Ανατριχιάζει η Δημοκρατία και κλαίνε οι Συνταγματολόγοι!

Όσο ξεδιπλώνεται το «θεσμικό όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία τόσο… αναστενάζουν οι συνταγματολόγοι και κλαίει με αναφιλητά η ίδια η Δημοκρατία!

Μας «κατέπληξε» ο Τσίπρας προχθές στην ομιλία του για τον εκλογικό νόμο…

Ανέφερε δεκαεφτά φορές (εντάξει τόσες πρόλαβα να μετρήσω, υπήρξαν κι άλλες που μου διέφυγαν

σίγουρα): την

«Ισοτιμία της ψήφου»!

Δεν του εξήγησε κανείς, ότι προφανώς τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει: Υπάρχει «ισότητα» της ψήφου. Όχι «ισοτιμία»…

Υπάρχει το περίφημο one man one vote!

Ο καθένας μία ψήφο!

Τίποτε άλλο…

Όπως την καταλαβαίνει εκείνος, «ισοτιμία» ψήφου ΔΕΝ υπάρχει πουθενά! Και δεν υπήρξε ποτέ…

Για παράδειγμα: Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στη Β΄Αθηνών θέλει 40 χιλιάδες ψήφους. Για να βγει βουλευτής σε μια μικρή νησιωτική περιφέρεια, χρειάζεται μόλις 7 χιλιάδες ψήφους! Ποια «ισοτιμία»;

Ακόμα και στην ίδια τη «χαοτική» Β΄ Αθηνών, ένας υποψήφιος μεγάλου κόμματος μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 40 χιλιάδες ψήφους σήμερα, αν το κόμμα του βγει «δεύτερο»...

Στην ίδια περιφέρεια, για να βγει κάποιος βουλευτής από μικρότερο κόμμα μπορεί να του αρκούν και 12 χιλιάδες! Ποια «ισοτιμία»;

Για να βγαίνουν βουλευτές παντού με τις ίδιες περίπου ψήφους, χρειάζεται ισοκατανομή περιφερειών και ισοκατανομή κομμάτων. Πράγμα αδύνατο.

Το να «σπάσουν» οι πολύ μεγάλες περιφέρειες θα βοηθούσε αρκετά. Αλλά αυτό είναι το μόνο που ΔΕΝ πρότεινε ο Τσίπρας (Γιατί δεν θα το ψήφιζε ο… Λεβέντης! Τέτοια πρόταση… «αρχών» μας έκανε!).

Στις ΗΠΑ, η μικροσκοπική πολιτεία του Rond Island και οι τεράστιες Πολιτείες του Τέξας, της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, έχουν στην Γερουσία ακριβώς τον ίδιο αριθμό Γερουσιαστών. Δύο η καθεμία! Ενώ ο πληθυσμός των μεγάλων πολιτειών είναι 10πλάσιος από τον πληθυσμό του Rond Island. Ποια «ισοτιμία», λοιπόν;

Στη Βρετανία, που λειτουργεί με πλειοψηφικό, το τρίτο κόμμα (οι Φιλελεύθεροι) μπορεί να πάρει και 12% πανεθνικά και να μη βγάλει κανένα βουλευτή! Ποια «ισοτιμία»;

Στη Γαλλία που έχει αναλογικό σύστημα, αλλά με δύο γύρους, το ακροδεξιό κόμμα για χρόνια έπαιρνε γύρω στο 15% και δεν έβγαζε κανένα βουλευτή. Ποια «ισοτιμία»;

Και εν πάση περιπτώσει, η «απλή και άδολη αναλογική» δεν «θεραπεύει» τα προβλήματα «ισοτιμίας» της ψήφου. Αντίθετα, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα ανισότητας ψήφου.

Διότι όταν θα μπορεί να εκλέγεται βουλευτής με 13 χιλιάδες ψήφους πανελλαδικά (και δεν θα εκλέγεται από μια μεγάλη περιφέρεια βουλευτής με 30 χιλιάδες ψήφους τοπικά), αυτό σημαίνει πλήρης ανισότητα ψήφου.

Ενώ επί πλέον, οι «ανεξάρτητοι μεμονωμένοι» που θα εκλέγονται με 0,33% πανελλαδικά θα έχουν τεράστια δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις σε ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο. Θα γίνουμε πια, ο… «Παράδεισος» των «ανεξάρτητων μεμονωμένων»!

Κι όσο πιο μικρά κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή, τόσο πιο «ρυθμιστικοί» θα γίνονται οι «περιθωριακοί».

Που συνήθως θα είναι και άμεσα «διαπλεκόμενοι».

Αλλά στη δημοκρατία κυβερνούν οι πλειοψηφίες. Όχι οι μικροσκοπικές μειοψηφίες που αποκτούν ρυθμιστικό ρόλο.

Στη αντιπροσωπευτική δημοκρατία ενοποιείται τα εθνικό συμφέρον. Δεν κατακερματίζεται όπως συμβαίνει στην «συμμετοχική» άμεση δημοκρατία, η οποία οδηγεί στη χαοτική ακυβερνησία…

Κι ύστερα, οι ψηφοφόροι δεν έχουν «μια» γνώμη. Συνήθως έχουν «πολλές» και «διαφορετικές γνώμες» σε διαφορετικά θέματα. Σε άλλα ζητήματα κάποιος είναι υπέρ τολμηρών αλλαγών, σε άλλα είναι συντηρητικός. Κάποια θέματα τα βλέπει από πιο στενή τοπικιστική σκοπιά και άλλα από πιο συνολική εθνική σκοπιά. Άλλα με πιο βραχυχρόνιο ορίζοντα και άλλα με πιο μακροχρόνιο…

Γενικά το εκλογικό σώμα είναι πολυδιάστατο. Αντίθετα, «μονοδιάστατοι» είναι οι ακτιβιστές, οι συνδικαλιστές, οι ψηφοφόροι που είναι προσκολλημένοι σε μεμονωμένα τοπικιστικά ή συντεχνιακά αιτήματα. Και οι φανατικοί που είναι προσκολλημένοι στις εμμονές τους…

Αυτοί όλοι «αναβαθμίζονται» με την απλή αναλογική!

Όσο πιο «μονοδιάστατη» είναι η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, τόσο περισσότερο κατακερματίζεται το δημόσιο συμφέρον, τόσο περισσότερο αυξάνεται η συναλλαγή και επιβάλλεται η ακυβερνησία.

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που ευνοεί τους ακτιβιστές, τις συντεχνίες, τους φανατικούς, τους εμμονικούς και τους ακραίους. Κι όσους επιδιώκουν, όχι τη σύνθεση, αλλά την «ανοικτή συναλλαγή»…

Γι’ αυτό και όπου δοκιμάστηκε απέτυχε και εγκαταλείφθηκε.

Τώρα ο αρχηγός των καταληψιών, των συντεχνιών και των ΜΚΟ θέλει να το επιβάλει στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό σας λέω. Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του και μιλάει για θεσμική αναμόρφωση της δημοκρατίας, τρέμει η δημοκρατία και αναρριγούν οι θεσμοί της.

Ήταν λέει, «πάγιο αίτημα της Αριστεράς»!

Και λοιπόν;

Και ο θαυμασμός στην ΕΣΣΔ ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Να αναστήσουμε τώρα και την ΕΣΣΔ;

Και το «έξω από το ΝΑΤΟ έξω από την ΕΟΚ» ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Το θυμάται κανείς; Και το νοσταλγεί κανείς;

Και ο θαυμασμός στην «σχεδιασμένη οικονομία» ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Θα κάνουμε «πεντάχρονα πλάνα» και στην Ελλάδα, ενώ τα έχουν εγκαταλείψει ως αποτυχημένα ακόμα κι αυτοί που τα δοκίμασαν…

Ξέρετε το νεκροταφείο των ιδεών είναι γεμάτο από «πάγια αιτήματα της Αριστεράς» που εγκαταλείφθηκαν «μετά πόνου ψυχής» (δικής τους) και «μετά πολλών επαίνων» (της Ιστορίας)!

Τι θα κάνουμε τώρα; Θα επαναφέρουμε όλα τα ζόμπι των ιδεοληψιών τους;

Γιατί δεν τολμάει κανείς να τους πει το εξής απλό:

Οι ιδέες σας και τα «πάγια αιτήματά» σας έχουν χρεοκοπήσει παντού αλλού. Κι εσείς το ξέρετε.

Εσείς ΔΕΝ εκλεγήκατε γι’ αυτά. Εκλεγήκατε για να σκίσετε τα μνημόνια και φέρατε νέο βαρύτερο μνημόνιο.

Εκλεγήκατε για να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ και τον αυξήσατε!

Εκλεγήκατε για να μειώσετε τους φόρους και να αυξήσετε μισθούς και συντάξεις κι εσείς κάνατε τα ακριβώς ανάποδα!

Κι επειδή δεν κάνατε τίποτε από εκείνα που υποσχεθήκατε, τώρα ανασύρετε όλα τα «φαντάσματα» από τις παλαιές εμμονές της Αριστεράς και προσπαθείτε να τα επιβάλλετε για να διαλύσετε κι ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα.

Το παλαιό πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε είστε ΕΣΕΙΣ!

Οι αριστερές ιδεοληψίες στις οποίες υποκλίνονταν όλοι, και τις οποίες εσείς κάποτε επιβάλλατε από τα πεζοδρόμια όπου οργιάζατε, και τώρα τις επιβάλλετε από το Μαξίμου.

Όλοι αυτοί που κάποτε εμπόδιζαν τις μεταρρυθμίσεις, όλοι εκείνοι που κάποτε εμπόδιζαν τις αποκρατικοποιήσεις, κάποτε ζήταγαν «παροχές» από δανεικά, τώρα έχουν μετακομίσει και ψηφίζουν εσάς!

Εσείς είστε το παλαιό πολιτικό σύστημα, αυτοπροσώπως!

Και σήμερα προσπαθείτε να αλλάξετε, όχι ό,τι μας βούλιαξε, αλλά ό,τι συνεχίζει να λειτουργεί. Για να μη μείνει τίποτε όρθιο στον τόπο αυτό. Να βουλιάξουν όλα!

Και μόνο από τις προτάσεις Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο, και μόνο από την επιχειρηματολογία του κι από τους «τακτικισμούς» του, έπρεπε να έχει απορριφθεί από τον αστικό πολιτικό κόσμο ως καιροσκόπος και τυχοδιώκτης.

Ευτυχώς, αυτό άρχισε να συμβαίνει σιγά-σιγά…

Στη Βουλή δεν «τσίμπησαν» παρά ελάχιστοι στην «επιχειρηματολογία» του.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιοι ακόμα, που τον εμφανίζουν να έχει «ωριμάσει»!

Να έχει γίνει «μεταρρυθμιστής» λέει.

Ποιος;

Ο οπαδός «ιταλοποίησης» της πολιτικής μας ζωής!

Μωραίνει Κύριος…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα