«Αναγκαίες οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων»

19:36 4/5/2013 - Πηγή: Antinews

Την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, μέσω της προώθησης νέων ρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στο να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη περισσότεροι με δικαιότερο τρόπο, ώστε να επιτραπεί αργότερα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής.

Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από το 2014 θα εφαρμοστεί σε όσο το δυνατό πιο διευρυμένη φορολογική βάση, δηλαδή θα επιβληθεί σε όλα σχεδόν τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε

να αποδίδει τουλάχιστον τα ίδια έσοδα, τα οποία αποδίδουν σήμερα αθροιστικά το Ειδικό Τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ.: περίπου 3 δισ. ευρώ).

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, παράλληλα, ότι είναι αναγκαίες πλέον οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις περιοχές όπου οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον σε τιμές χαμηλότερες από τα επίπεδα των αντικειμενικών. «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία», τονίζει χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να πείσει την τρόικα για την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων νέων παρεμβάσεων, ο υφυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί εκ νέου το μέτρο των αποδείξεων, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι η πλήρης εφαρμογή του «περιουσιολογίου», η οποία θα επιτρέψει να ελέγχονται όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και να διασταυρώνονται με τα λοιπά δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση όλων των τεκμηρίων της εφορίας.

Ο υφυπουργός προαναγγέλλει επίσης εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων για τις δαπάνες των φορολογουμένων με τα δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Αναφορικά με το νέο σύστημα ποινών, ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι η μη καταβολή του οφειλόμενου φόρου θα συνεπάγεται μια λογική επιβάρυνση, ενώ σε περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους ο διοικητικός ή ο δικαστικός συμβιβασμός με τη φορολογική αρχή δεν θα αποτρέπει την επιβολή ποινών κάθειρξης στους παραβάτες.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη έχει ως εξής:

- Η νέα πρόκληση που έχετε μπροστά σας είναι η απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος. Ποιες νέες αλλαγές μπορούμε να περιμένουμε;

-Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στους αναγνώστες του Τύπου της Κυριακής και να διευκρινίσω το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τους πολίτες. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, σχεδιάζουμε την απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και τη θέσπιση Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, με γνώμονα πάντα τη μη περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αποτελεί τον πρωτεύοντα στόχο αλλά και το μεγάλο στοίχημα, που θα πρέπει να κερδίσουμε αν θέλουμε η χώρα μας να περάσει στην απέναντι όχθη, των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου το φορολογικό σύστημα αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές, ενώ παράλληλα οικοδομεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Με προσήλωση, λοιπόν, στο στόχο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπου αυτό χρειάζεται, με σκοπό να συνεισφέρουν στα βάρη περισσότεροι, αλλά και να κατανέμεται το βάρος δικαιότερα, ώστε να καταστεί, τελικά, εφικτή η μείωσή του. Για παράδειγμα, στη φορολογία εισοδήματος εντάσσονται από το 2014 οι αγρότες, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να εκπίπτουν τον ΦΠΑ όπως κι οι άλλες κατηγορίες που ασκούν μια δραστηριότητα, αλλά και να εξυγιανθεί η διακίνηση των προϊόντων.

- Πώς σκοπεύετε να ρυθμίσετε τα ζητήματα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων και της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών;

- Θα πρέπει οι αλλαγές που αφορούν στα ζητήματα αυτά να έχουν τουλάχιστον το ίδιο αποτέλεσμα, με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας. Για το θέμα των αντικειμενικών αξιών, το πλαίσιο καθορίζεται από την πρόσφατη απόφαση του υπουργού για τη σύσταση ειδικής επιτροπής.

Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία. Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο προσαρμογής των συντελεστών φόρου μεταβίβασης στα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι άλλωστε ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι ως προς το τέλος ακινήτων έχουμε ήδη θεσπίσει τη μείωση της τελικής υποχρέωσης για κάθε φορολογούμενο κατά 15%. Παράλληλα λήφθηκε ειδική μέριμνα για τους ανέργους και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

- Προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι αλλαγές στο σύστημα ποινών για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου;

- Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης μελετάται μία νέα φιλοσοφία ποινών στη βάση ότι η μη δήλωση και πληρωμή του ανάλογου φόρου συνεπάγονται τη μεταγενέστερη πληρωμή του με λογική επιβάρυνση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι η επιβάρυνση μέσα από έναν τόκο μπορεί να ενσωματώνει και την έννοια του προστίμου. Αν, βέβαια, η μη δήλωση και πληρωμή του φόρου είναι απόρροια συνειδητής πράξης, φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης, τότε η ποινικοποίηση της πράξης, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τον τυχόν συμβιβασμό.

- Να περιμένουμε αύξηση της… προσέλευσης φοροφυγάδων και ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου στις φυλακές;

- Έχουμε κάνει πράξη την απόφαση να μην είμαστε ανεκτικοί σε παραβατικές συμπεριφορές. Άλλωστε, το ζήτημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Βαν Ρομπέι, ότι είναι σοβαρό ευρωπαϊκό θέμα που συνεπάγεται απώλεια 1 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη και η πρόθεσή του να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου αποδεικνύουν αυτό το γεγονός. Να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ως χώρα σε μία διεθνή ημερίδα που οργανώθηκε από το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών στο Ελσίνκι. Όπως είπα και στην ομιλία μου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πρωτοβουλίες που αφορούν στο ευαίσθητο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής από την Ε.Ε. προς τις τρίτες χώρες και, τέλος, στον εντοπισμό των εξωχώριων εταιριών.

Νομίζω όμως ότι το μήνυμα -κι αυτό το τόνισα ιδιαιτέρως σ’ αυτή τη συνάντηση- που πρέπει να μεταφερθεί στους φορολογουμένους, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι μια μάχη στην οποία όλοι πρέπει να λάβουν μέρος, γιατί οι συμπεριφορές αυτές υποβαθμίζουν την προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις κοινωνικές πολιτικές, καθώς στερούν από την Πολιτεία τούς απαραίτητους πόρους.

Η κυβέρνηση, συνεπώς, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του προβλήματος αυτού αλλά και τις δραματικές συνέπειες που προκύπτουν όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων, η οποία μετατρέπεται πλέον, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί, σε Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Θεσπίστηκαν επίσης αυξημένοι και φιλόδοξοι στόχοι τόσο στον αριθμό των υποθέσεων όσο και στο μέγεθος αυτών, για τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, η οποία μετεξελίσσεται σε Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό συνεχίζεται. Είμαστε στην τελευταία φάση ενεργοποίησης των ελέγχων, που έχει δρομολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, στις οποίες υπάγονται αυτές οι υποθέσεις.

Επίσης, συνεχίζεται από το ΣΔΟΕ ο έλεγχος της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις. Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της σύγκρισης των δηλωθέντων εισοδημάτων με ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς.

Επίσης δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής ενός αρχείου τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών με διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Στον τομέα αυτό, συνεργαζόμαστε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να έχουμε το καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία για δαπάνες που κάνουν οι φορολογούμενοι ώστε να διασταυρώνονται με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Φορολόγηση με βάση την ελληνική νομοθεσία αν η διοίκηση ασκείται στη χώρα μας

- Πρόσφατα αναφέρατε στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ Μπανανία και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των offshore εταιριών. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;

-Πρώτα από όλα, στοιχεία για τις εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία έχουν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, με σκοπό τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

Ο έλεγχος όλων των εταιριών με ακίνητα που υπάγονταν στη ΔΟΥ Κρανιδίου και τη ΔΟΥ Κύμης ανατέθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα.

Έδωσα εντολή στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για εξωχώριες εταιρίες με έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και με δραστηριότητα στην Ελλάδα και το ΣΔΟΕ, με επιτόπιες επισκέψεις σε διευθύνσεις στην Ελλάδα, συγκεντρώνει τις πληροφορίες, προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία τους και να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για τη δραστηριότητα αυτών των εταιριών.

Παράλληλα στο πλαίσιο της αλλαγής του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εξετάζονται διατάξεις για τη φοροαποφυγή και ειδικές διατάξεις για τη φορολόγηση των εταιριών αυτών στη χώρα της πραγματικής διοίκησης, κατά το πρότυπο άλλων νομοθεσιών.

- Έχετε διαφωνήσει ποτέ με την τρόικα σε ζητήματα των αρμοδιοτήτων σας; Κι αν ναι ποιος έπεισε ποιον τελικά;

- Στα θέματα φορολογικής διοίκησης, υπάρχει μια γόνιμη συζήτηση προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση αν συμφωνείς στα πάντα. Στόχος μιας διαπραγμάτευσης είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία, από την οποία δεν θα είναι μόνο όλοι ικανοποιημένοι, αλλά θα επιτυγχάνεται το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα για το υπό διαπραγμάτευση ζήτημα. Αυτό το οποίο εγώ έχω εισπράξει από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι πρέπει η επιχειρηματολογία σου να είναι στοιχειοθετημένη και να έχεις τη δυνατότητα να προβάλλεις επιχειρήματα με βάση την πρακτική που υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά και με βάση τη λογική.

- Η 11μηνη εμπειρία σας στο υπουργείο Οικονομικών τι σας έχει διδάξει;

- Η εμπειρία μου στο υπουργείο Οικονομικών είναι πολύτιμη και θεωρώ ότι θα με ακολουθεί και τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια νευραλγική θέση, με την οποία με τίμησε ο πρωθυπουργός, μια θέση με μεγάλη ευθύνη, καθώς κάθε μέρα είναι μια μέρα πρόκλησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πολύ δύσκολα ζητήματα, που αφορούν άμεσα στον πολίτη. Ο τελικός στόχος στον οποίο θα παραμείνουμε προσηλωμένοι είναι να ελαφρυνθούν και να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα των πολιτών και παράλληλα να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια να τεθεί η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

«Κατάλληλη στιγμή να επαναφέρουμε το συντελεστή στο 13%»

- Θα δεχτούν τελικά τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα αιτήματα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης;

- Ξέρετε ότι η οικονομία εξελίσσεται και οι συνθήκες αλλάζουν κι αυτή τη στιγμή συζητάμε για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Το θέμα το έχει αναδείξει και προσωπικά ο πρωθυπουργός μας, ο κ. Σαμαράς, και με στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη της τρόικας, όσον αφορά στο αποτέλεσμα αυτού του μέτρου. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναφέρουμε το συντελεστή στην εστίαση στο 13% και να αποδείξουμε ότι, με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να επιτύχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της είσπραξης του ΦΠΑ, αλλά και να δώσουμε μια μεγάλη ώθηση σε ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό.

Θα πρέπει να τονίσω στο σημείο αυτό ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε βήμα που κάνουμε. Η κατεύθυνση πάντα είναι να πετύχουμε μειώσεις όπου αυτό χρειάζεται και αυτές να συνδυάζονται με την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Γιατί, εάν δεν κερδίσουμε το στοίχημα, η μείωση των φόρων να βοηθήσει στην επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας και στην αύξηση των εσόδων, τότε είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας.

Βελτιώσεις στο μέτρο των αποδείξεων και κατάργηση τεκμηρίων με το «περιουσιολόγιο»

- Αναφορικά με τη συλλογή αποδείξεων σκοπεύετε να βελτιώσετε τις σχετικές ρυθμίσεις;

- Το σύστημα των αποδείξεων, αν λάβει κανείς υπόψη τα σημερινά επίπεδα της φοροδιαφυγής, θωρακίζει το φορολογικό μας σύστημα, αλλά και προσφέρει μια δυνατότητα στο συνεπή πολίτη να προστατεύεται από κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων και αυτός είναι και ο στόχος κάθε εξελιγμένου φορολογικού συστήματος, ώστε να προλαμβάνονται τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Επομένως, στο πλαίσιο του νέου συστήματος που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα αποτελέσματα, θα αποτιμηθεί η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων και όπου χρειάζεται βελτίωση αυτή θα μελετηθεί για να προωθηθεί.

- Σχεδιάζετε αλλαγές στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ώστε σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση του «περιουσιολογίου» οι διατάξεις αυτές να αποδίδουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

- Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε το «περιουσιολόγιο», ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων, που θα συσχετίζεται με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους, για να εντοπίζουμε τις αποκλίσεις. Εφόσον εφαρμοσθεί πλήρως, θα μπορούσαμε πλέον να εξετάσουμε στο μέλλον την κατάργηση των τεκμηρίων.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
αντικειμενικες αξιες, οφειλετες δημοσιου, τελος ακινητων, τροικα, ΦΠΑ, νέα, γνώμονα, βαν, μαΐου, δου, σδοε, τραπεζες, βουλη, ελλαδα, offshore, πετρελαιο, σαμαρας, τεκμηρια, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , πετρελαιο θερμανσης, μετρο, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, λιστα λαγκαρντ, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, φορολογικες δηλωσεις, αποτελεσματα, φορος ακινητων, φπα στην εστιαση, το στοιχημα, δου μεγαλων επιχειρησεων, χωρες, το θεμα, ακινητα, βημα, γνωμη, δου, εδρα, ημερησια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, σδοε, υπουργειο οικονομικων, ωθηση, αυξηση, απωλεια, γεγονος, γινει, γινονται, γνώμονα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελσινκι, εννοια, ενωση ελληνικων τραπεζων, εστιαση, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υφυπουργος, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, μαΐου, μεριμνα, μειωση, ξερετε, παντα, ουσιαστικα, οχθη, πολιτεια, συζητηση, φορολογικη, φορολογια, φορα, βαν, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, μπροστα, offshore, ομαδες, πληροφοριες, ποδια, θεματα
Τυχαία Θέματα