"Απέτυχαν" οι Έλληνες μαθητές στο διεθνές τεστ αξιολόγησης PISA

Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στα αποτελέσματα του PISA 2015. Κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και με βαθμολογίες που είναι αντίστοιχες χωρών όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Χιλή, οι επιδόσεις των 15χρονων της χώρας στο διαγωνισμό που διεξήχθη πέρσι παρουσίασαν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εξεταστική διαδικασία το 2012 (με εξαίρεση τα μαθηματικά).

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 32η θέση από τις 35 συνολικά χώρες του ΟΟΣΑ και στην 43η θέση ανάμεσα στις 72 που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

Τα βασικά ερωτήματα που θέτει το διεθνές πρόγραμμα PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ, "μετρούν την ικανότητα των 15χρονων μαθητών να εφαρμόζουν γνώσεις και κυρίως δεξιότητες στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και στην Κατανόηση Κειμένου ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν ενεργά στη σύγχρονη κοινωνία" όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο του ΟΟΣΑ. Οι Έλληνες μαθητές βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση και στα τρία τεστ. Μάλιστα, ένας Έλληνας μαθητής, για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαθητή από τη Σιγκαπούρη, οι μαθητές της οποίας πρώτευσαν και στα τρία τεστ, πρέπει να καθίσει στα θρανία επιπλέον 2,5 χρόνια. Ο διαγωνισμός PISA διεξάγεται ανά τριετία.

Στον διαγωνισμό μετείχαν 72 χώρες (35 χώρες του ΟΟΣΑ και 37 συνεργαζόμενες χώρες) και αξιολογήθηκαν περίπου 540.000 μαθητές, οι οποίοι αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα 29 εκατομμυρίων 15χρονων μαθητών από τα σχολεία των 72 χωρών. Από την Ελλάδα μετείχαν περίπου 5.500 15χρονοι μαθητές, από 212 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στις Φυσικές Επιστήμες, όπου δόθηκε το βάρος, οι Έλληνες μαθητές έφεραν τη χώρα μας στην 43η θέση. Με βάση τα ποιοτικά δεδομένα, οι Έλληνες βαθμολογήθηκαν με 455 βαθμούς, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 493 βαθμοί και η Σιγκαπούρη - η οποία πρώτευσε και στους τρεις τομείς- πήρε 556 βαθμούς. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των χωρών με χαμηλότερη επίδοση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και με στατιστικά σημαντική διαφορά. Το 2006, που κύριο γνωστικό αντικείμενο ήταν πάλι οι Φυσικές Επιστήμες, ο μέσος όρος της Ελλάδος ήταν καλύτερος από το 2015, στις 473 μονάδες. Από τις χώρες της Ευρώπης, χαμηλότερη επίδοση από την Ελλάδα είχαν οι Ρουμανία, Κύπρος, Μολδαβία, Αλβανία, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, FYROM, Kόσοβο.

Στα Μαθηματικά, η Ελλάδα κατετάγη 43η, οι Έλληνες μαθητές βαθμολογήθηκαν με 454, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στους 490 βαθμούς και η Σιγκαπούρη είχε 564 βαθμούς. Στην Κατανόηση Κειμένου, η Ελλάδα κατετάγη 41η, με 467 βαθμούς, τον μέσο όρο στους 493 βαθμούς και τη Σιγκαπούρη με 535 βαθμούς.

Όσον αφορά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πορεία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι σταθερά πτωτική, ενδεικτικό είναι ότι από το 2000, όταν έγινε ο πρώτος διαγωνισμός PISA, έως σήμερα, οι επιδόσεις της Ελλάδας και στα τρία πεδία δεξιοτήτων είναι (με δύο εξαιρέσεις) πτωτικές και σταθερά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

oecd.org

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα