Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ

Τη μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις που έγινε ποτέ, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Τετάρτη το αρχικό του σχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη περικοπή φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε από τον επικεφαλής του Εθνικού

Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών μειώνεται στο 15% για τις εταιρείες, τις μικρές επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα.

Παράλληλα, επιβάλλεται ένας εφάπαξ φόρος στα περίπου 2,6 τρισ. ευρώ κέρδη που έχουν «παρκάρει» μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπει επίσης ότι από εδώ και στο εξής τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών που παράγονται από δραστηριότητες στο εξωτερικό δεν θα φορολογούνται. Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, τα κέρδη των αμερικάνικων εταιρειών υπάγονται σε φορολόγηση ανεξάρτητα από πού παράχθηκαν.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προτείνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε τρεις από επτά, με τον ανώτατο συντελεστή να μειώνεται στο 35% από 39,6%. Επιπλέον, καταργείται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος εφαρμοζόταν σε πρόσωπα με πλούτο άνω των 5,49 εκατ. δολαρίων.

Ο Τραμπ εκτιμά ότι μπορούν να επαναπατριστούν δεκάδες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες που έχουν «παρκάρει» σε φορολογικούς παραδείσους. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό, αν και τα «παρκαρισμένα» κεφάλαια σε εκτός ΗΠΑ φορολογικούς παραδείσους μπορούν να φέρουν αλλαγή στην αμερικανική οικονομία. Οι αγορές πάντως εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, καθώς εκφράζονται και επιφυλάξεις για την υποδοχή που θα έχει το σχέδιο Μνούτσιν στο Κογκρέσο.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα