Ανησυχία στη Σουηδία από την άνοδο της ακροδεξιάς

Αναταραχή έχει προκαλέσει στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας η άνοδος των Σουηδών Δημοκρατών, του ακροδεξιού κόμματος που αναδείχθηκε σε τρίτο κόμμα κατά τις χθεσινές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών άφησε τη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία «ξεκρέμαστη», καθώς κανένα κόμμα δεν απέκτησε ισχυρή πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς, υπό την ηγεσία του Στεφαν Λεβέν, κέρδισε το 43,7 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 39,3 τοις εκατό που κέρδισε ο τετραμελής συντηρητικός

συνασπισμός του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ. Οι Σουηδοί Δημοκράτες συγκέντρωσαν 12,9 τοις εκατό, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό τους από τις προηγούμενες εκλογές. Το αποτέλεσμα, που είχε ως συνέπεια την πτώση της κορόνας, σηματοδοτεί το τέλος της οκταετούς διακυβέρνησης του συντηρητικού συνασπισμού. Η κυβέρνηση Ράινφελντ υλοποίησε διαδοχικούς γύρους φορολογικών περικοπών, χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της Σουηδίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του σήμερα, καθώς η ευθύνη του σχηματισμού νέας κυβέρνησης πέφτει στους Σοσιαλδημοκράτες. «Έχουμε μια νέα μοναδική κοινοβουλευτική κατάσταση στη Σουηδία» είπε ο Λεβέν και δεσμεύτηκε να κρατήσει σε απόσταση τους Σουηδούς Δημοκράτες, δίνοντας την ευκαιρία στα κυβερνητικά κόμματα να «θέσουν σε προτεραιότητα το συμφέρον της Σουηδίας».

Η υποστήριξη στους Σουηδούς Δημοκράτες, που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του ‘80 μετά από συγχώνευση εθνικιστικών κινημάτων (όπως το Κρατήστε τη Σουηδία για τους Σουηδούς), αυξήθηκε σημαντικά μετά την πολιτική ανοικτών θυρών της χώρας, η οποία θεωρείται ένας παράδεισος για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. «Για να στηρίξουμε ενεργά οποιαδήποτε κυβέρνηση, θέλουμε ένα αντάλλαγμα, αν μη τι άλλο για τη μεταναστευτική πολιτική» δήλωσε ο Τζίμι Άκεσον, αρχηγός του κόμματος. «Θα έχουμε δύσκολες απαιτήσεις προκειμένου να υποστηρίξουμε ενεργά οποιαδήποτε κυβέρνηση εναλλακτικά».

Ωστόσο, το κόμμα παραμένει ένας κοινοβουλευτικός παρίας και ο Ράινφελντ κάλεσε τους Σουηδούς να γυρίσουν την πλάτη τους στις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη μετανάστευση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ράινφελντ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να «ανοίξουν τις καρδιές τους» στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το ποσοστό των Σουηδών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό ήταν 15,9 τοις εκατό το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με το 11,3 τοις εκατό το 2000. Η μετανάστευση πέρυσι αυξήθηκε 12 τοις εκατό, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Οι ψηφοφόροι έχουν επίσης εκφράσει σκεπτικισμό στην προοπτική της αυτοδυναμίας. Το Κεντρώο και το Φιλελεύθερο κόμμα, μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού τώρα, έλαβαν 6,1 τοις εκατό και 5,4 τοις εκατό, σύμφωνα με την καταμέτρηση. Ο μετριοπαθής Ράινφελντ έλαβε 23,2 τοις εκατό. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Αριστερά και οι Πράσινοι, έλαβαν 5,7 τοις εκατό και 6,8 τοις εκατό αντίστοιχα. Το κόμμα του Κέντρου απέρριψε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Εκλογές χωρίς νικητές

Ο 49χρονος Ράινφελντ και ο υπουργός Οικονομικών του Αντερς Μποργκ ηγήθηκαν εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χωρίς ποτέ να παραβιάσουν τους κανόνες για τον προϋπολογισμό και το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έθνος με την αξιολόγηση ΑΑΑ έχει μετατραπεί σε καταφύγιο των επενδυτών από το 2012, μειώνοντας το κόστος δανεισμού στην οικονομία των 550 δις δολαρίων. Μετά από διαδοχικούς γύρους φορολογικών περικοπών από το 2006, η Σουηδία τώρα έχει την πέμπτη κατά σειρά υψηλότερη στον κόσμο φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

«Είναι δύσκολο να δούμε ποιος είναι ο νικητής, εκτός από το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο ξενοφοβικό κόμμα» δήλωσε ο Ράινφελντ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος το επόμενο έτος. Οι Σοσιαλδημοκράτες σχεδιάζουν να αντιστρέψουν σχεδόν το πρόγραμμα φορολογικών περικοπών του Ράινφελντ. Σχεδιάζουν επίσης να δαπανήσουν τα χρήματα για την εκπαίδευση, περισσότερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και πιο γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και αναρρωτικών αδειών. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λεβέν υποστηρίζει ότι οι φορολογικές περικοπές έχουν συμβάλει ελάχιστα στην τόνωση της αγοράς εργασίας, καθώς η σουηδική ανεργία κυμαίνεται σε περίπου 8 τοις εκατό, το υψηλότερο ποσοστό στην Σκανδιναβία.

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-14/social-democratic-bloc-emerges-as-largest-in-swedish-election.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα