Ανθρωπιστικά drones που σώζουν ζωές, με ελληνικό δαιμόνιο

11:05 1/4/2014 - Πηγή: Antinews

Αφιέρωμα στην πρωτότυπη δραστηριότητα του Αντρέα Ραπτόπουλου έχει ο Guardian. Ο έλληνας επιχειρηματίας εμπνεύστηκε την ιδέα του όταν είδε drones να παραδίδουν πίτσες. Σκέφτηκε τότε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα «κακόφημα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είναι γνωστά για τη στρατιωτική τους χρήση, για ανθρωπιστικούς σκοπούς. «Ήταν απολύτως ανόητο» δηλώνει. «Γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο όταν υπάρχει η υποδομή; Γιατί να μην χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία για να σώσουν μια ζωή, μια μητέρα ή ένα παιδί που χρειάζεται φάρμακα;»

Έτσι, αποφάσισε να παρουσιάσει την ιδέα του στο Singularity University της Σίλικον Βάλεϊ: την αποστολή ιατρικών προμηθειών με UAVs (unmanned aerial vehicles) σε μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου που δεν είναι προσβάσιμα από δρόμους. Η ιδέα έγινε ένα start-up με την επωνυμία Matternet.

Στην υποσαχάρια Αφρική, το 85 % των δρόμων είναι απρόσιτοι κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, αποκόβοντας τεράστιους πληθυσμούς και εμποδίζοντας τη μεταφορά των ιατρικών προμηθειών. Υπάρχουν τρία τμήματα στο σύστημα παροχής ιατρικών ειδών: τα UAVs, οι σταθμοί εκφόρτωσης όπου τα πακέτα μπορούν να πέσουν και να μεταφερθούν και το λογισμικό που εξασφαλίζει ότι τα οχήματα περνούν με ασφάλεια από κάθε σημείο. Λόγω της σύντομης ζωής της μπαταρίας τους, τα δίκτυα των drones πρέπει να εργαστούν από κοινού και να μετακινούνται μεταξύ επίγειων σταθμών. Το λειτουργικό σύστημα εξασφαλίζει επίσης ότι τα drones δεν θα συγκρουστούν μεταξύ τους.
Η Matternet έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές διαδρομές στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Στο Λεσόθο, εν μέσω μιας επιδημίας AIDS, έχει ορισθεί ως ένας επόμενος προορισμός. «Έχουμε την εντύπωση ότι τα ρομπότ είναι τρομακτικά και παίρνουν τις δουλειές μας. Αν όμως τα πάμε σε ένα μέρος όπου τα χρειάζεται πραγματικά και σώζουν ζωές» λέει ο Ραπτόπουλος. Οι περισσότεροι από τους εννέα υπαλλήλους της Matternet βασίζονται σε ένα γραφείο στο Palo Alto, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται από το Λονδίνο. Τέσσερις επενδυτές έχουν βάλει τα χρήματα στην εταιρεία που έχει στόχο να συγκεντρώσει μεταξύ 3 εκατ. και 5 εκατ. δολάρια στον επόμενο γύρο της χρηματοδότησής της. Κυρίως στοχεύει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φαρμακευτικές, ενώ οι πωλήσεις στο στρατό έχουν αποκλειστεί. Στην ιδανική περίπτωση, τα χωριά θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα drones και τους σταθμούς βάσης και να μεταφέρουν είδη μεταξύ τους.

Η κατά προσέγγιση κοστολόγηση ενός οχήματος φτάνει τις 7.250 ευρώ και τις 3.620 ευρώ για κάθε επίγειο σταθμό. Σύμφωνα με τον Ραπτόπουλο, ένα δίκτυο με πέντε σταθμούς εδάφους και 10 UAVs, μαζί με την εγκατάσταση και την κατάρτιση, θα κόστιζε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση γύρω στις 110.000 ευρώ. «Αν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ξέρουν ότι θα έχει αποτέλεσμα και ότι σώζει ζωές, δεν είναι τόσο μεγάλο ποσό», λέει ο εμπνευστής τους.

http://www.theguardian.com/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα