Ανακοινώθηκε το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Την τυπική διάλυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπως το ξέραμε, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον η τράπεζα που θεωρούνταν και ήταν παράδειγμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, σπάει σε καλή και κακή με τη δεύτερη φυσικά να παίρνει τα βάρη που άλλοι της φόρτωσαν.

Η καλή τράπεζα

ονομάζεται «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» το οποίο είναι ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να βρεθεί «λευκός ιππότης» να την αγοράσει.

Ουσιαστικά το ΤΤ εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης, στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας. Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο όσο πιο σύντομα να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση και τα λεφτά να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Το μεγάλο αγκάθι ακούει στο όνομα εργαζόμενοι, οι 3.300 εργαζόμενοι οι οποίοι ουσιαστικά είναι στον αέρα. Η τρόικα ζητά την αποχώρηση 2.300, όμως, αυτό αν συμβεί τότε θα πρέπει να κλείσουν πάρα πολλά υποκαταστήματα, επομένως, να χαθεί μεγάλο «κεφάλαιο» της νέας τράπεζας. Επίσης, θα πρέπει να βρεθούν πάρα πολλά χρήματα για αποζημιώσεις.

Ένα σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η νέα διοίκηση να πάει σε μεγάλο τσεκούρι στους μισθούς, έως και 20% με αντάλλαγμα να είναι μικρότερος ο αριθμός των απολύσεων.

Αν δεν επιτευχθεί το σενάριο, γίνεται προσπάθεια να απολυθούν στη χειρότερη περίπτωση 800-1000 άτομα τα οποία προέρχονται από το δημόσιο τομέα, είναι δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι και με τη σφραγίδα.

Πάντως, υπάρχει κι ένα στοιχείο που διαρρέει το οικονομικό επιτελείο και το ΤΤ και που έχει κάνει αίσθηση. Το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε εργαζόμενο από τους παραπάνω είναι 67.000 ευρώ, δηλαδή 5.500 ευρώ το μήνα, αν υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση. Το μέσο κόστος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΤΤ είναι 41.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα