Ανοίγματα της Τουρκίας και στην Ανατολική Λιβύη - Μάχη για την έγκριση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

19:57 2/2/2022 - Πηγή: Antinews

Πυκνώνουν οι τουρκικές κινήσεις «καλής θέλησης» της Τουρκίας και προς την Ανατολική Λιβύη και τον «στρατάρχη» Χάφταρ, παρ' ότι μέχρι πρότινος η Άγκυρα τον χαρακτήριζε «αιμοσταγή δικτάτορα», και αυτός από τη μεριά του έλεγε ότι θα δώσει πόδι στους «Τούρκους εισβολείς» και ξένους μισθοφόρους τους από τη Λιβύη.

Ήδη, εσχάτως, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, ο Τούρκος πρέσβης στην Τρίπολη, Κανάαν Γιλμάζ (Kanaan Yilmaz),

επισκέφθηκε το προπύργιο της Α.Λιβύης, Βεγγάζη. Εκεί, εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει εκ νέου προξενείο, το οποίο έκλεισε το 2014 για «λόγους ασφαλείας» του προσωπικού του. Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει προξενείο στην πόλη.

[photo_0]

Πάντως, οι διαθέσεις ανάμεσα στον πληθυσμό της Βεγγάζης κάθε άλλο παρά φιλικές απέναντι στην Τουρκία είναι. Κάτι που εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρέσβη, οπότε έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ κάποιοι δεν παρέλειψαν, μέσω βίντεο στα social media, να τον απειλήσουν ακόμα και ότι θα τον δολοφονήσουν. Κάτι, βέβαια, που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε.

[photo_1]

Σαρώνουν τα πάντα

Αντίθετα, στην Τρίπολη, στη Δυτική Λιβύη, οι διαθέσεις είναι σαφώς θετικότερες. Εξάλλου, η Τουρκία έχει εδραιωθεί πολιτικά, διπλωματικά, επιχειρηματικά, και κυρίως στρατιωτικά στη Δ.Λιβύη, «σαρώνοντας» ουσιαστικά πάρα πολλά μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ, και πετυχαίνοντας διακρατικές συμφωνίες.

Εσχάτως, για παράδειγμα, οι επικεφαλής της τουρκικής και λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΑ της Λιβύης στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της τουρκικής ΠΑ.

Ορισμένα από τα παραπάνω, βέβαια, κάλλιστα θα μπορούσε να τα «κτυπήσει» η Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι την Τουρκία συναγωνίζεται η Ιταλία, η οποία, ως όλα δείχνουν, κατέχει δεσπόζουσα θέση στη Λιβύη.

Η Ιταλία, μάλιστα, έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια γι' αυτό. Κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη πράξει και η Ελλάδα και να μην έχει επιτρέψει στην Ιταλία να τα παίρνει όλα, μονά - ζυγά δικά της. Ακόμα και τώρα έχει τα περιθώρια η Αθήνα να απαιτήσει από την ΕΕ στήριξη και κονδύλια. Να σημειωθεί ότι παλαιότερα η Ελλάδα είχε πάρει τη «δουλειά» της εκπαίδευσης Λίβυων Λιμενικών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο Δένδιας

Σε αυτό το σκηνικό, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τη Λιβύη το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο οποίος, πάντως, εκτός από την πολιτική - διπλωματική παρουσία του, πρέπει στις αποσκευές του να κομίσει και κάτι παραπάνω απ' ό,τι στις έως τώρα επισκέψεις του στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, ο Τούρκος πρέσβης στη Λιβύη, οι πάμπολλοι Τούρκοι στρατιωτικοί και επιχειρηματίες αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα, με εμφανή στόχευση πλέον και στην Ανατολική Λιβύη.

Άλλωστε, οι συνεχείς επισκέψεις του Τούρκου πρέσβη στη Βεγγάζη, αλλά και των ταξιδιών στην Τουρκία μελών του ονομαζόμενου λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στην Αν.Λιβύη και γενικά θεωρείται προσκείμενο στον Χάφταρ, δείχνει ότι κάτι κινείται.

Λιβύη: Το σύνδρομο της «ψωροκώσταινας» - Ο ρόλος της ελληνικής και της τουρκικής πρεσβείας

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Ένας από τους προφανείς στόχους της Άγκυρας, στην περίπτωση που υπάρξει κάποια προσέγγιση με την Αν.Λιβύη, είναι να υπερψηφιστεί και από το Κοινοβούλιο το ψευδεπίγραφο και παράλογο από πλευράς διεθνούς Δικαίου, ακόμα και από γεωγραφικής άποψης, μνημόνιο για τη δήθεν οριοθέτηση της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης.

Ως γνωστόν, παράγοντες του Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μνημόνιο. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι θα πράξουν τελικώς εάν υπάρξει μια κάποια προσέγγιση Τουρκίας - Βεγγάζης.

Ο Χάφταρ, πάντως, ο οποίος κατήγγειλε ανοικτά την Τουρκία, έχει καιρό να επαναλάβει τη -σε υψηλούς τόνους- ρητορική του εναντίον της Άγκυρας. Το ίδιο και η Τουρκία, η οποία τελευταία αποφεύγει να τον καταγγέλλει ως «δολοφόνο».

Ως γνωστόν, οι προγραμματισμένες εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2021, στη Λιβύη, δεν έγιναν, ενώ είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν. Η παρούσα περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας, γεωπολιτικά μαγειρέματα με την εμπλοκή μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείονται ανακατατάξεις και αλλαγές θέσεων.

Όπως είναι φυσικό, ενδεχόμενη επικύρωση του μνημονίου από τη Λιβύη, πλήττει άμεσα την Ελλάδα, ενώ ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας ανατολικά και νότια της Κρήτης. Σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη να καταγγείλει το μνημόνιο, όπως πράττει σήμερα, και να προσφύγει στα διεθνή Δικαστήρια.

Τούρκοι στρατιωτικοί

Να σημειωθεί, επίσης, ότι πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Λίβυου αρχηγού ΓΕΑ, Muhammad Al-Sifaw, στην Τουρκία, εκτός του πλήθους συναντήσεων που είχε και των επισκέψεών του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πολεμικές βιομηχανίες, συναντήθηκε και με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Με τον Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler) συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ως γνωστόν, μαζί με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τη δήθεν ΑΟΖ, Άγκυρα και Τρίπολη είχαν υπογράψει και συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Κάτι που πρακτικά εκφράστηκε στη μαζική τουρκική στρατιωτική υποστήριξη προς την Τρίπολη, και την αποστολή χιλιάδων μισθοφόρων, προκειμένου να ανακόψουν τον Χάφταρ, που το 2020 πολιορκούσε την Τρίπολη. Όπως κι' έγινε.

Στη συνέχεια, υπό την σιωπηλή ανοχή -αν όχι υπόθαλψη- Δυτικών δυνάμεων, που έβλεπαν την Άγκυρα ως αντιστάθμισμα στη ρωσική παρουσία, η Τουρκία συνέχισε να ενισχύει τις θέσεις της στη Λιβύη. Με αδρή χρηματοδότηση από το Κατάρ. Έτσι απέκτησε δεσπόζουσα θέση στη Λιβύη.

Τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας επικαλέστηκε η Άγκυρα, όταν «πιέστηκε» από την ΕΕ για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Ουδείς Δυτικός, βέβαια, επέμεινε ουσιαστικά επί τούτου. Και έτσι οι δυνάμεις της παραμένουν έως σήμερα. Κάποιοι μισθοφόροι φαίνεται πως έχουν σταλεί πίσω, στη Συρία και την Τουρκία.

Ανοίγματα

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρέσβης, Κανάαν Γιλμάζ, και τουρκική αντιπροσωπεία διπλωματών και επιχειρηματιών συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου του Βεγγάζης.

[photo_2]

Συζητήθηκαν η επαναλειτουργία του τουρκικού προξενείου, η επανέναρξη της απευθείας πτήσης μεταξύ Βεγγάζης και Κωνσταντινούπολης, η επιστροφή τουρκικών εταιρειών στη Βεγγάζη, η επίσκεψη Τούρκων ειδικών για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων στην πόλη, καθώς και ο τομέας ανακύκλωσης στερεών και υγρών απορριμμάτων.

Αντιδράσεις

Στην επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη, σύμφωνα με μερίδα του λιβυκού Τύπου, αντέδρασαν συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του πολέμου τόσο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) όσο και κατά τη διάρκεια της επίθεσης Χάφταρ στην Τρίπολη.

Κάποιοι από αυτούς φέρονται να εισέβαλαν στο Δημαρχείο, προκαλώντας ζημιές. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Είμαστε οι στρατιώτες και οι οικογένειες στρατιωτικών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (σ.σ. LNA του Χάφταρ).

Καταδικάζουμε την υποδοχή του Τούρκου πρέσβη, όπως και κάθε επαφή με Οθωμανούς. Το αίμα των νεκρών μας δεν θα πάει χαμένο.

Θα πολεμήσουμε κάθε προδότη που έχει επαφή με τον παρανοϊκό Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε το Ισλαμικό Κράτος (σ.σ. στη Λιβύη) και σκότωσε Λίβυους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αν επιθυμούν πράγματι τη συμφιλίωση, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα γι' αυτό, διαφορετικά οι διαμαρτυρίες μας θα ενταθούν και θα κλείσουμε κάθε δημόσιο κτήριο στην πόλη».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοίγματα, Τουρκίας, Ανατολική Λιβύη - Μάχη, -λιβυκού,anoigmata, tourkias, anatoliki livyi - machi, -livykou