Αλλαγή φρουράς στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου

Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος μετάτρεψε το κράτος σε έναν παγκόσμιο «παίκτη», παρέδωσε την εξουσία στον 33χρονο γιό του Σεϊχη Ταμίμ, σε μία σπάνια ειρηνική αλλαγή φρουράς. Ο 61χρονος σεΐχης, ο οποίος κυβερνούσε την πλουσιότερη χώρα σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την ανατροπή του πατέρα του το 1995, συγκάλεσε τους συγγενείς και τους συμβούλους στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για να αποκαλύψει τα σχέδια για την αποχώρησή του.

Παραδόξως, τα νέα

από το κονκλάβιο παρουσιάστηκαν από το Αλ-Jazeera, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση και δεν καλύπτει συνήθως υποθέσεις του Κατάρ. Προσέθεσε αργότερα ότι ο εμίρης είχε επιβεβαίωσε την απόφασή του να απομακρυνθεί, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Κατάρ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εξοπλισμό των ανταρτών που πολεμούν για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, έτσι ώστε η μετάβαση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για τυχόν ενδείξεις αλλαγής στην πολιτική. Πηγές στη Ντόχα δήλωσαν ότι η παράδοση είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Ο Χαμάντ μπιν Χασέμ, ο ισχυρός πρωθυπουργός του Κατάρ και υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται επίσης να παραιτηθεί.

Ο νέος εμίρης, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, 33 ετών, φοίτησε στα βρετανικά δημόσια σχολεία Harrow και Sherborne και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst. Άλλες κορυφαίες θέσεις θα καλυφθούν από νεότερους άνδρες σε μια αλλαγή γενιάς, την οποία μάλλον θα πρέπει να παρακολουθούν νευρικά σε μια περιοχή όπου οι βασιλείς κυβερνούν μέχρι να πεθάνουν. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα ενός ηγέτη του Κόλπου που αποχωρεί με τη θέλησή του. Αλλά δεν φαίνεται να προαναγγέλλει ένα ξέσπασμα δημοκρατίας σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η απόλυτη μοναρχία και που έχει κλονιστεί από την Αραβική Άνοιξη. «Το γεγονός γράφει άλλη σελίδα στο κεφάλαιο της Αραβικής Άνοιξης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η δύναμη του λαού που έχει επιφέρει την αλλαγή», δήλωσε ο Salman Shaikh, του Κέντρου Brookings στη Ντόχα. «Αυτή είναι μια οικογενειακή μετάβαση που βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες και όχι σε αυστηρά δημοκρατικές».

Κατά την ηγεσία του εμίρη, το Κατάρ μετατράπηκε από ένα αργοκίνητο και υπανάπτυκτο τέλμα στη σκιά της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας σε μια παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη – με έναν αυτόχθονα πληθυσμό μόλις 300.000 που απολαμβάνει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο αξίας 200 δις δολαρίων. Θα φιλοξενήσει επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Διπλωμάτες και φίλοι του εμίρη λένε ότι τους έχει μιλήσει για τα σχέδιά του εδώ και έναν χρόνο. Το Κατάρ έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη των αραβικών εξεγέρσεων των τελευταίων δύο ετών, παρέχοντας ένοπλη υποστήριξη στους αντάρτες της Λιβύης που αγωνίστηκαν για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι και κάνοντας το ίδιο και με την αντιπολίτευση του Άσαντ. Αλλά έχει επίσης επικριθεί έντονα για την υποστήριξή του για την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είναι τώρα στην εξουσία στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Στη Δαμασκό ο εμίρης είναι μια μισητή προσωπικότητα και κατηγορείται για την υποστήριξη ακραίων ισλαμικών ομάδων ανταρτών και για συνωμοσία μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ακόμη και πριν από τις εξεγέρσεις, το Κατάρ ήταν γνωστό για την επιδέξια διπλωματία και την ετοιμότητά του να μεσολαβεί στις περιφερειακές συγκρούσεις. Φιλοξενεί μια τεράστια αμερικανική αεροπορική βάση, διατηρώντας επίσης εγκάρδιες σχέσεις με το Ιράν. Πηγές του Κόλπου λένε ότι ο Σεΐχης Ταμίμ είναι λιγότερο φιλικός από τον πατέρα του με την Αδελφότητα, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν μια συνέχεια στις βασικές πολιτικές.

Τα σχέδια του εμίρη να παραιτηθεί καθυστέρησαν λόγω προβλημάτων υγείας – πιστεύεται ότι έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού – και από την κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία. Ακόμη και πριν να επιβεβαιώσει ότι παραιτείται, οι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν μηνύματα επαινώντας τον.

Κυκλοφορούν φήμες και για άλλες ανακοινώσεις έκπληξη, που οδηγούν σε εικασίες ότι ο Ταμίμ μπορεί να θεσπίσει συνταγματικές αλλαγές μετά τις εκλογές σε ένα συμβουλευτικό συμβούλιο το επόμενο έτος. Οι παρατηρητές στη Ντόχα συνιστούν προσοχή. «Αυτό μοιάζει με ένα στρώμα χρώματος για να φρεσκάρει έναν παλιό τοίχο», σχολίασε ένας. Οι εσωτερικές υποθέσεις του Κατάρ δεν προσελκύουν την προσοχή από το εξωτερικό, παρότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την καταδίκη ενός ποιητή που κατηγορήθηκε για προσβολή του εμίρη. Υπήρξαν επίσης αιτήματα για καλύτερες συνθήκες για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

«Η αλλαγή στην ηγεσία του Κατάρ θα δημιουργήσει ανησυχία σε μια περιοχή που δεν έχει συνηθίσει στην εύρυθμη παραίτηση των κυβερνώντων και των βασικών στελεχών», δήλωσε ο Chris Doyle του Συμβουλίου για την Αραβο-βρετανική Κατανόηση στο Λονδίνο. «Σε άλλα κράτη μπορεί να αρέσει ή μπορεί να μην αρέσει το προηγούμενο. Η ανησυχία θα ενισχυθεί από το σημαντικό ρόλο που το Κατάρ έχει παίξει σε περιφερειακές κρίσεις. Θα συνεχιστεί, για παράδειγμα, η ίδια πολιτική έναντι της Συρίας; Θα προωθήσει η νέα γενιά τις εκλογές που έχει υποσχεθεί και τις δημοκρατικές αλλαγές;»

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα