Ανακάλυψαν νέο πλανήτη-νάνο

Οι αστρονόμοι έχουν αυξήσει το μέγεθος του παρατηρήσιμου ηλιακού συστήματος, μετά από τον εντοπισμό ενός αντικειμένου, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Το αμερικανικό τηλεσκόπιο του National Optical Observatory στη Χιλή εντόπισε έναν πιθανό πλανήτη νάνο σε μια από τις πιο απομακρυσμένες τροχιές που έχουν προσδιοριστεί ως σήμερα. Το νέο σώμα, με την προσωρινή ονομασία 2012 VP113, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 450 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αποτελείται από μαλακό πάγο και απέκτησε σταδιακά σφαιρικό σχήμα λόγω του βαρυτικού πεδίου

του. Εφόσον λοιπόν έχει σφαιρικό σχήμα, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως πλανήτης- νάνος.

Η τροχιά του αντικειμένου το φέρνει στα 12 δις χιλιόμετρα από τον ήλιο και ταλαντεύεται ως και 67 δις χιλιόμετρα. Υπάρχουν κομήτες που προέρχονται από πολύ μακρύτερα, αλλά περνούν πολύ κοντά στο πλανήτη μας. Το ηλιακό σύστημα έχει τρεις διακριτές περιοχές. Αυτοί που βρίσκονται πλησιέστερα προς τον ήλιο είναι οι βραχώδεις πλανήτες, όπως η Αφροδίτη, Γη και ο Άρης. Πιο έξω είναι οι γίγαντες αερίου, όπως ο Κρόνος και ο Δίας. Πιο μακριά ακόμη, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, είναι μια ομάδα από παγωμένα αντικείμενα που ονομάζεται ζώνη του Κάιπερ.

Το 2003, οι αστρονόμοι βρήκαν κάποιο αντικείμενο πέρα από τη ζώνη του Κάιπερ, που ονομάζεται Σέντνα. Για περισσότερο από μια δεκαετία, το αντικείμενο ήταν ένα και μοναδικό, μια ανωμαλία στο ηλιακό σύστημα. Αλλά το νέο σώμα, 2012 VP113, κρύβεται στον ίδιο χώρο του διαστήματος, με αποτέλεσμα οι αστρονόμοι να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια όργανα που μπορεί να ανακαλυφθούν εκεί.

Η νέα ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τους επιστήμονες να δώσουν μια εξήγηση για το πώς βρέθηκαν αυτά τα σώματα σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο. Το 2012 VP113 και η Σέντνα ακολουθούν έντονα ελλειπτικές τροχιές, κάτι που σημαίνει ότι η απόστασή τους από τον Ήλιο μεταβάλλεται διαρκώς. Λόγω του μικρού μεγέθους και της τεράστιας απόστασής του, ο εντοπισμός του νέου σώματος θεωρείται τεχνικός άθλος. Πιθανότατα όμως θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί οριστικά η ύπαρξη του 2012 VP113 και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά, η μάζα και η σύστασή του.

http://www.theguardian.com/science/2014/mar/26/dwarf-planet-super-earth-solar-system-2012-vp113

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα