Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού της ομάδας Α ατόμων με σοβαρά νοσήματα

Κάτω από 4% είναι το ποσοστό των ραντεβού που ακυρώθηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Κατά την αποψινή ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως σήμερα είχαν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο αυτό 9.484 άνθρωποι και μέχρι τις 17:30 το απόγευμα

ήταν να εμβολιαστούν 7.815 και προσήλθαν 6.684, ποσοστό που φτάνει το 85%. «Η απόφαση να συνεχιστεί στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή» τόνισε ο κος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως «είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ ο οποίος εγκρίνει την κυκλοφορία των εμβολίων και είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί για την αναστολή χορήγησης τους».

Ο ίδιος είπε ότι με βάση τα στοιχεία για τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, αναμένονται 500.000 δόσεις του μέσα στον Μάρτιο, άλλες 450.000 τον Απρίλιο και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός για τον Ιούνιο.

Ο κος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, επίσης, απόψε ότι στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου, στην οποία υπολογίζονται ότι ανήκουν πάνω από 200.000 άτομα. «Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή γι' αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις» ανέφερε και προσέθεσε πως συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, «το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 -μέχρι την ώρα της ενημέρωσης- εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα με την πρώτη δόση.

Μ. Θεοδωρίδου: Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο

Την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστεί κανονικά στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca, η οποία ελήφθη και μετά τη δεύτερη σημερινή συνεδρίαση της, αιτιολόγησε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» επανέλαβε η κα Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Η ίδια μιλώντας για το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί δεν ήταν περισσότερο απ' όσα καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό. « Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην αποτελεί συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε και προσέθεσε πως η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Κλείνοντας το θέμα του εμβολίου της Astra Zeneca, είπε ότι ο ΕΜΑ μελετά τις περιπτώσεις παρενεργειών που έχουν αναφερθεί μία προς μία και αναμένονται οι αποφάσεις του την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει.

Αναφερόμενη στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι μετά το κριτήριο της ηλικίας, έρχεται η σειρά ώστε να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Η ίδια τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι ασθενείς αυτοί, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ ανάλογα με τα φάρμακα τα οποία τους χορηγούνται. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες ασθενών, όπως είπε και ανέφερε τα νοσήματα που αντιμετωπίζουν.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. 'Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΠΟ ΑΓΩΓΗ

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

ΣΟΒΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ' οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου

Διάμεση πνευμονοπάθεια

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες)

Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης

Keywords
Τυχαία Θέματα