Αύξηση των ξενοφοβικών επιθέσεων στη Γερμανία

Αύξηση παρουσίασαν οι ξενοφοβικές επιθέσεις στη Γερμανία το 2013 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζίερ. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση των επιθέσεων, από ακροδεξιούς, κατά ξένων έφτασε το 20,43% φθάνοντας τις 473 επιθέσεις ετησίως έναντι 393 το 2012. Οι μυστικές υπηρεσίες (εσωτερικού) της Γερμανίας στην ετήσια έκθεσή τους, την οποία δημοσιοποιούν (ή τουλάχιστον ένα μέρος της) υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια μικρή μείωση όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται σε ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς

από 22.150 έπεσαν στους 21.700. Εντούτοις, εξ αυτών περίπου οι 9.600 κρίνονται ως «απολύτως προετοιμασμένοι και έτοιμοι» να χρησιμοποιήσουν βία. Η επιτυχία του ακροδεξιού NPD, το οποίο ουσιαστικά είναι νεοναζιστικό αλλά λόγω της γερμανικής νομοθεσίας που απαγορεύει τα ναζιστικά σύμβολα δεν είναι και το πρώτο πράγμα που προβάλλει, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, που κατάφερε να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, προκάλεσε σοκ σε μεγάλο κομμάτι της γερμανικής κοινής γνώμης.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνται ότι η αύξηση της ροής μεταναστών προς τη Γερμανία είναι ένας από τους παράγοντες που αξιοποιούν οι ακροδεξιές δυνάμεις και οργανώσεις για να προπαγανδίσουν τις θέσεις μίσους τους. Η μετανάστευση προς τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18% το 2013, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδά της τα τελευταία 20 χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στους μετανάστες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όμως ταυτόχρονα έχει διογκωθεί και το κύμα μετανάστευσης μουσουλμάνων από χώρες της Μέσης Ανατολής που κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτήσεων αυτών και έφτασε τις 20.000.

Με βάση τα στοιχεία των γερμανικών αρχών, αυξήθηκε και ο αριθμός όσων κατατάσσονται, και συχνά αυτοβούλως, στους ακραίους ισλαμιστές, φθάνοντας τους 43.190 έναντι 42.550 ενώ επισήμως οι αρχές γνωρίζουν ότι 270 Γερμανοί υπήκοοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών (κυρίως του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε) κατά του καθεστώτος Άσαντ. Ο ντε Μεζίερ εξέφρασε ανοιχτά το φόβο ότι η αύξηση των αιτούντων πολιτικού ασύλου θα πυροδοτήσει νέο κύμα ξενοφοβίας και θα εντείνει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί ν’ αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο μεταξύ όσων ζητούν άσυλο να συγκαταλέγονται και ορισμένοι εξτρεμιστές.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Βερολίνου, και όπως φαίνεται πολλών άλλων χωρών της ΕΕ, είναι το ενδεχόμενο επιστροφής γερμανών υπηκόων που έχουν μετατραπεί σε μαχητές του Ισλάμ στη Συρία. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά του εβραϊκού μουσείου στις Βρυξέλλες, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο ύποπτος που συνελήφθη, και φέρεται να ομολόγησε, είναι Γάλλος υπήκοος που πολέμησε έναν τουλάχιστον χρόνο στη Συρία στο πλευρό ισλαμιστικών οργανώσεων .

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ντε Μεζίερ αύξηση παρατηρείται και στις επιθέσεις της ονομαζόμενης ακροαριστεράς αν και ο αριθμός όσων συγκαταλέγονται στη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα παρουσιάζεται μειωμένος από 29.700 σε 28.500. Οι ακροαριστερές επιθέσεις, γενικά, αυξήθηκαν κατά 26% φτάνοντας τις 1.110. Εξ αυτών οι μισές στράφηκαν κατά της αστυνομίας και άλλες κατά των ακροδεξιών. Οι πρώτες παρουσίασαν αύξηση κατά 34% και οι δεύτερες κατά 40%.

Πηγές: Bbc, reuters, abc

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα