Ακρίβεια: «Κουπόνια» ελεημοσύνης για τρόφιμα, αντί για μείωση του ΦΠΑ

Κυβέρνηση αλαλούμ, σκόρπια ορχήστρα χωρίς μαέστρο. Την ώρα που καλλιεργούν προσδοκίες στους πολίτες και τους επαγγελματίες, προκειμένου να τους καθησυχάσουν, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν μειώσεις στον ΦΠΑ, αμέσως μετά παίρνουν τις δηλώσεις τους πίσω. Ξεδιάντροπη κοροϊδία, δηλαδή, λες και δεν συνέβη τίποτα.

Έτσι, ο άνθρωπος που καλλιέργησε αυτές τις προσδοκίες, ο υπουργός Οικονομικός, Χρήστος Σταϊκούρας, έρχεται τώρα με θράσος χιλίων πιθήκων να πει στους Έλληνες πολίτες (σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ) ότι «θα πρέπει

να μαζευόμαστε»!

Ποιος να «μαζευτεί»; Οι Έλληνες που φτωχοποιούνται συνεχώς, ή οι κάθε λογής επιτήδειοι που έχουν βάλει βαθιά το χέρι στο μέλι των κρατικών ταμείων με τα δεκάδες δισεκατομμύρια;

Έχει ξεχάσει, άραγε, ο Χ.Σταϊκούρας τα όργια - σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί εν μέσω πανδημίας, και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται, ή να του θυμίσουμε, π.χ. το κερασκάκι στην τούρτα, τα πανάκριβα μοριακά τεστ του... Αδώνιδος;

Καλό είναι να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του, ειδικά όταν απευθύνεται στους Έλληνες και τους κατηγορεί ότι «μαζί τα τρώμε».

Όπως επίσης σκόπιμο είναι να μιλά με ειλικρίνεια για τους κινδύνους που υπάρχουν να μπει η Ελλάδα στον γύψο «μνημονίων», εξαιτίας και του πάρτι εξόδων (χωρίς διαφάνεια) που κάνει η κυβέρνηση και του οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας.

Προεκλογική παροχολογία

Κατά τα λοιπά, είναι προφανές ότι η κυβερνητική παροχολογία -και μετά το φιάσκο με τον χιονιά- οι υποσχέσεις για μειώσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.ο.κ., καθώς και τα κάθε λογής επικοινωνιακά τρικ έχουν στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών και να τους καθησυχάσουν, έστω και για μερικές ημέρες. 'Η, εν πάση περιπτώσει, μέχρι να έλθουν «καλύτερες» ημέρες, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, και έτσι καταφέρει να κάνει εκλογές.

Στο μεταξύ, όλο και κάποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας (εδικά με «αίμα και σπέρμα») θα κυριαρχήσει επί της ακρίβειας και της φτώχειας, και έτσι συνεχίζεται το γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Φωτιά η βενζίνη

Δεν ήταν μόλις πρόσφατα που ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έβαλε, υποτίθεται, χέρι στον ανεκδιήγητο Θόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, της πάλαι ποτέ «Δράσης» και του (απο)κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, μετά την «εκδίωξή» της από τη ΝΔ, από τον Σαμαρά;

Και τι «κακό», άραγε, είπε ο νεοφιλελές Σκυλακάκης; Ότι δεν θα μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα γιατί -άκουσον, άκουσον- τι νόημα έχει για τους πλεμπαίους, αφού δεν έχουν λεφτά ούτε καν να συντηρήσουν αμάξι και να βάλουν βενζίνη.

Να σημειωθεί ότι η βενζίνη στην Ελλάδα είναι αισθητά υψηλότερη από τον μέσο όρο των τιμών στην Ε.Ε των 27 (1,680 ευρώ ανά λίτρο) αλλά και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Έτσι, η μέση τιμή του λίτρου στη χώρα μας ξεπέρασε εκείνη του Μονακό, της Ελβετίας και της Γερμανίας και μπήκε στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη ανά λίτρο σε όλο τον κόσμο.

Ήλθε, λοιπόν, ο Χ.Σταϊκούρας να δείξει ένα πιο... κοινωνικό πρόσωπο, χάριν εκλογικής πελατείας προφανώς, και, αφού τον «εγκάλεσε», στη συνέχεια άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα.

Τώρα, βέβαια, ο ίδιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ορχήστρα χωρίς μαέστρο

Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, αλλά σκόρπια ορχήστρα που κάθε υπουργός και στέλεχός της λέει ό,τι θέλει.

Και, βέβαια, πρώτα από όλα εκείνος που έχει την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη εικόνα δεν είναι άλλος από τον μαέστρο.

Στην προκειμένη, τον πρωθυπουργό, ο οποίος μοιάζει μάλλον με παρατηρητή των τεκταινόμενων στην κυβέρνησή του, κλεισμένος στην «προστασία» του γυάλινου πύργου του, στο μέγαρο Μαξίμου.

Στον γύψο των μνημονίων

Πέραν των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που κάθε τρεις και λίγο ρίχνουν οι διάφοροι κυβερνητικοί φωστήρες, τα πράγματα στην οικονομία δείχνουν να είναι δραματικά πιο δύσκολα από όσο τα παρουσιάζει η -ευρισκόμενη σε ροζ συννεφάκι- κυβέρνηση.

Μια αίσθηση της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει έδωσαν πρόσφατα οι Financial Times, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Κάτι που, εκτός των άλλων, αντικατοπτρίζεται στη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού για τις δύο χώρες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινούνταν την περασμένη Παρασκευή στο 2,05%, όταν μόλις τον Αύγουστο του 2021 σημείωνε ιστορικό χαμηλό στο 0,53%. Δηλαδή, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια αυξήθηκε από τότε κατά 386%.

Ταυτόχρονα, τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στα πλέον ευάλωτα της Ευρωζώνης, αφού η χώρα μας έχει υψηλό χρέος και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Τι έρχεται τώρα και λέει ο Χ.Σταϊκούρας; Με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου ότι «θα πρέπει να μαζευόμαστε». Μπα, τώρα το αντελήφθη ο υπουργός Οικονομικών; Τόσο καιρό σε ποια χώρα ζούσε, σε αυτήν του success story;

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, μας λέγει ο ίδιος, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική. Τα' χει πει αυτά στο μέγαρο Μαξίμου ή απλά κουνάει το δάκτυλο στους Έλληνες;

Κουπόνια

Πάντως, ο ίδιος, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών με πιο άμεσα μέτρα. Με επιδόματα για αγορά τροφίμων.

Και μετά, οι νεοφιλελέδες βρίζουν τη Σοβιετία. Κουπόνια για να ψωνίζει ο κόσμος, θα ήταν καλύτερα να δίνουν. Ούτως ή άλλως, πάμπολλοι εργαζόμενοι με κουπόνια από σούπερ μάρκετ πληρώνονται για να δουλεύουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα