κομμάτων. Με το Ποτάμι συμφωνούμε σε πολλά ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Δε μπαίνουμε σε μετεκλογική ή προεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δε μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια. Κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν "ναι” εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν "όχι”. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Με αφορμή τις μαθητικές διαδηλώσεις. Ζητήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα που ακούστηκε "η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία”. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Άλλοι ήταν αυτοί που σφύριζαν αδιάφορα, όταν καταθέσαμε πρόταση μομφής, για να κρατηθούν λίγο ακόμα στην εξουσία", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας στο στόχαστρο του τη σεναριολογία επάνω στην οποία αναζητάει επικοινωνιακό σωσίβιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που έδωσε τη δική του απάντηση, εγκαλώντας το Μαξίμου ότι προσπαθεί να κάνει κουμάντο σε άλλα κόμματα.

"Πολλοί θεωρούν ότι η θέση σου πρέπει κάθε ημέρα να μπαίνει σε ζυγαριά. Δε βλέπω έτσι τα πράγματα. Δε θα μείνω στην πολιτική, υπηρετώντας έτσι την πολιτική. Θα παρακαλούσα αυτούς που βάζουν τίτλους να σκεφτούν διαφορετικά και να μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δε με έχουν ξαφνιάσει. Πριν έξι μήνες έλεγαν ότι είμαι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι αστείο. Δεν έχει σχέση με τη δική μου προσωπικότητα. Θα επιμείνω με τις απόψεις μου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονες μας. Είπα και στη Βουλή ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν και η καλύτερη…Το Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία μεγάλη απόφαση που δε θα είναι εύκολη. Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει λύση. Όμως, από την άλλη, δε στερούμαστε το δικαίωμα να κάνουμε δηλώσεις για όσα προσβάλλουν το λαό και τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή", ανέφερε, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό η Σεβαστουπόλεως να επανεξετάσει τη θέση της, πριν την κύρωση της συμφωνίας.

Χρησιμοποιώντας ένα στίχο από το τραγούδι "οι παλιοί μας φίλοι" του Διονύση Σαββόπουλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε και πάλι μηνύματα συμπόρευσης με το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, βγάζοντας, παράλληλα, κόκκινη κάρτα στη λογική των ίσων αποστάσεων, η οποία δε χωράει στην κρισιμότητα των στιγμών. "Σε αυτόν το δύσκολο αγώνα μπορούμε να συμπορευθούμε με άλλες δυνάμεις, κρατώντας αυτές οι δυνάμεις το δικό τους ξεχωριστό στίγμα. Μη ξεχνώντας το μείζον, δε μπορούμε να τοποθετούμαστε με πολιτική ίσων αποστάσεων. Όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στο διακύβευμα των εκλογών. Να διαλέξει ο καθένας, όπως λέει και ο Σαββόπουλος, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Από τις παρεμβάσεις τους, δε, για το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα τις αλλαγές στην Παιδεία (με αιχμή το άρθρο 16 του Συντάγματος) και το δημόσιο τομέα, έγινε φανερό πως τα πεδία της σύγκλισης είναι πολλά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ομιλία του, τόνισε πως την έννοια της μεταρρύθμισης την αντιλαμβάνεται ως τις αλλαγές εκείνες που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, γιατί ο κόσμος αλλάζει γύρω μας με ταχύτητα. Ο κ. Μητσοτάκης, που τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν προ κρίσης δεν ήταν αρκετές, για να αξιοποιήσουμε την περίοδο της μεγάλης ευφορίας, στάθηκε, αρχικά, στην περίοδο των μνημονίων, σημειώνοντας ότι η έννοια της μεταρρύθμισης δαιμονοποιήθηκε. "Ταυτίστηκε με μία σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Οι σημαντικές αλλαγές που έγιναν είτε δεν αναδείχθηκαν, είτε δε στηρίχθηκαν. Είμαστε τώρα 25% φτωχότεροι σε σχέση με το 2010, χωρίς να έχουμε κάνει τις αλλαγές που έπρεπε. Να γίνουμε, δηλαδή, ευρωπαίοι από πεποίθηση και όχι από ανάγκη. Σήμερα η μεταρρύθμιση είναι πεδίο συνάντησης όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Είναι εδώ, για να βοηθήσουν τους πολλούς να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Και αυτό προτάσσουμε στη Νέα Δημοκρατία", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, τόνισε πως ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η "γαλάζια" παράταξη, ο ίδιος θα αναζητήσει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.

"Μετά τη φαντασίωση ότι μπορούμε να σκίσουμε τα μνημόνια ή να κάνουμε αλλαγές χωρίς κόπο οι γραμμές έχουν ξεκαθαρίσει. Από τη μία, είναι οι δυνάμεις της υπερφορολόγησης, των επιδομάτων. Από την άλλη, στοιχίζονται όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να συγχρονιστεί με τον 21ο αιώνα. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό κράτος. Ένα αποτελεσματικό κράτος. Ως δύναμη που συνθέτουμε τους Έλληνες είναι να προτάξουμε μία πολιτική που θα ενώνει. Αυτό θα είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η θεσμική θωράκιση μίας χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον οικονομικό της πλούτο. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι ενδεικτική του χάσματος ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις της προόδου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι ψευδαισθήσεις έχουν κατάρρευση, το εκκρεμές πλέον κινείται προς τη σοβαρότητα, την αλήθεια και την αποτελεσματικότητα. Όλοι μας στη ΝΔ είμαστε πιο έμπειροι. Έχουμε χειριστεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε κάνει λάθη και μάθαμε από τα λάθη μας. Γνωρίζουμε ότι μία μεταρρύθμιση χρειάζεται υπομονή και σεμνότητα και όχι ιδεολογική αλαζονεία, που κάποιοι ηγέτες στην Ευρώπη μπορεί τώρα να την πληρώνουν. Εμείς μπορούμε να πετύχουμε εκεί που άλλο απέτυχαν", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι όσα αναβάλαμε ως χώρα, όσα δεν υπήρξε η τόλμη να γίνουν, έφεραν τη χρεοκοπία. "Οι μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται ακόμα και σήμερα. Για παράδειγμα στην Παιδεία με το άρθρο 16 και στο Δημόσιο με την αξιολόγηση. Η χώρα δεν προχωράει με συγκεκριμένη ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο άρθρο 16 υπάρχει υποκρισία. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που απαγορεύουμε την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων. Θα κάνουμε προσπάθεια στη Βουλή. Έστω και με 151. Να φτάσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δε θα αλλάξουμε τη χώρα και την οικονομία, εάν δεν αλλάξουμε το κράτος με μία μεγάλη μεταρρύθμιση", σημείωσε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα