«Αν κερδίσει ο Άσαντ, κερδίζει το Ισλαμικό Κράτος»

Κάποτε, φαινόταν αδιανόητο ότι το καθεστώς Άσαντ θα μπορούσε να ανακτήσει τον εθνικό έλεγχο, αλλά όχι πια, σχολιάζει ο Noah Feldman.

Οι άμαχοι που εγκαταλείπουν το Χαλέπι δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι, με τη ρωσική υποστήριξη, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα κερδίσει τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Αλλά είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε το σενάριο και να ρωτήσουμε: πως θα είναι μια νίκη του Άσαντ; Και τι θα συμβεί με τους άλλους περιφερειακούς φορείς που ασχολούνται με αυτόν τον πόλεμο;

Το

καθοριστικό στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι το εάν ο Άσαντ πρέπει να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος για να είναι ο νικητής. Εάν η απάντηση είναι ναι - και αν ο Άσαντ μπορεί να το κάνει - ο κόσμος πιθανώς θα ανακουφιζόταν και θα αποδεχόταν τη νίκη του Άσαντ, παρά το εξαιρετικό ανθρώπινο κόστος της και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά ο Άσαντ πιθανότατα θα υπολογίσει ότι δεν χρειάζεται να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά απλά να το περιορίσει έτσι ώστε να μην αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του. Αυτό θα θέσει το Ισλαμικό Κράτος σε καλό δρόμο για να γίνει ένα κρατίδιο, αποδεκτό από τους γείτονές του που δεν έχουν αρκετή βούληση για να το νικήσουν. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον κόσμο θα είναι υψηλές, αλλά το καθεστώς Άσαντ θα ήταν σημαντικά καλύτερα.

Προς το παρόν, ο Άσαντ φαίνεται να κινείται προς τουλάχιστον μια περιορισμένη νίκη επί των κακώς οργανωμένων δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού γύρω από το Χαλέπι. Δεν είναι τόσο προφανές. Συνδυάζει την έντονη εναέρια υποστήριξη από τα ρωσικά αεροπλάνα με τις επίγειες δυνάμεις που προέρχονται από ό,τι απέμεινε ο από τον συριακό στρατό.

Η μάχη του Χαλεπίου έχει ξεκινήσει από το 2012. Αυτό που έχει αλλάξει σε αυτό το γύρο είναι η ένταση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τεντ Κρουζ μπορεί να είπε ότι θέλει να βομβαρδίσει απανωτά το Ισλαμικό Κράτος για να δει αν η άμμος μπορεί να λάμπει στο σκοτάδι, αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που ακολουθεί μια εκδοχή αυτής της στρατηγικής κατά της συριακής αντιπολίτευσης.

Είναι ακόμα πιθανό ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός να μπορέσει να προωθηθεί, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να παγιώσει τον έλεγχό του στο Χαλέπι και όλων όσων εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Ο πληθυσμός του ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο, και είναι σίγουρα πολύ μικρότερος τώρα.

Με τη πάροδο του χρόνου, οι μαχητές της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν θεωρητικά να απαντήσουν και να επιχειρήσουν μια εξέγερση. Αν ο Άσαντ δεν μπορεί να διαθέσει επαρκή στρατεύματα για να κρατήσει το Χαλέπι, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα μπορούσε να οργανώσει την επιστροφή του. Αλλά θα το κάνει από μια πολύ μειονεκτική θέση και ο κουρασμένος από τον πόλεμο λαός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απρόθυμος να τον υποστηρίξει.

Μόλις φανεί ως επιτυχία η φόρμουλα της έντονης ρωσικής βομβιστικής επίθεσης και των συριακών χερσαίων δυνάμεων, ο Άσαντ και ο Πούτιν θα την επαναλάβουν σε ό,τι συριακό έδαφος παραμείνει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή σε κουρδικά χέρια. Είναι απολύτως λογικό να σκεφτούμε ότι θα πετύχει και πάλι. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό στρατηγικό σταυροδρόμι. Ο Ασαντ και ο Πούτιν θα μπουν τουλάχιστον στον πειρασμό να δοκιμάσουν την συνταγή της επιτυχίας τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πούτιν θα ήθελε να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να επιτύχει εκεί όπου η Δύση απέτυχε. Η πάταξη της σουνιτικής μαχητικής ομάδας θα βελτιώσει σημαντικά το παγκόσμιο στρατιωτικό κύρος της Ρωσίας. Αν προστεθεί στην προσάρτηση της Κριμαίας, θα κάνει τον Πούτιν τον πρώτο Ρώσο ηγέτη εδώ και πολλά χρόνια που κερδίζει πολέμους, κάτι το οποίο θα εντείνει και την εγχώρια δημοτικότητά του. Θα μπορούσε να τα επιτύχει όλα αυτά χωρίς ρωσικά στρατεύματα. Και αν αεροπορικές επιθέσεις δεν είναι αρκετές, ο Πούτιν μπορεί απλά να κατηγορήσει τις συριακές δυνάμεις εδάφους ως ανεπαρκείς.

Το πλεονέκτημα για τον Άσαντ θα ήταν μια επιστροφή σε κάτι που μοιάζει με το status quo πριν από τη σουνιτική εξέγερση εναντίον του - αλλά με μικρότερο εθνικό πληθυσμό σουνιτών Αράβων, γιατί πολλοί θα παραμείνουν στην Τουρκία και την Ευρώπη ως πρόσφυγες.

Κάποτε, φαινόταν αδιανόητο ότι το καθεστώς Άσαντ θα μπορούσε να ανακτήσει τον εθνικό έλεγχο. Αλλά αυτό δεν φαίνεται τόσο μη ρεαλιστικό τώρα. Το Ιράν θα ευνοήσει και θα στηρίξει τον Άσαντ, όπως πάντα. Τώρα που η περιφερειακή θέση του Ιράν έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και της άρσης των οικονομικών κυρώσεων, το Ιράν θα είναι σε καλύτερη θέση από ποτέ να υποστηρίξει τον Άσαντ.

Οι Ισραηλινοί έχουν εξετάσει το Ισλαμικό Κράτος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα προτιμούσαν τον Άσαντ από το απόλυτο χάος. Η Τουρκία είχε εγκάρδιες σχέσεις με τον Άσαντ και είχε ανοικτά σύνορα με τη Συρία μέχρι που ξέσπασε η εξέγερση και "έσπασαν" αυτοί οι δεσμοί. Ως γεωστρατηγικής σημασίας θέμα, η Τουρκία θα δεχθεί τελικά τον Άσαντ, ανεξάρτητα από τη συνεχή από την οργή για τις σφαγές που έχει διαπράξει. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, η οποία βλέπει το καθεστώς Άσαντ ως υποχείριο του Ιράν, θα ήταν διατεθειμένη να ζήσει με τον Άσαντ, αν αυτό σήμαινε επιστροφή στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ο μεγάλος κίνδυνος αν ο Άσαντ νικήσει το Ισλαμικό Κράτος είναι η πιθανότητα αποτυχίας λόγω υπερεκτίμησης των δυνάμεών του. Ακόμα κι αν έχει αρκετά στρατεύματα για να νικήσει τους αντάρτες, μπορεί να μην είναι σε θέση να κρατήσει την υπόλοιπη χώρα. Και αν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείψουν τη Συρία στο Ιράκ, το οποίο και θα είναι το λογικότερο που θα κάνουν, θα μπορούσαν να επιστρέψουν και να παρενοχλούν ό,τι δυνάμεις του Άσαντ απέμειναν. Σε αντίθεση με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το Ισλαμικό Κράτος θα έχει μια βάση, από την οποία θα επιδιώξει μια εξέγερση. Επίσης, έχει μαχητές με ιδεολογικά κίνητρα και κάποια εμπειρία μάχης. Επιπλέον, ο Άσαντ απλά μπορεί να μη θέλει να κυβερνά σουνιτικές περιοχές στη Συρία, που είτε έχουν συμμαχήσει με το Ισλαμικό Κράτος, είτε το αποδέχθηκαν για πρακτικούς λόγους.

Ο Ασαντ, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να αποφασίσει ότι θα ήταν σε καλύτερη θέση με de facto σύνορα που το Ισλαμικό Κράτος θα σέβεται λόγω των συμφερόντων του. Αν αφήσει ήσυχη την ομάδα και ως αντάλλαγμα τον αφήσουν ήσυχο, μπορεί να αποκαταστήσει κάποιο είδος κυριαρχίας σε ένα μεγάλο μέρος της Συρίας, που σίγουρα είναι προτεραιότητά του. Ουσιαστικά, το Ισλαμικό Κράτος γίνεται πρόβλημα όλων των άλλων, εκτός του Άσαντ.

Το σενάριο αυτό φαίνεται πιο πιθανό από ό,τι μια σοβαρή συριακή αντιστρατιωτική ώθηση. Θα αφήσει το Ισλαμικό Κράτος ως απειλή για το Ιράκ, για την περιφερειακή ασφάλεια και τον υπόλοιπο κόσμο. Η δυνατότητα του Ισλαμικού Κράτους ως ένα μακροπρόθεσμο, de facto κράτος υφαίνεται.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα