Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου με ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για την εξωτερική πολιτική σε προεκλογικό χρόνο

"Η επιδίωξη συναίνεσης σε μεγάλα εθνικά θέματα δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση: είμαστε κυβέρνηση πλειοψηφίας". Αυτή υπήρξε η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο αίτημα που έθεσαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, να μην προχωρήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια προεκλογικής χρονιάς σε μεγάλες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική που να δεσμεύουν επόμενες κυβερνήσεις (λ.χ. επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ή συμφωνία

με την Αλβανία).

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις σε μείζονα εθνικά θέματα που να δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς είμαστε σε ένα εκλογικό έτος, έστειλε με δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. "Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση και υπογράμμισε πως "αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας".

Ερωτηθείς αν αντιτίθεται η ΝΔ στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ή στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως "η περίοδος των τελευταίων μηνών, ενός εκλογικού έτους, επιβάλλει με καλή πίστη στις κυβερνήσεις για μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εθνικού συμφέροντος να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, διότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν δεδικασμένα μόνο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και προηγούμενου σε σχέση με ζητήματα που έχουμε και με άλλες χώρες". Προσέθεσε πως "μια τέτοια κίνηση στο Ιόνιο ή όπως είχε αρχικώς ακουστεί ακόμα και με επέκταση της ίδιας λογικής σε ένα τμήμα του Αιγαίου, που όπως και να το κάνουμε είναι μια περιορισμένη χρήση ενός δικαιώματος της Ελλάδας, δημιουργεί δεδικασμένα και προηγούμενα". Υπό αυτή την έννοια, επανέλαβε πως σε "ένα εκλογικό έτος από μια απερχόμενη κυβέρνηση ζητάμε να λάβει υπόψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες μείζονες κινήσεις που δεσμεύουν τη χώρα για το επόμενο χρονικό διάστημα".

Στο ζήτημα επέμεινε ιδιαίτερα κατά τις δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στο Συμβούλιο Ανδρέας Λοβέρδος, επικαλούμενος τις πρόσφατες "απαράδεκτες δηλώσεις" του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί διαπραγματεύσεων επί των συνόρων.

"Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, διαβεβαιώνοντας ότι για κάθε εξέλιξη θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες των προηγούμενων μηνών με την Αλβανία είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου αφιερώθηκε στην εξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της αντιμετώπισης τυχόν άτακτου Brexit. Αναμένεται άλλωστε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την εξασφάλιση σε διμερές επίπεδο των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που ζουν στη χώρα μας, στη βάση της αμοιβαιότητας με τους Έλληνες πολίτες στη Βρετανία.

Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε επίσης τα κόμματα για την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ την Τρίτη.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα