Άγκυρα: Δεν υπάρχει πια «Βόρεια» και «Νότια» Κύπρος, υπάρχει «τουρκική Κύπρος»

Σε πλήρη ταύτιση με τη «γραμμή» Ερντογάν περί διχοτόμησης και δύο κρατών, κινήθηκε το σύνολο του τουρκικού Τύπου, ανεξαρτήτως εάν είναι φιλοκυβερνητικός ή «αντιπολιτευόμενος» κεμαλικός. Η «κεμαλική αντιπολίτευση», μάλιστα, συχνά κινείται σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις στα εθνικά ζητήματα.


Με μικρές εξαιρέσεις, ως επί το πλείστον, από τη μεριά της «προοδευτικής αντιπολίτευσης», η οποία κατηγορεί τον Ερντογάν ότι πήγε στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη για να κόψει οικόπεδα και να φτιάξει προεδρικά παλάτια, το σύνολο των εφημερίδων βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με το Ακ Σαράϊ.

Κάτι

που αντικατοπτρίζει το κλίμα του έντονου εθνικισμού που καλλιεργείται στο εσωτερικό της Τουρκίας αυτή την περίοδο, με αφορμή και το Κυπριακό. Ενα αντικείμενο το οποίο «σκυλεύει» η κυβέρνηση Ερντογάν, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

«Απειλές» για αναγνώριση

Ως γνωστόν -για πολλοστή φορά, βέβαια- ο Τ.Ερντογάν δήλωσε: «Δεν υπάρχει πια Βόρεια Κύπρος ή Νότια Κύπρος για εμάς. Υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα κράτη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα αποκτήσει ευρεία αναγνώριση το συντομότερο δυνατό».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είχε πει ότι «οδεύουμε στο ένα έθνος, τρία κράτη». Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα συστηματικά καλλιεργεί επικοινωνιακά την εντύπωση ότι μεθοδεύεται αναγνώριση των κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν.

Βέβαια, πέραν της Τουρκίας, η οποία είναι εισβολέας και κατακτητής της βόρειας Κύπρου, ουδείς έως τώρα παγκοσμίως αναγνωρίζει τα κατεχόμενα.

Πρόσφατα, πάντως, στα κατεχόμενα βρέθηκε για πρώτη φορά αντιπροσωπεία βουλευτών του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια μάλιστα της επίσκεψης Ερντογάν, και πιο πριν διπλωματική ομάδα της πακιστανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

Στο μικροσκόπιο το Κόσσοβο

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, έχει η αναφορά του Ερντογάν στο Κόσσοβο και ο έμμεσος πλην σαφής παραλληλισμός του με τα κατεχόμενα. Κατι που έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία υπάρχει έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα δεν αποκλείεται να αναγνωρίσει το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Κάνουμε παρόμοια δουλειά (σ.σ. για την αναγνώρισή τους) για όλες τις καταπιεσμένες χώρες. Για παράδειγμα, μια από αυτές είναι το Κοσσυφοπέδιο. Για το Κοσσυφοπέδιο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τον αριθμό των χωρών που το αναγνωρίζουν στον κόσμο. Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό, ο οποίος είναι σήμερα 114».

Εθνικιστικό κλίμα

Το σύνολο του τουρκικού Τύπου, λοιπόν, συντάχθηκε με το μαξιμαλιστικό σύνθημα της Αγκυρας περί δημιουργίας δύο κρατών.

Να σημειωθεί πως η βρετανική εφημερίδα, Guardian, γράφει ότι επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα χαρακτηρίζεται ως τρικ προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά των εθνικιστών στην Τουρκία σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο «ισχυρός άνδρας» έχει εσωτερικά προβλήματα.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η τουρκική ηγεσία, καθώς και η απόλυτα εξαρτημένη ηγεσία των κατεχομένων, γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολος στόχος η αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα της διχοτόμησης και των δύο κρατών, «ρίχνουν» αυτή τη μαξιμαλιστική θέση στο τραπέζι, προκειμένου να πετύχουν την «συγκυβέρνηση» στην Κύπρο. Κάτι που, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οδηγεί ουσιαστικά, με έμμεσο τρόπο, στην επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο.

Αν εξαιρεθεί, λοιπόν, η εφημερίδα, Birgün, η οποία κατηγορεί τον Ερντογάν ότι το μόνο που τον νοιάζει, είναι να χτίσει παλάτι (προεδρικό) παρά τη φτώχεια που υπάρχει στα κατεχόμενα, οι υπόλοιπες εφημερίδες ευθυγραμμίζονται με τους Ερντογάν - Τατάρ.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα, Posta, γράφει «δεν υπάρχει Βόρεια δεν υπάρχει Νότια, υπάρχει τουρκική Κύπρος», η Hürriyet, επαναλαμβάνει την αναφορά Ερντογάν ότι, όχι 47, αλλά «και 247 χρόνια να περάσουν, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» στην Κύπρο, η Τürkiye σημειώνει ότι έγινε το «πρώτο βήμα για την αναγνώριση», η Takvim ότι «πλέον λέμε τουρκική Κύπρος», η Yeni Akit ότι «η ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) θα ζήσει ανεξάρτητη για πάντα», και η Cumhuriyet ότι «η ειρήνη στην Κύπρο είναι 47 ετών».

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα