Ανώμαλη προσγείωση με νέα μέτρα από το ΔΝΤ

(Ανανεωμένο) Για πρώτη φορά στην ιστορία, την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το πλεόνασμα με συνέντευξη τύπου. Δεν ξέρουμε αν θα έχουν μουσική, ορχήστρα και καναπεδάκια για να κεράσουν τους παρευρισκόμενους, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν ένα ωραίο επικοινωνιακό σόου για τους χαχόλους.

Το πλεόνασμα θα κυμαίνεται κοντά στο 4% αφού έχουν στραγγίξει την αγορά, έχουν επιβάλλει απίστευτους φόρους κι έχουν βάλει μέτρα περισσότερα από αυτά που προέβλεπαν τα μνημόνια μόνο και μόνο για να πιάσουν τους στόχους.

Πράγματι, το πλεόνασμα θα είναι πάνω από το 3,5% που μας έχουν βάλει σαν στενό κορσέ οι δανειστές, όμως, αν δεν είναι πλασματικό είναι σίγουρα «πνιγμένο στο αίμα».

Αλλά ας χαρούμε όλοι, η οικονομία πέτυχε, οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πεθαίνουν. Η κυβέρνηση θα κάνει το σόου της, που θα διαρκέσει λίγες ώρες αφού στην Ουάσιγκτον τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Το γεγονός και μόνο ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα αλλά θα συζητηθεί στα πηγαδάκια και θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς, είναι ενδεικτικό του πόσο μας υπολογίζουν. Και πόσο υπολογίζουν το πλεόνασμα που λέμε ότι βγάλαμε το 2016. Άλλωστε, το ότι θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ο Τσακαλώτος δείχνει ότι... έχουμε καταθέσει τα όπλα και η ήττα είναι δεδομένη. Όπου πήγε να διαπραγματευτεί ο γκαντέμης, φάγαμε επιπλέον μέτρα.

Εν πάση περιπτώσει, το ΔΝΤ ήρθε να μας προσγειώσει, πριν από τα πανηγύρια της Παρασκευής. Συγκεκριμένα προβλέπει πλεόνασμα 3,3% για το 2016

Ωστόσο, το Ταμείο προβλέπει ότι για το 2018 δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, εκτιμώντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2%, από 1,5% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην συνέχεια, δηλαδή από το 2019 έως και το 2022 το Ταμείο εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μόνον.

Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής, για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 1,75%.

Το Δημόσιο Χρέος το Ταμείο προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει έως και το 2018 οπότε αναμένεται να αγγίξει το 181,5% του ΑΕΠ από 180,7% το 2017 (υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για το 2017 τον Οκτώβριο ανέβαζε το χρέος στο 184,7% του ΑΕΠ) Σημειώνεται ότι το 2016 το χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 181,3% του ΑΕΠ. Από το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση του στο 174,3% για να μειωθεί το 2022 στο 162,8% του ΑΕΠ.

Όπως όλοι ξέρουμε, το ΔΝΤ δεν είναι και το καλύτερο στις προβλέψεις του και μακάρι να πέσει έξω. Όμως, όπως όλοι λένε, είναι αδύνατον η Ελλάδα να πιάνει κάθε χρόνο πλεονάσματα 3,5% και άνω μέχρι το 2023. Ακόμη και το 2016 και φέτος να είναι πάνω από αυτό τον στόχο, είναι αδύνατο να συνεχιστεί η τάση αυτή. Πόσους φόρους μπορεί να επιβάλει ακόμη η κυβέρνηση; Πόσα μέτρα μπορεί να ρίξει στους πολίτες; Πόση στάση πληρωμών στους ιδιώτες και στράγγιση της αγοράς μπορεί να κάνει για να πετύχει τέτοια αιματηρά πλεονάσματα;

Δυστυχώς ο Τσίπρας επέλεξε να φτιάξει το αφήγημά του πάνω σε σαθρά θεμέλια για το πλεόνασμα. Κι αντί αυτό το πλεόνασμα να το φέρει από ανάπτυξη, από νέες δουλειές, από εκτόξευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το φέρνει (αν το φέρνει) από μέτρα, από φόρους, από φέσια. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια κι έτσι όπως πάει η οικονομία είναι θέμα μηνών να σκάσει. Και μαζί να σκάσουμε κι εμείς...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα