Αντ. Σαμαράς: Το 2014 θα είναι έτος εξόδου από την κρίση
Η ελληνική προεδρία της ΕΕ ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, με την χώρα μας να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι μετά από εξαετή ύφεση, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης.
Αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι «με
Ακόμη είπε ότι το 2014 θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών.
Όπως σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μερικά από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, ήταν η κοινή πολιτική άμυνα, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η τραπεζική ένωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι συντελείται στροφή από το δόγμα της λιτότητας σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης.
Συζητήσαμε για μια νέα διευρυμένη έννοια ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ώστε να περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των αποφάσεων είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των τεχνολογιών αιχμής, καθώς και η ανάπτυξη στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων.
«Η αμυντική τεχνολογία αποτελεί προτεραιότητα ειδικά στις μικρομεσαίες αμυντικές βιομηχανίες, αυτό ανοίγει διόδους ευκαιριών για την Ελλάδα, ειδικά με τη διάσωση των ΕΑΣ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Α. Σαμαράς στις αποφάσεις για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στο γεγονός ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για συντονισμένη, αποφασιστική δράση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Γι’ αυτό, όπως είπε, συμφωνήθηκε συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών που περιλαμβάνει τον συντονισμό στην πληροφόρηση, την ανάμειξη των χωρών προέλευσης των λαθρομεταναστών, στην επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την Frontex, καθώς και τη λήψη μέτρων εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δουλεμπορίας λέγοντας πως πρόκειται για «κατάπτυστη και χυδαία ενέργεια», προσθέτοντας πως μετά τη σύνοδο αναγνωρίστηκε – για πρώτη φορά – επίσημα πως υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη – μέλη που υφίστανται την πίεση των κυμάτων λαθρομεταναστών.Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι:
η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ
η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών
η οικονομική ανάκαμψη
Ο Αντ.Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Αντώνης Σαμαράς: Βρισκόμαστε 10 ημέρες πριν από την ανάληψη, από την Ελλάδα, της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχα την ευκαιρία πριν από, μία – μιάμιση περίπου ώρα, μετά τον απολογισμό που έκανε η Πρόεδρος της Λιθουανίας, να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που συμπίπτει με τη χρονιά ανάκαμψης και της δικής μας Οικονομίας. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα, στην Πατρίδα μας, μετά από 6 πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε τον καινούριο χρόνο ως Προεδρεύουσα χώρα της Ευρώπης με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία. Όλα αυτά έγιναν αποκλειστικά και μόνο χάρις στις απίστευτες θυσίες του Ελληνικού Λαού.
Έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά και πάνω από όλα έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας και την αποκατάσταση των αδικιών. Όμως, το 2014, όπως σας είπα, θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση και μία καλύτερη χρονιά, πιστεύω, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισε σε αυτό το διήμερο τις νέες προκλήσεις σχετικά με την Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρώπης. Ειδικότερα και την Θαλάσσια Ασφάλεια για την οποία, μάλιστα, αποφασίστηκε η υιοθέτηση μέχρι τον Ιούνιο του 2014 μίας ευρωπαϊκής στρατηγικής και στη συνέχεια, η εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων στις Ευρωπαϊκές Θάλασσες. Είμαστε εξαιρετικά δικαιωμένοι, αλλά και εξαιρετικά ικανοποιημένοι με αυτήν την απόφαση, γιατί πραγματικά ικανοποιεί και δικαιώνει τις αποφάσεις και τις προσπάθειες που είχαμε πάρει ως Κυβέρνηση για την ανάδειξη της σημασίας της θαλάσσιας πολιτικής.
Αποφασίστηκε, επίσης, η μεγαλύτερη ανάμειξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Μιλάω, κυρίως, για τους δουλεμπόρους και όλους όσους εμπλέκονται στη λαθραία μεταφορά και χυδαία εμπορία ανθρώπων.
Αποφασίστηκε, επίσης, και η στήριξη μη Ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση των συνόρων τους. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη σημασία αυτών των αποφάσεων. Είναι μία νέα διευρυμένη έννοια Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας και περιλαμβάνει, πλέον, και τις σύγχρονες προκλήσεις. Αλλά, και τις προκλήσεις, που επίσης είναι σύγχρονες και έχουν να κάνουν με τα ζητήματα της ενέργειας και του κυβερνοχώρου.
Εξίσου σημαντική απόφαση αποτελεί η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία στα Κράτη – Μέλη, με σκοπό την ανάπτυξη στρατιωτικών αμυντικών τεχνολογιών αιχμής στα επόμενα χρόνια. Η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη αποτελεί, πλέον, και αυτή προτεραιότητα. Και μάλιστα με έμφαση στις μικρομεσαίες αμυντικές επιχειρήσεις. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει δρόμους ευκαιριών, καθώς η χώρα μας, ήδη, διαθέτει σημαντικές παραγωγικές μονάδες. Και με τη διάσωση, μάλιστα, των ΕΑΣ που πετύχαμε, αυτό αποκτά μία μεγαλύτερη σημασία.
Αποφασίστηκαν, επίσης, μέτρα για την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, ήδη η Ευρώπη συμμετέχει σε 12 ειρηνευτικές αποστολές, σε 4 πολεμικές επιχειρήσεις με 7.000 άτομα προσωπικό.
Τέλος, αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατιωτικών και μη-στρατιωτικών μέσων, όπως για παράδειγμα, τα μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα και οι δορυφορικές επικοινωνίες.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχόλησε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους συναδέλφους ότι αν και υπάρχουν ισχυρά σημάδια, πλέον, ανάκαμψης στην Ευρώπη, οι διαφορές Βορρά – Νότου, παραμένουν έντονες. Η ανεργία εξακολουθεί σε κάποιες χώρες, όπως πρωτίστως είναι και η δική μας, να είναι απαράδεκτα υψηλή. Η αποκατάσταση, λοιπόν, του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αυτή τη στιγμή μία ύψιστη προτεραιότητα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λοιπόν, υλοποιεί την Πρωτοβουλία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, έτσι λέγεται «Πρωτοβουλία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», που θα αρχίζει να εφαρμόζεται με την αρχή της Ελληνικής Προεδρίας, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2014. Η Πρωτοβουλία τι εξετάζει; Εξετάζει μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων για νέα δάνεια και μηχανισμούς τιτλοποίησης που καλύπτουν νέα, αλλά και υφιστάμενα δάνεια. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου στις πρωτοβουλίες αυτές με ίδιους πόρους, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου κατά 4 δισ. επιπλέον, πέρα των 10 προηγούμενων που σας είχα πει την προηγούμενη φορά, είναι μία νέα πρόκληση πολύ θετική, αλλά είναι και μία πρόσκληση για την αύξηση που γίνεται, πλέον, στο Μετοχικό Κεφάλαιο του Επενδυτικού Ταμείου μέχρι τον Μάιο του 2014. Επομένως, θα εξασφαλιστούν επιπρόσθετα κεφάλαια διαθέσιμα στην ελληνική πραγματική οικονομία στους επόμενους μήνες και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Διότι, όπως ξέρετε, υπάρχει η δυνατότητα της μόχλευσης με τα χρήματα αυτά.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας ο Πρόεδρος παρέστη σήμερα το πρωί στη συνάντησή μας, ήδη χρηματοδοτεί και την επανεκκίνηση που ξέρετε από προχθές, των μεγάλων οδικών έργων στη χώρας μας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, το θυμίζω άλλη μία φορά, έχουν τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή αυτά τα έργα. Και επομένως, έχουν τεράστια σημασία και αξία για την πραγματική οικονομία.
Συζητήσαμε, επίσης, θέματα διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την αγορά εργασίας σε ολόκληρη την Ένωση. Είχα την ευκαιρία να θέσω και πάλι στους συναδέλφους μου την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την ανάγκη να στηριχθεί με άμεσα εργαλεία η ανεργία των νέων μας. Πράγματι, υλοποιούνται σήμερα κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαμε εργαστεί, όπως η εγγύηση ή η πρωτοβουλία για τους νέους, το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
Και τέλος, τονίστηκε η σημασία των γνωστών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε προχωρήσει πολύ στην Ελλάδα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάγκη, δηλαδή, η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τους «ανταγωνιστές» της, «αντιπάλους» της, όπως θέλετε πείτε το, εντός εισαγωγικών πάντα, όπως είναι η Κίνα, οι αναδυόμενες δυνάμεις, η Βραζιλία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους οποίους είναι χρήσιμο να έχουμε σωστές επαφές, αλλά και να είμαστε ανταγωνιστικοί, ιδιαίτερα για τα θέματα εμπορίας των προϊόντων μας.
Η τρίτη ενότητα που εξετάστηκε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ήταν η οικονομική και νομισματική ένωση, δηλαδή συζητήσαμε, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το θέμα κυρίως της τραπεζικής ένωσης και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης. Είναι αυτό που ονομάζεται πλέον και όλοι το λένε εδώ SRM. Είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα και από εδώ και πέρα θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη- μέλη για μία ταχεία επίτευξη συμφωνίας, που θα αποτελέσει και μια άμεση πρώτη πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία. Ο μηχανισμός αυτός, μαζί με τον ήδη εγκριθέντα Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαϊκού συστήματος του τραπεζικού και επομένως και της ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό τι κάνουμε; Βελτιώνουμε το οικονομικό περιβάλλον, ενισχύουμε την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας μας. Για πρώτη φορά, θα έλεγα ότι δίνεται και κάποια κοινωνική διάσταση πλέον στην νομισματική ενοποίηση, καθώς από εδώ και στο εξής στη χάραξη της δημοσιονομικής προσαρμογής θα λαμβάνονται υπόψη και ευαίσθητοι κοινωνικοί δείκτες, όπως είναι η ανεργία των νέων, τα επίπεδα φτώχειας κ.τ.λ. Αυτό είναι μια στροφή γενικότερη η οποία έχει παρατηρηθεί στα τελευταία Συμβούλια Κορυφής, εδώ είμαστε μαζί, και το έχετε δει. Από το δόγμα της λιτότητας, προς την κατεύθυνση σιγά- σιγά της Ευρώπης της Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, συζητήθηκαν και αυτά τα ζητήματα με την Οικονομική Ένωση της Ευρώπης.
Η τέταρτη ενότητα που συζητήσαμε ήταν τα θέματα των μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα μετά τα τραγικά περιστατικά τα οποία συμβαίνουν συνεχώς πλέον στη Μεσόγειο. Έπαψε η Λαμπεντούζα να είναι το μόνο θέμα το οποίο αντιλαμβάνεται πλέον ο μέσος Ευρωπαίος, αλλά και έξω από την Ευρώπη, ένας κόσμος ολόκληρος ο οποίος παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία και την ανθρωπιστική διάσταση που υπάρχει πλέον με αυτά τα προβλήματα. Πιστεύω ότι ύστερα από εργασία αρκετών εβδομάδων υπάρχει πλέον πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δράσουμε αποφασιστικά, συντονισμένα, αποτελεσματικά με σαφές χρονοδιάγραμμα, για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον. Ιδιαίτερα, λοιπόν, αυτή τη φορά, θυμάστε ότι ήταν αυτή η εντολή προς μία Task Force για τη Μεσόγειο που είχε δημιουργηθεί στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής, η οποία έφερε προτάσεις. Ειδικά αυτή τη φορά καταρτίστηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, φύγαμε δηλαδή από απλές διακηρύξεις και προχωρήσαμε σε πράξεις. Και θα σας πω τις πιο συγκεκριμένες και τις πιο σημαντικές, ίσως, για την Ελλάδα: Πρώτον, ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με την επωνυμία SeaHorse Mediterranean με τη χρήση δορυφορικών επικοινωνιών, συντονισμός στην πληροφόρηση. Το καταλαβαίνει ο καθένας γιατί είναι σημαντικό.
Δεύτερον, ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών στην επιτήρηση του θαλασσίου χώρου σε συνεργασία με την Frontex και με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων το EUROSUR.
Τρίτον, μέτρα εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας. Οφείλω εδώ να σας πω ότι θεωρώ ό,τι πιο απόλυτα, επαναλαμβάνω τη λέξη, χυδαίο και προσβλητικό για την έννοια «άνθρωπος» είναι αυτή η κατάπτυστη εμπορία ανθρώπων, που γίνεται από λίγους επιχειρηματίες, μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι στοιβάζοντας σε μια βάρκα λίγους ανθρώπους, αφού πάρουν τα λεφτά, τους πετάνε στη θάλασσα και όποιον πάρει ο χάρος. Μέσα από αυτό το σύστημα της επικοινωνίας, του συντονισμού, της επαφής, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, οι δουλέμποροι, τους λέω εγώ, κατεξοχήν αυτοί, να βρεθούν και να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρέπει να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη ακριβώς, γιατί, κατά την άποψή μου, σήμερα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για τον άνθρωπο αυτή η δική τους εργασία, αν λέγεται αυτό το πράγμα εργασία, η κατάπτυστη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέω. Δεν το έχουμε εξετάσει αρκετά. Βάζουν μπροστά δυο, τρεις γυναίκες ει δυνατόν εγκύους, παιδιά και από πίσω έναν κόσμο που περιμένει την ελευθερία, αφού έχει πληρώσει ό,τι έχει αποκτήσει στο βιός του, για να μπει μέσα σε αυτή τη βάρκα. Και τελικά οι άνθρωποι αυτοί είτε πνίγονται, είτε φθάνουν δυστυχισμένοι, χωρίς ταυτότητα, χωρίς είναι, χωρίς προσανατολισμό σε όποια χώρα τους ξεβράσει αυτή η περιπέτεια.
Τέταρτον, μέσα διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και πέμπτον μέτρα ταχείας επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συμπεράσματα αναγνωρίζεται η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη- μέλη που υφίστανται αυτή τη μεταναστευτική πίεση. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται οφθαλμοφανές αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα αυτή η επίσημη τοποθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήσαμε για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, εδώ βέβαια εντάσσεται και η υλοποίηση του Νότιου διαδρόμου του Southern Corridor φυσικού αερίου και η επιλογή η περίφημη του TAP που θα διέρχεται κυρίως από την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπως ξέρετε από το Αζερμπαϊτζάν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που μόλις προχθές την Τρίτη άλλωστε υπεγράφη στο Μπακού. Συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης. Σημειώνω εδώ ότι, όπως μου δόθηκε η ευκαιρία να το πω και στους Σέρβους συναδέλφους σας, στις 21 Ιανουαρίου η Σερβία ξεκινάει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Τέλος, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και θέματα στα οποία θα ήθελα επίσης λίγο να σταθώ, όπως είναι οι διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις που υπάρχουν, όπως είναι στη Συρία. Χρειάζεται μια ευρύτερη ομπρέλα προστασίας η Ευρώπη, γιατί η κατάσταση εκτραχύνεται μέρα με την ημέρα. Θα σας πω ορισμένα στοιχεία τα οποία ακριβώς φωτογραφίζουν αυτούς τους τεράστιους κινδύνους. Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πήγαν από τη Συρία στο Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι ο Λίβανος αύξησε τον πληθυσμό του κατά 25%. Ανάμεσά τους υπάρχουν διπλοί πρόσφυγες, προσέξτε, Παλαιστίνιοι που είχαν πάει στη Συρία ως πρόσφυγες και τώρα από τη Συρία Παλαιστίνιοι που πηγαίνουν στο Λίβανο, δεύτερη φορά πρόσφυγες. Και στο Λίβανο, που είναι, όπως ξέρετε, μια χώρα που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έχει μια πολύ δεινή πολιτική, θα έλεγα, αστάθεια. Περισσότερες απώλειες από αυτή την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν είναι από τις βόμβες, είναι από τις επιδημίες. Την ανάλυση αυτή την έχουμε και από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι το σύνολο εκείνων που ασχολούνται με την πρόνοια, δηλαδή της διατροφής, της προσπάθειας βοήθειας αυτών των ανθρώπων που δυστυχούν, η παγκόσμια πρόνοια σήμερα, φροντίζει αυτή τη στιγμή για 9,3 εκατ. Σύριους, ενώ πέρυσι φρόντιζε για 4 εκατ. Σύριους για θέματα διατροφής. Και προσέξτε. Πέρυσι έφυγαν απ τη Συρία 500.000 Σύριοι. Φέτος έφυγαν 2.500.000. Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός. Αυτές είναι σημαντικότατες εξελίξεις που αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που πρέπει ο καθένας να το καταλάβει και το οποίο και ως χώρα μας υποχρεώνει να παίρνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν την αξία της Ελλάδος σε αυτή τη δύσκολη θέση που την έχει βάλει ο Θεός ως δύναμη σταθερότητας και ως άγκυρα ευρωπαϊκής πολιτικής και αξιών σε αυτή τη θέση ανάμεσα σε όλα αυτά τα προβλήματα. Και υπό την έννοια αυτή είναι πολύ σημαντική εδώ πέρα η παρουσία και του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Δένδια. Διότι όλα τα ζητήματα της άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας, πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Σημειώνω εξάλλου ότι στο πλαίσιο της ανατολικής εταιρικής σχέσης, που και αυτό το συζητήσαμε, έχω αναλάβει ήδη από τη συνάντηση που είχαμε στο Βίλνιους να προωθήσω τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μολδαβία, μια άλλη χώρα η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, για την οποία ξέρουμε ελάχιστα οι Έλληνες. Ξέρετε τη σχέση της με τη Ρουμανία κλπ. που είναι δίπλα μας και η Μολδαβία θα είναι μια χώρα που θα επισκεφτώ στη διάρκεια αυτής της Προεδρίας μου. Πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι επαφές, ιδιαίτερα με χώρες που είναι τόσο κοντινές με εμάς.
Συμπερασματικά θα ήθελα να πω ότι οι προτεραιότητες που ενδιαφέρουν εμάς ιδιαίτερα, κυρίως η θαλάσσια πολιτική και τα ενεργειακά, καθώς και αυτά τα ζητήματα της μετανάστευσης που σας ανέλυσα, τέθηκαν και έγιναν αποδεκτά για πρώτη φορά ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες και μάλιστα επί Ελληνικής Προεδρίας. Μαζί με τα πάγια εκείνα τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν όλους, όπως είναι η κοινωνική διάσταση της νομισματικής Ένωσης, η καταπολέμηση της ανεργίας και τα ζητήματα αυτά τα οποία απασχολούν ευρύτερα τους λαούς της Ευρώπης σε σχέση με τις οικονομίες τους.
Επομένως, μπορώ να πω ότι η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, και σε αυτό θέλω να πω ότι συνετέλεσε και η προετοιμασία και των διπλωματών μας που έγινε όλο αυτό το διάστημα στη χώρα μας. Θέλω να μην ξεχνάμε ότι αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα μπορούσε να ασκήσει μια αποτελεσματική Προεδρία, όπως θα ασκήσει μια αποτελεσματική Προεδρία. Ούτε θα μπορούσε να εισακουστεί καν η φωνή της. Οφείλεται στον ελληνικό λαό, στις θυσίες του και στην πρόοδο που είχαμε, που σήμερα ακούγεται η φωνή μας στην Ευρώπη. Και εκείνο που διαπιστώνουν πλέον όλοι, είναι πως η Ελλάδα, ενόψει της Προεδρίας μας, έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων της και το σεβασμό που της αξίζει. Άρα και την αποτελεσματικότητα που της χρειάζεται για να προστατεύσει και τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έλεγα ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Στις Υγειονομικές Περιφέρειες με πλήρη απασχόληση το προσωπικό ΕΟΠΥΥ
- Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
- "Λευκή νύχτα" με ανοιχτά καταστήματα μέχρι τις 11 το βράδυ στην Αθήνα
- Με κατεπείγουσα τροπολογία παρατείνονται έως 28/2 οι αναπηρικές συντάξεις που εκκρεμούν στα ΚΕΠΑ
- Ξεκινα ο διαλογος για τον εοπυυ...
- The Global Eve 2014 @ Athenaeum Intercontinental, Αθήνα, 31/12
- Δείτε πως είναι σήμερα ο Γιάννης Φέρτης
- Ποιος κρυβεται πισω απο την αποπειρα απαγωγης του μαρτινου...
- ΄Εκλεισαν άλλοι δύο ραδιοσταθμοί με εντολή Εισαγγελέα. Κατασχέσεις και αυτόφωρα
- Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή. Κατηγορίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Αντ. Σαμαράς: Το 2014 θα είναι έτος εξόδου από την κρίση
- Δεν θα χαθεί το εξάμηνο στο Καποδιστριακό αποφάσισε η Σύγκλητος
- Επεισόδια αγροτών – ΜΑΤ στο Σύνταγμα
- Βουλή: Αποσύρονται από το νομ. για τους πλειστηριασμούς οι άσχετες διατάξεις
- Ο ΣΥΡΙΖΑ “ξύνεται στην γκλίτσα της τρομοκρατίας”
- Τα λαμόγια ζουν και βασιλεύουν
- Επιστήμονες αντέστρεψαν την διαδικασία της γήρανσης
- Παράλογα πρόστιμα με προσαυξήσεις ως και 30% για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
- Ο Τσίπρας ασπάζεται την…Δεξιά του Κυρίου
- Συμβουλές προς τον Σαμαρά από «έμπειρους» για την προεδρία της ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΒΙΝΤΕΟ-Άγιος Βασίλης με βατραχοπέδιλα
- Σοκ και... Δέος: Ελληνίδα ηθοποιός κάνει βελονισμό μπροστά στο φακό! (Φωτό)
- Ισπανία: «Στοπ» στις αμβλώσεις από την κυβέρνηση Ραχόι
- ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο τύπος που αποφάσισε να μονάσει και ο ηγούμενος
- Αμέτρητες προτάσεις Total Look για όλο το 24ωρο
- Στη φυλακή για έκδοση εικονικών τιμολογίων
- Φαβορί για Γουέστ Μπρομ ο Σόλσκιερ
- Ευ. Βενιζέλος: Στόχος η αντιστροφή του ευρωσκεπτικισμού
- Ευρεία αστυνομική επιχείρηση με 21 συλλήψεις σε Αργολίδα και Κορινθία
- Αγρότης χτυπήθηκε από γκλοπ αστυνομικού