Απλή αναλογική για …μετά τις εκλογές

Την άρνηση της ΝΔ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ στην κίνηση του Φώτη Κουβέλη να καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία καταργείται το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, περιμένει για να ξεπεράσει την «τρικλοποδιά», όπως εκλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την σχετική πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου -άλλοτε συγκατοίκου στην Κουμουνδούρου- για

καθιέρωση της απλής αναλογικής, με πρώτο βήμα αυτό της άμεσης κατάργησης της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος με 50 έδρες, δημιούργησε αρχικά ένα ακόμα «αλαλούμ» στην Κουμουνδούρου το οποίο εκφράστηκε με αντικρουόμενες δηλώσεις βουλευτών του. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος ως συνέχεια προηγούμενων εσωτερικών αναταράξεων ήταν και οι εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις του ιστορικού στελέχους της αριστεράς Μανώλη Γλέζου ο οποίος, λίγο πριν η ΔΗΜΑΡ ανοίξει επίσημα το θέμα, είχε χαρακτηρίσει ως καλπονοθευτικό τον εκλογικό νόμο προσθέτοντας μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος με αυτούς τους όρους να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία! Η απάντηση ήρθε απ’ τον Πέτρο Τατσόπουλο ο οποίος χαρακτήρισε σ’ αυτή τη φάση την απλή αναλογική ως τον «ιδανικό δρόμο προς την κόλαση και την ακυβερνησία» και ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια πρόταση θα την καταψηφίσει. Αντίθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως αν έρθει πρόταση που θα φέρνει την «απλή, άδολη και καθαρή αναλογική … θα την ψηφίσουμε» προσθέτοντας μάλιστα ότι «η οριστική είσοδος της χώρας στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας … είναι μεγάλη θεσμική αλλαγή».

Στη συνέχεια ήρθε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο και τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ως πάγιας θέσης της αριστεράς με ταυτόχρονη όμως συνταγματική της κατοχύρωση και άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι αποσπασματική που ενδεχομένως να υπηρετεί άλλου είδους «τερτίπια».

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε με τη σειρά της ενόχληση στη ΔΗΜΑΡ η οποία με επίσημη ανακοίνωσή, ουσιαστικά εγκάλεσε για υπεκφυγή το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας με νόημα ότι «Όσοι επικαλούνται ευρύτερες τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα για να μην πάρουν θέση υπερψήφισης ή καταψήφισης της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η διατήρηση του σημερινού καλπονοθευτικού συστήματος και της τεχνητής πόλωσης».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής δουλειάς εξέτασε το θέμα στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. Αντίθετα απ’ την Κουμουνδούρου διαρρέεται στο πνεύμα των δηλώσεων του εκπρόσωπου της, ότι διάκεινται καταρχήν θετικά στην πρόταση Κουβέλη ωστόσο ζητείται συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής.

Πίσω απ’ αυτές τις τοποθετήσεις διακρίνεται ο φόβος της Κουμουνδούρου πως η καθιέρωση της απλής αναλογικής σ’ αυτή τη χρονική στιγμή κλείνει το δρόμο στο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική εξουσία ή στην καλύτερη περίπτωση τον αποδυναμώνει σε περίπτωση πρωτιάς καθιστώντας τον όμηρο «μνημονιακών» πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο ένα ευθύ όχι στην πρόταση Κουβέλη ενέχει τον κίνδυνο ενός ακόμα πλήγματος σε ότι αφορά την αξιοπιστία του αφού πάγια θέση των κομμάτων της αριστεράς είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό στην Κουμουνδούρου προτίμησαν να περιμένουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μια ενδεχόμενη άρνησή τους στην πρόταση Κουβέλη ώστε να μην υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.

Η ενδόμυχες σκέψεις και οι προθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκαν σε άρθρο του Θανάση Καρτερού στην Αυγή της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Η άδολη κι ο δόλος». Εκεί ο αρθρογράφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ μυρίζει «παγίδα» και καταλήγει πως «Με το μπόνους πέρασαν τα μνημόνια, κυβερνούν για χρόνια, επέβαλαν τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία, μας φόρτωσαν τα άγρια μέτρα. Και τώρα που δίνεται η δυνατότητα να τελειώνουμε με τα κάθε είδους μπόνους (μνημονιακά, οικονομικά, πολιτικά, εκλογικά) κάποιοι ζητούν να αλλάξει προεκλογικά ο εκλογικός νόμος. Ωραίοι, ε; Ε, όχι! Θα πάμε σε εκλογές ωραία και συνταγματικά και μετά θα κληθεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για όλα – και για τον εκλογικό νόμο. Αλλά ΜΕΤΑ. Διότι άλλο άδολη αναλογική κι άλλο αναλογικός δόλος…».

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα