Ανησυχία στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό – Η πρόταση μομφής και ο… Δημήτρης Καμμένος

Πίσω από τις απειλές για «ονόματα και διευθύνσεις» και τις φράσεις περί «δώρου» του κ. Τσίπρα στην απάντησή του στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κρύβεται η μεγάλη ανησυχία του πρωθυπουργικού επιτελείου για τη συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για το Σκοπιανό.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι απολύτως βέβαιοι ότι η αυριανή ψηφοφορία

θα λήξει χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, ενδεχομένως και με κάποιες προσθήκες, καθώς προσβλέπουν στη στήριξη κάποιων βουλευτών από την ομάδα των ανεξαρτήτων και η ανησυχία δεν απορρέει εξ αυτού.

Η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι η έκθεση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ. -που ήταν και ο βασικός στόχος της Ν.Δ.- μετά τη θετική ψήφο που αναμένεται από το συγκυβερνών κόμμα στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, θα αποδυναμώσει έτι περαιτέρω τον ένα εκ των δύο κυβερνητικών πυλώνων, δυσκολεύοντας την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης.

Η σφοδρή επίθεση του κ. Τσίπρα εναντίον του κ. Σαμαρά κρύβει άλλο ένα σημείο ανησυχίας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε ότι η Ν.Δ. θα εμφάνιζε διασπαστικές τάσεις στη διαχείριση του Σκοπιανού. Το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε σε σκληρή γραμμή ως ενιαίο μπλοκ δεν αρέσει και δυσκολεύει τις κινήσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να προσπαθήσει να δημιουργήσει θέμα ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να μιλά για «Ακροδεξιά» έχει επιρροή στο δικό του ακροατήριο, όπως και στο εσωκομματικό πεδίο, εμφανίζει όμως τον πρωθυπουργό αδύναμο έναντι του μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινής γνώμης, που ούτως ή άλλως δε συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε χθες απειλές, αλλά δεν κατάφερε να κρύψει το μεγάλο ενδοκυβερνητικό ζήτημα που είναι η στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ., για το οποίο απέφυγε να κάνει ακόμα και αναφορά.

Επιπροσθέτως, θα περίμενε κανείς, μετά το «δεν έχω κανένα λόγο» με το οποίο ο πρωθυπουργός απέρριψε προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ το ενδεχόμενο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες η Ν.Δ. εναντίον της κυβέρνησης σε «ψήφο εμπιστοσύνης», όπως του πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας να έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του σε σχέση με το πώς θα χειριστεί την κίνηση του πολιτικού του αντιπάλου. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατούν δεύτερες σκέψεις κι οριστική απόφαση για το αν η κυβέρνηση θα πάει με τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας ή θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας επειδή περιμένει να πέσει η κυβέρνηση, αλλά την κατέθεσε για να εκθέσει την επόμενη ημέρα των υπογραφών, στις Πρέσπες, τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δέχεται επίσης εισηγήσεις να κάνει πράξη τις απειλές που εξαπέλυσε χθες να μιλήσει «με διευθύνσεις και ονόματα» για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό από προηγούμενες κυβερνήσεις ακόμα και αν χρειαστεί να πάει αρκετά πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες.

Είναι βέβαιο ότι θα το πράξει στην προσπάθειά του να χτυπήσει τον Αντώνη Σαμαρά, είναι ωστόσο ερώτημα τι θα κάνει έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδειξε ότι δεν θέλει να του ασκήσει κριτική. Ο λόγος είναι ότι ναι μεν θέλει, όπως έδειξε, να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Αντώνη Σαμαρά, δεν επιθυμεί όμως να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Κώστα Καραμανλή.

Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι ένας από τους βασικούς τους στόχους για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που είχαν όταν αποφάσισαν να ανοίξουν το Σκοπιανό επιτεύχθηκε και αυτός δεν είναι άλλος από την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι αρχής γενομένης από την αυριανή ψηφοφορία, στο Κίνημα Αλλαγής θα επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις, ποντάροντας στο σκηνικό που φτιάχτηκε από την πρώτη στιγμή το «πέντε εναντίον μίας», που είναι η εικόνα του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς απέναντι στην αρνητική στάση της Φώφης Γεννηματά για τη συμφωνία με τα Σκόπια, στάθηκαν -για διαφορετικούς λόγους- ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Καμίνης, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ και άλλα στελέχη, όπως ο Γ. Ραγκούσης και πολλοί άλλοι δεν συμφωνούν -λένε στον ΣΥΡΙΖΑ- με τη στάση της κ. Γεννηματά στο Σκοπιανό.

Θρίλερ με τον Δημήτρη Καμμένο

Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του διαμηνύουν ότι η διαδικασία της πρότασης μομφής θα τους βρει ενισχυμένους το Σάββατο το βράδυ μετά την ψηφοφορία, το πρώτο πρόβλημα ωστόσο φαίνεται ότι ακούει στο όνομα Δημήτρης Καμμένος.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σε πηγαδάκι στους διαδρόμους της Βουλής φέρεται να είπε: «Τι είναι αυτό το πράγμα που μας έφεραν; Αν το διαβάσετε θα διαπιστώσετε ότι η συμφωνία είναι απαράδεκτη, απαγορεύει μέχρι και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων. Αυτή τη συμφωνία την έκαναν ερασιτέχνες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσω αυτό το κείμενο».

Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι θα κάνει στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. ότι όποιος ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας θα διαγραφεί από το κόμμα. «Εγώ δεν θέλω να διαγραφώ», είπε με νόημα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας δεν αποκλείεται να τη στηρίξει.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα