Άνω-κάτω οι βάσεις εισαγωγής στις Πανελλαδικές

19:16 6/4/2013 - Πηγή: Antinews

Σε σωρηδόν αναστροφές αναγκάζει τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση η ανακατανομή του αριθμού εισακτέων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας φορτώνοντας κυρίως στα Πολυτεχνεία τις «κουρεμένες» θέσεις των ΤΕΙ. Με τροχονόμο την πρωτόβγαλτη «Αθηνά»

όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο στον τερματικό σταθμό των πανελλαδικών θα δημιουργηθεί πανδαιμόνιο, καθώς:

1. Τα φιλέτα των Πολυτεχνείων θα γίνουν προσιτά σε χαμηλότερες βαθμολογίες. Πτωτικό κύμα αναμένεται στις βάσεις όλων των Πολυτεχνείων -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως οι Αρχιτεκτονικές, που διατηρούν τις θέσεις τους στα περσινά επίπεδα, και οι Μηχανικοί Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου οι θέσεις της γενικής σειράς μειώνονται κατά 13%, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εισακτέων στο 4ο πεδίο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στους Μηχανολόγους και τους Ναυπηγούς του Μετσόβιου η αύξηση εισακτέων είναι 82% και 108% αντίστοιχα…

2. Ώθηση προς τα κάτω δίνει ο αριθμός εισακτέων και στις βάσεις των Φυσικομαθηματικών και λοιπών καθηγητικών Σχολών του 2ου πεδίου, αλλά και στις βάσεις των Τμημάτων Πληροφορικής, όπου επίσης παρέχονται αφειδώς επιπλέον θέσεις.

3. «Κούρεμα» έχουν υποστεί οι θέσεις των Ιατρικών και συναφών Τμημάτων του 3ου πεδίου, πλην των Οδοντιατρικών. Η μείωση των θέσεων κατά το αξίωμα των Πανελλαδικών συνεπάγεται άνοδο των αντίστοιχων βάσεων, εφόσον συνεργαστούν αρμονικά προς την ίδια κατεύθυνση και οι άλλοι δύο παράγοντες που διαμορφώνουν ετησίως τις βάσεις. Αυτοί είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις τους. Για τις επιδόσεις σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης έχουν διαχρονικά επιδείξει σιδερένια σταθερότητα. Σπάνε τα κοντέρ των βαθμολογητών ακόμη κι όταν η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επιλέγει θέματα για «διαγωνισμό ταλέντων» ή απλώς τα κάνει μούσκεμα, όπως πέρυσι με το λάθος θέμα στη Φυσική. Ο τρίτος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, αποδεικνύεται ιδιαιτέρως μεταβλητός την τελευταία τετραετία της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Θεωρείται πιθανό η οικονομική απαξίωση των νέων γιατρών, σε συνδυασμό με την εικόνα κατάρρευσης, που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να κατευθύνει μερίδα των άριστων υποψηφίων σε άλλες επιλογές σπουδών και επαγγέλματος αντί του ιατρικού. Ωστόσο, για τις βάσεις των Ιατρικών οι προβλέψεις είναι εκ των πραγμάτων μετριοπαθείς, δεδομένου ότι έχουν από ετών «χτυπήσει ταβάνι».

4. Αύξηση εισακτέων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και για τα Τμήματα του οικονομικού κύκλου στο 5οπεδίο. Ενδεικτικά η μέση αύξηση θέσεων στα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 20%, με το Τμήμα Στατιστικής να υπερδιπλασιάζει τους εισακτέους του (114% σε σύγκριση με το 2012). Από τη «φορτωτική» στα Τμήματα του 5ου πεδίου έχουν εξαιρεθεί τα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στο Τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ η διαφορά των φετινών θέσεων με τις περσινές είναι 0% και στο αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι μείον 7%.

5. Το μοναδικό πεδίο στο οποίο οι θέσεις των Τμημάτων του… κουρεύτηκαν με την ψιλή είναι το 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Οι πιο περιζήτητες Σχολές του, οι Νομικές, που απορροφούν κάθε χρόνο την αφρόκρεμα της θεωρητικής κατεύθυνσης, απώλεσαν 231 θέσεις. Άλλες 618 θέσεις «κουρεύτηκαν» από τα Φιλολογικά. Συνολικά το 1ο πεδίο έχασε 1.334 θέσεις. Βεβαίως, το «κούρεμα» των θέσεων συνεπάγεται άνοδο των αντίστοιχων βάσεων.

Πριν από το Πάσχα ο αριθμός των εισακτέων

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ και πλήρης αριθμός των φετινών εισακτέων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το Πάσχα, όταν υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και αφού προηγουμένως εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα της «Αθηνάς» που θα διαμορφώσουν το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στις θέσεις της γενικής σειράς, τις οποίες καταλαμβάνουν με πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια. Εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί το ποσοστό επιπλέον των θέσεων της γενικής σειράς που θα δοθεί στις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνους, τριτέκνους, αδέλφια φοιτητών και άλλες). Το ποσοστό των ειδικών κατηγοριών βάσει του σχετικού νόμου μπορεί να καλύπτει έως και το 20% των θέσεων της γενικής σειράς.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αποδείχθηκε ότι ήταν αποφασισμένος «να μη λερώσει με αίμα» τα χέρια του κόβοντας τις θέσεις που αναλογούσαν στο «κούρεμα» της ανώτατης εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση των Σχολών με την υψηλότερη κρατική δαπάνη ανά φοιτητή, όπως είναι οι Πολυτεχνικές, οι οποίες αναλαμβάνουν να γλιτώσουν το υπουργείο Παιδείας από ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού κόστους της «Αθηνάς»: από τη… σφαγή των θέσεων.

Τώρα το πρόβλημα μεταφέρεται στα πανεπιστήμια, τα οποία προτού ακόμη εξαντληθούν από τα απανωτά Μνημόνια απαιτούσαν από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μείωση εισακτέων έως και 50%. Ο προϋπολογισμός των ΑΕΙ για το 2013 μόλις που επαρκεί για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών των Ιδρυμάτων, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με το εμπάργκο της τρόικας στις προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων καθηγητών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια εφιαλτική χρονιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τα κονδύλια στο μισό και τους πρωτοετείς ακόμη και στο διπλάσιο.

Το θέμα επρόκειτο να τεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων που συνεδρίασε (Παρασκευή και Σάββατο) με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της την υποχρηματοδότηση.

Κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

ΕΚΤΟΣ από τα επείγοντα ερωτήματα που αναφέρονται στην επιβίωση των Ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας επισώρευσε κι άλλες απορίες με την ανακοίνωση των εισακτέων της γενικής σειράς τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές:

1. Ποιες αναπτυξιακές ή άλλες ανάγκες της χώρας εξυπηρετεί η εκρηκτική αύξηση των θέσεων στα Πολυτεχνεία με δεδομένα τα δραματικά ποσοστά ανεργίας στους κλάδους των μηχανικών, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και οι υπόλοιποι μεταναστεύουν μαζικά στη Μέση Ανατολή;

2. Τι γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας και δεν το αποκαλύπτει για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων Σλαβικών και Τουρκικών Σπουδών, όπου οι συνολικές θέσεις διπλασιάζονται;

3. Με ποιο σκεπτικό αυξάνονται οι θέσεις στα Τμήματα Θεάτρου και Μουσικών Σπουδών;

4. Ποιες λαμπρές προοπτικές διανοίγει για το δημοσιογραφικό επάγγελμα το Τμήμα ΜΜΕ του Αριστοτελείου, όπου οι αντίστοιχες θέσεις αυξάνονται κατά 150% (!), ενώ στα αντίστοιχα του ΕΚΠΑ και του Παντείου η αύξηση είναι μόλις 4%;

5. Η αύξηση (κατά 25%) των εισακτέων στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου προφανώς και δεν χρειάζεται εξήγηση. Η χώρα τους χρειάζεται.

Γιούλη Μανώλη, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα