Αντίο Ντράγκι με μήνυμα: Το πακέτο μέτρων του Σεπτεμβρίου θωρακίζει την Ευρωζώνη

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος που πιστώνεται πως έσωσε την Ευρωζώνη το 2012 με την εμβληματική του φράση πως θα κάνει "ό,τι κι αν χρειαστεί" για να προστατέψει το ευρώ, ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος του μήνα παραδίδοντας το τιμόνι της ΕΚΤ στα χέρια της πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τις ισχυρές χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, οδηγώντας βαθιά σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας και δρομολογώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων χρεογράφων προκειμένου να θωρακίσει την Ευρωζώνη από δυσμενείς εξελίξεις.

Στην τελευταίου του ομιλία από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι – ο "Σούπερ Μάριο" για τους φίλου του στην Ευρωζώνη – υπερασπίστηκε τις τελευταίες αποφάσεις της τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την επανέναρξη των αγορών ομολόγων.

Θετικός ο αντίκτυπος από τα αρνητικά επιτόκια

"Για εμάς τα αρνητικά επιτόκια είχαν πολύ θετικές επιπτώσεις", ανέφερε ερωτηθείς για τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε Γερμανία και αλλού η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη διευκόλυνση της αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο Ντράγκι επισήμανε ότι τα αρνητικά επιτόκια βοήθησαν να βελτιωθεί η ευρύτερη οικονομία, "κάτι που αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τραπεζικό τομέα". Επίσης, πρόσθεσε ότι "η πρόσφατη εισαγωγή του συστήματος των βαθμίδων μετριάζει αυτές τις επιπτώσεις για τις τράπεζες".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι το πακέτο του Σεπτεμβρίου είχε στόχο να θωρακιστεί η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. "Αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα" ανέφερε, δίνοντας ώθηση στην Ευρωζώνη έναντι των καθοδικών κινδύνων που συνεχίζουν να περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε αυτοί οι κίνδυνοι "αφορούν κυρίως την παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες", ξεχωρίζοντας την "αυξανόμενη απειλή του προστατευτισμού" σε μια ευθεία αναφορά στις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για κάποιες από τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι παρατήρησε με χιούμορ ότι "δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν - εκτός και αν είσαι ιστορικός".

Επισήμανε παράλληλα, ότι σήμερα νιώθει πως πάντα στην καριέρα του προσπαθούσε "να εφαρμόζει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ενώ δήλωσε περήφανος για τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στις επίμονες ερωτήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη… γυναίκα του, αναφέροντας πως "αυτή θα ξέρει".

"Αλλάξαμε στάση το 2017"

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι το 2017 η ΕΚΤ ξεκίνησε τις προετοιμασίες για να αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικές, ωστόσο αναγκάστηκε να προσαρμόσει και πάλι την πολιτική της λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

"Η προετοιμασία ξεκίνησε, μετά όμως οι συνθήκες άλλαξαν. Βασική μας επιδίωξη πάντα είναι η εκπλήρωση του στόχου μας για τον πληθωρισμό και σε αυτό το πλαίσιο αλλάξαμε την πορεία μας", ανέφερε.

"Υπάρχει πολιτική πίεση"

Ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι υπάρχει πολιτική πίεση στις κεντρικές τράπεζες, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ΕΚΤ είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες κεντρικές τράπεζες.

"Μπορείς να το δεις αυτό ιδίως τους τελευταίους μήνες", ανέφερε. "Αυτό όμως ισχύει πολύ λιγότερο για την ΕΚΤ σε σύγκριση με τράπεζες σε άλλες χώρες σήμερα".

"Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι με πιο ενεργό ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής, οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής θα επιτευχθούν νωρίτερα και αποτελεσματικότερα".

"Σε αυτό το πλαίσιο, εάν κάποιος θέλει να δει υψηλότερα τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να βάλει στο κάδρο και την δημοσιονομική πολιτική", πρόσθεσε με νόημα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα