Ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας - Η επόμενη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα - «Παίγνια πολέμου» και στη Μεσόγειο
Πυκνώνει ο χρόνος σε γεγονότα, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Κάτι που δείχνει ότι δρομολογούνται εξελίξεις στην κόντρα Δύσης - Ρωσίας.
Πάντως, την ίδια στιγμή που στο Μόναχο διεξάγεται η «Διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια», με έντονες επικρίσεις και σαφείς απειλές κατά της Μόσχας, στη Ρωσία διεξάγονται ασκήσεις τακτικών όπλων υπό το βλέμμα του Πούτιν (μαζί με τον Λουκασένκο της Λευκορωσίας), και στην Ανατολική Ουκρανία ανταλλάσσονται πυρά μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών και εκκενώνεται πληθυσμός
[photo_0]
[photo_1]
Η Ρωσία, είπε ο ίδιος, έδωσε τον λόγο της και θα τον κρατήσει. «Το' παμε και το' κάνουμε, όπως λέμε στη Ρωσία», ανέφερε. Έτσι, πρέπει και η Δύση να κρατήσει τον δικό της λόγο, είπε, εξηγώντας ότι έχει συμφωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, να συναντηθούν αμέσως όταν η Ρωσία καταθέσει τις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας της που ζητάει.
Σήμερα, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως «γυρνώντας χτες από τη Μόσχα, έφερα μαζί μου την ευθεία τοποθέτηση του συναδέλφου μου, κ.Σ.Λαβρόφ, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία».
16 Φεβρουαρίου
Κατά τα λοιπά, οι συνεχείς ανακοινώσεις των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών χωρών, και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα γινόταν επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποδείχτηκε «μη αληθινή».
Βέβαια, επανειλημμένως η Ουάσιγκτον, εδώ και μήνες προειδοποιεί ότι από μέρα σε μέρα επίκειται ρωσική εισβολή. Τόσο που κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του ψεύτη βοσκού που συνεχώς φώναζε ψέματα ότι οι λύκοι επιτίθενται στα πρόβατά του, αλλά αυτό δεν γινόταν. Και, όταν έγινε, κανείς δεν τον πίστευε.
Ανατολική Ουκρανία
Πάντως, το bras de fer ΗΠΑ - Ρωσίας κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει. Πόσο μάλλον, αφού στην Ανατολική Ουκρανία και τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.
Οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν, ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσει περί τους 900.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, αν και τόσο η ουκρανική όσο και η ανατολικο-ουκρανική πλευρές το αρνούνται, γίνονται αψιμαχίες κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης.
Να σημειωθεί πως και από τις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράθεσης υπάρχουν σημαντικοί ελληνικοί πληθυσμοί.
[photo_2]
Η Μόσχα έχει δηλώσει πως θα επέμβει στρατιωτικά μόνο εάν απειληθούν ρωσικοί πληθυσμοί στην Ανατολική Ουκρανία η αλλού.
Η Ρωσική πλευρά, επίσης, υποστηρίζει ότι στόχος της Δύσης είναι να προβοκάρει, ενδεχομένως μέσω των ουκρανικών δυνάμεων και των «παραστρατιωτικών», με επιθέσεις στην Α.Ουκρανία, ούτως ώστε η Ρωσία να αντιδράσει στρατιωτικά.
Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, και ανεξαρτήτως της μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, η Δύση δεν θα έχει να κάνει με έναν αντίπαλο τύπου Σαντάμ, αλλά με μια στρατιωτική δύναμη που μπορεί να της προκαλέσει πολύ μεγάλες ανησυχίες.
[photo_3]
Παραμένει αδιευκρίνιστο, πάντως, εάν όντως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν οργανωμένες επιχειρήσεις σαμποτάζ και βομβαρδίζουν θέσεις των ανατολικο-ουκρανών ή εάν η πλευρά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ διογκώνει το πρόβλημα, προκειμένου η Μόσχα να δείξει διεθνώς ότι η περιοχή υφίσταται επίθεση.
Ως πιθανότερη εκδοχή, ωστόσο, θεωρείται ότι κάποιοι «θερμόαιμοι» προβοκάτορες (;) πραγματοποιούν επιχειρήσεις περιορισμένης κλίμακας, και ότι και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν βολές ακόμα και πυροβολικού.
Εξάλλου, στη γραμμή της αντιπαράθεσης, στην πραγματικότητα ουδέποτε από το 2014, οπότε αποσχίσθηκε το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δεν έπαψαν οι αψιμαχίες. Μόνο που τώρα φαίνεται ότι είναι πιο έντονες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οικονομικό πλήγμα
Ανεξαρτήτως των στρατιωτικών και διπλωματικών εξελίξεων, από οικονομικής πλευράς η Ρωσία ήδη έχει υποστεί κάποια πλήγματα, δεδομένου ότι το ρούβλι υπέστη σημαντική πτώση.
Κάτι που συνδέεται με την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία εδώ και τρεις μήνες.
Πιέζουν κι' άλλο
Σε αυτό το σκηνικό του στρατιωτικού - διπλωματικού bras de fer, συνεχίζονται οι πιέσεις προς της Ρωσία.
Χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στη Διάσκεψη του Μονάχου προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «εάν συνεχίσει να πιέζει την βορειοατλαντική συμμαχία, θα εισπράξει περισσότερο ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του, επειδή τις «απαιτήσεις» της Ρωσίας άρχισε να τις υποστηρίζει και η Κίνα.
Να σημειωθεί ότι στις 20 Φεβρουαρίου κλείνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κίνα και λήγει και η Ολυμπιακή εκεχειρία.
Πυρηνικά στην Ουκρανία
Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμήρ Ζελένσκι, που καταβάλει εναγώνιες προσπάθειες για να πλασαριστεί στο παιχνίδι των «μεγάλων», μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, ανέφερε ότι εάν το ενδεχόμενο ντηλ Δύσης - Ρωσίας δεν ικανοποιήσει το Κίεβο και τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει, η Ουκρανία θα επανεξετάσει το καθεστώς της ως μη-πυρηνικής δύναμης.
Ως γνωστόν, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, απομακρύνθηκαν τα πυρηνικά από την Ουκρανία. Ωστόσο, η τεχνογνωσία και τα μέσα, ως όλα δείχνουν, έμειναν ως έναν βαθμό στη χώρα. Τώρα, ο Ζελένσκι επιχειρεί να «απειλήσει» ότι μπορεί να επανακάμψει (!) η χώρα του ως πυρηνική δύναμη.
Ακήρυχτος πόλεμος
Όλο αυτό το σκηνικό παραπέμπει σε ατμόσφαιρα ακήρυχτου πολέμου μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Από τη μια, δια στόματος του προέδρου των ΗΠΑ, η Δύση να διαβεβαιώνει κάθε τόσο ότι θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να διαψεύδει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία, και από την άλλη η Μόσχα να «γελάει» ειρωνικά ζητώντας από τις ΗΠΑ «ημέρα και ώρα που θα εισβάλει για να κανονίσουν τις διακοπές τους».
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει είναι διπλωματικός, τεχνολογικός, ενημερωτικός, μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και πάει λέγοντας. Το μόνο που μένει, είναι να μιλήσουν τα όπλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια τάξη και ασφάλεια.
Φυσικά η όλη κατάσταση απέχει πολύ από το να λεχθεί πως είμαστε κοντά στη λήξη της κρίσης, χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη πέρα από τις υπηρεσίες πληροφοριών και αυτό πάλι με μεγάλη πιθανότητα σφάλματος.
Απελάσεις
Η Μόσχα από τη μεριά της, ακολουθεί την τακτική του σκωτσέζικου ντους. Τη μια εμφανίζεται ο Λαβρόφ ως συγκρατημένα αισιόδοξος, και την άλλη απελαύνει τον νούμερο δύο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα.
Μια απέλαση που, όπως εξήγησε η ρωσική πλευρά, γίνεται ως απάντηση απέλασης που είχαν ανακοινώσει προ μηνών (!) οι Αμερικανοί. Του Νο2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Προβοκάτσια
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Προεδρίας, επέκρινε σφόδρα τον Μπάιντεν λέγοντας ότι: «Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και δίνουν άλλοθι για προβοκάτσιες».
Ακριβώς αυτό είναι που φοβούνται οι Ρώσοι αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μια ευρείας κλίμακας προβοκάτσια από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και τις πάμπολλες ανεξέλεγκτες παραστρατιωτικές οργανώσεις και τους «στρατούς» των κάθε λογής Ουκρανών ολιγαρχών, πλήττοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ.
Εκ των πραγμάτων μια τέτοια ενέργεια θα επιφέρει την άμεση στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας και τη γενίκευση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.
Επιθέσεις
Ήδη κατεγράφησαν προσπάθειες να υπάρξει ένταση στην περιοχή του Ντονέτσκ, με την Ουκρανία να επιτίθεται κατά των αυτονομιστών με τρία μη επανδρωμένα οχήματα αυτοκαταστροφής (kamikaze drones) και βομβαρδισμούς με όλμους, καθώς και τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών.
[photo_4]
[photo_5]
[photo_6]
[photo_7]
[photo_8]
[photo_9]
Στη σωρεία των επιθέσεων και επεισοδίων τα τελευταία 24ωρα δεν υπήρξε επίσημη στρατιωτική εμπλοκή των Ρώσων, δείχνοντας πως η Μόσχα «συγκρατείται», αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο.
Προώθηση προς Ανατολάς
Από την άλλη, το ΝΑΤΟ δείχνει αρκετά σίγουρο για την εισβολή, στέλνει συνεχώς δυνάμεις στις πρώην χώρες του ανατολικού συνασπισμού, ενώ συνεχίζει με τον δικό του τρόπο να προκαλεί φτάνοντας στο «σημείο μηδέν» τόσο με τη χρήση αεροπορικών όσο και τη χρήση ναυτικών δυνάμεων επιφανείας, πέριξ της Κριμαίας.
Να σημειωθεί πως από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, και ειδικότερα την Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία και Ρουμανία, μέχρι τη βορειοανατολική Ευρώπη, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ τόσο σε προσωπικό όσο και σε οπλικά συστήματα.
ΝΑΤΟϊκοί, μετά πάσης βεβαιότητος, βρίσκονται και εντός της Ουκρανίας. Υποτίθεται, βέβαια, ότι είναι μόνο εκπαιδευτές και δεν μετέχουν σε επιχειρήσεις. Είναι όμως αυτοί που χειρίζονται τα «έξυπνα» οπλικά συστήματα και έχουν υπό τις οδηγίες τους μεγάλα τμήματα του ουκρανικού στρατού και «παραστρατιωτικών».
Χαμένη η Ευρώπη
Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για ένα πραγματικό «σπάσιμο νεύρων» μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων με το να παίζουν κρυφτό με χαμένη σε όλες τις περιπτώσεις την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σημειώνουμε πως αρκετοί ηγέτες της Δύσης έχουν εκφράσει φόβους για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εδώ και μήνες και τις τελευταίες ημέρες ισχυρίστηκαν ότι μια εισβολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν μάλιστα και ως ημερομηνία επίθεσης την 16η Φεβρουαρίου, η οποία φυσικά κατέληξε σε φιάσκο.
Η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα ότι έχει επιθετικές προθέσεις και προς επίρρωση αυτού, την περασμένη Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποσύρει στρατιώτες και εξοπλισμό πίσω στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στη γειτονική Λευκορωσία.
Πάντως, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν βλέπουν στοιχεία για πραγματική απόσυρση. «Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τους, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6. «Η Ρωσία έχει παρατάξει όλο αυτό τον τεράστιο όγκο στρατευμάτων για να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.
Το Ισραήλ
Στο ίδιο μήκος κύματος έρχονται στο φως πληροφορίες ότι οι ισραηλινοί διπλωμάτες που παρέμειναν στην Ουκρανία, ειδοποίησαν μέσω μηνυμάτων τόσο την ηγεσία της εβραϊκής μειονότητας της Ουκρανίας, όσο και ισραηλινούς πολίτες που δεν γύρισαν στο Ισραήλ, ότι επίκειται πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με σκοπό να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
«Παίγνια πολέμου» και στη Μεσόγειο
Όμως η ένταση Ρωσίας-ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται μόνο στην ουκρανική κρίση. Και στην ανατολική Μεσόγειο, η ένταση βρίσκεται στο απόγειό της με αεροπλάνα, πλοία επιφανείας, αεροπλανοφόρα και στρατηγικά βομβαρδιστικά το ένα απέναντι από το άλλο.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που μετασταθμεύουν στη νότιο Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όπως και ολόκληρη η μοίρα του 6ου στόλου υπό την ηγεσία του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου της κλάσεως Nimitz, Harry S. Truman (CV-75).
Στον αντίποδα οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει την 5η μοίρα του ρωσικού στόλου που αποτελείται από 2 φρεγάτες, 3 κορβέτες και 4 υποβρύχια (δύο με συμβατική και δύο με πυρηνική προώθηση) με την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων που μετασταθμεύουν στη Συρία, μεταξύ αυτών και τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-22M εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας Kh-47M2 Kinzhal γνωστούς και ως «δολοφόνους αεροπλανοφόρων» μιας και αναπτύσσουν ταχύτητα 12.000 χλμ/ώρα και έχουν δραστικό βεληνεκές 2.000 χλμ.
Η μεγάλη σκακιέρα
Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και ποιο πιόνι θα κινηθεί στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα. Ούτως ή άλλως το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που βασίζεται στον χρόνο, την εξυπνάδα και την παραπλάνηση. Και στις δύο πλευρές, οι παίκτες ακουμπούν τους αξιωματικούς αλλά δεν τους κινούν. Ο слон (αξιωματικός) και ο Bishop παραμένουν ακίνητοι…
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πώς είναι σήμερα η 25χρονη κόρη του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου – Τι δουλειά κάνει
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για την εξαφάνιση 43χρονης – Πού χάθηκαν τα ίχνη της
- Τέλη κυκλοφορίας 2022: Τελειώνει η προθεσμία – «Τσουχτερά» τα πρόστιμα
- ΕΡΧΟΝΤΑΙ νεφώσεις και σποραδικές βροχές...
- Nέα απάτη: Μην ανοίξετε αυτό email – Απατεώνες εκβιάζουν μέσω διαδικτύου τα θύματά τους
- Ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας - Η επόμενη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα - «Παίγνια πολέμου» και στη Μεσόγειο
- Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Απαξιώ και να σας μηνύσω βλάσφημα ανθρωπάκια του ΠΡΩΙΝΟΥ
- ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ! ΑΡΝΕΙΤΑΙ ο Κύρτσος να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή...
- Ενθρόνιση νέου Καθηγουμένου Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αντωνίου Κοτζαμάνη
- Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Βαρύ ζεϊμπέκικο, έτριξαν τα πατώματα και νύφη πετσούλα [φωτο, video]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας - Η επόμενη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα - «Παίγνια πολέμου» και στη Μεσόγειο
- Αποκλείονται μαζικά άνεργοι από το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 25.000 θέσεων
- Μητσοτάκης: Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα, πλέον είμαστε ισχυρότεροι πολιτικά, θεσμικά και οικονομικά
- Γ. Κύρτσος μετά τη διαγραφή του: Λιγόψυχος ο Μητσοτάκης και ένοχος για το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 25.000 θέσεις του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
- Ο Πολάκης, ο Καρτερός και η επικίνδυνη «εθνικοφροσύνη» του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Μισό εκατομμύριο ανέργους «εξαφάνισε» η κυβέρνηση και τον Δεκέμβριο
- «Ανέμελη» χαλάρωση μέτρων: Το «φάρμακο» για πάσα νόσο
- Πενταπλάσια η πιθανότητα επαναλοίμωξης Covid-19 για τους ανεμβολίαστους
- Σολτς: Ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ουκρανία: Αναχώρησε από το Ντονμπάς το πρώτο τρένο που μεταφέρει αμάχους
- Εκπρόσωπος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας θεωρεί ότι πόλεμος Ουκρανίας Ρωσίας υπάρχει «μονάχα στην τηλεόραση»
- Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Βαρύ ζεϊμπέκικο, έτριξαν τα πατώματα και νύφη πετσούλα [φωτο, video]
- Ο άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης αφήνει διάδοχό του τον άγιο Παΐσιο!
- Ο Άγιος Παΐσιος είχε πηγή έμπνευσης τον άγ. Αρσένιο, τον προστάτη των καρκινοπαθών και των άτεκνων ζευγαριών
- ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ : Η Παναγία βοηθά με αυτή την προσευχή- κανόνα
- Παραβολή του Ασώτου: Οι νέοι φεύγουν κι οι Πρεσβύτεροι γίνονται Άσωτοι
- Πόθεν Έσχες: Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων
- Η Παραβολή του Ασώτου
- Στάμος Τσάμης: Συγκινεί ο σκηνοθέτης της σειράς “Άγιος Παΐσιος” – “Αφέθηκα να με οδηγήσει”