Απίστευτες απαιτήσεις για απολύσεις, κατώτατο μισθό, επιδόματα, φοροαπαλλαγές

Αγριες διαθέσεις με το «καλημέρα» στα Εργασιακά, έδειξε η τρόικα στην πρώτη συνάντηση με την Εφη Αχτσιόγλου. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη και μάλλον ανέφικτο να ολοκληρωθεί τις επόμενες 9 ημέρες, όπως έχει ειπωθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% ή και παραπάνω με την Αχτσιόγλου να επιμένει στη διατήρησή του στο 5% ανά μήνα. Σήμερα ισχύει όριο στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 απασχολούμενους για επιχειρήσεις

με πάνω 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των απασχολούμενων, σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 - 300 εργαζόμενους.

Η ελληνική πλευρά αποκρούει επίσης την επαναφορά του "lock out" (ανταπεργία). Το λοκ άουτ υπάρχει ως θέμα στην καυτή ατζέντα των εργασιακών αλλά το υπουργείο εργασίας πιστεύει ότι δεν πρόκειται να μπει μετ' επιτάσεως στο τραπέζι καθώς και η επιτροπή σοφών κρίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθει.

Χάσμα διαπιστώνεται και στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το 2018 οποιαδήποτε αλλαγή και αποκρούουν ευθέως το αίτημα της ελληνικής πλευρά, η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις και για άλλα θέματα.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης, Μάριαν Tίσεν, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος - χωρίς να διευκρινίσει αν ζητά αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ή μόνο στα επιδόματα.

Η επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς αρκετές εισφορές και να δίνεις σύνταξη μετά από 35 χρόνια εργασίας, όταν το προσδόκιμο ζωής έχει επιμηκυνθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, και σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».

Αυτή και μόνο η φράση της δείχνει τις διαθέσεις των δανειστών για νέο γύρο περικοπών στις δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν ακόμη την πλήρη ενεργοποίηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος του έτους, ενώ στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα θα βάλουν στο μικροσκόπιο τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Σε τεχνικό επίπεδο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να έχουν βάλει στο στόχαστρο και τις ελάχιστες εναπομείνασες φοροαπαλλαγές, με το αιτιολογικό ότι μόνον από την περικοπή τους η κυβέρνηση μπορεί να βρει μόνιμα κρατικά έσοδα που θα εξασφαλίσουν διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για την διετία 2017-2018.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα