Από συνοδοιπόρος των κομμουνιστών, στο VMRO

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σάρωσε μεν ως υποψήφια για την προεδρία, όμως είχε ξαναδοκιμάσει την τύχη της, αποτυγχάνοντας παταγωδώς

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Νέο πρόσωπο των ημερών αλλά με έντονο παρελθόν είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που, αποκαλώντας χθες, κατά την ορκωμοσία της, «Μακεδονία» τη γειτονική χώρα, έδωσε επί της ουσίας τη χαριστική βολή στην ούτως ή άλλως ημιθανή Συμφωνία των Πρεσπών…

Καταρχάς η 71χρονη Σιλιάνοφσκα (το Σάββατο είχε και τα γενέθλιά της) σάρωσε μεν ως υποψήφια για την προεδρία, όμως είχε ξαναδοκιμάσει την τύχη της, αποτυγχάνοντας παταγωδώς…

Την πρώτη απόπειρα να εκλεγεί την έκανε το 2019, καθώς ήταν και τότε υποψήφια του VMRO. Είχε μάλιστα κερδίσει το χρίσμα έναντι οκτώ άλλων υποψηφίων, εξασφαλίζοντας την ψήφο 408 από τους 519 συνέδρους του εθνικιστικού κόμματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε είχε εμφανιστεί ως ανεξάρτητη υποψήφια δηλώνοντας ότι αποφάσισε να ζητήσει τη στήριξη του VMRO επειδή «συνέπεσαν» οι απόψεις τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την κρατική επικράτεια.

Ένα ατού το οποίο επίσης προέβαλε ήταν ότι «είναι καιρός η χώρα να εκλέξει γυναίκα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ωστόσο σε εκείνη την αναμέτρηση έχασε με οκτώ μονάδες διαφορά από τον Πεντάροφσκι, τον οποίο κέρδισε με 35 μονάδες διαφορά στη «ρεβάνς» της περασμένης Τετάρτης…

Λίγο καιρό μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο σοσιαλδημοκράτης Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει στον δεύτερο γύρο ρίχνοντας το βάρος στην (αναμενόμενη τότε ένταξη) στο ΝΑΤΟ και στην «ευρωπαϊκή προοπτική» που θα άνοιγε…

Μετά την υποψηφιότητά της το 2019 η αντίπαλός του είχε δεσμευτεί ότι, εάν κέρδιζε, θα προχωρούσε σε δεύτερο δημοψήφισμα για την «αποκατάσταση» του ονόματος «Μακεδονία»…

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: Πριν από το VMRO, η Σιλιάνοφσκα υπήρξε… συνοδοιπόρος των κομμουνιστών. Ήταν αρχικά μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής της Συνέλευσης της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» το 1990-1992 και στη συνέχεια υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Πρώην κομμουνιστής ο Τσερβενκόφσκι, έγινε με τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Μακεδονίας» (SDSM) το 1992 ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την απόσχιση από τη Γιουγκοσλαβία. Κι εκείνος που ως πρόεδρος το 2005 νομιμοποίησε τη χρήση της σημαίας της Αλβανίας.

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η Γκορντάνα θήτευσε επίσης ως εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υπηρέτησε και ως μέλος της «Επιτροπής της Βενετίας», συμβουλευτικό όργανο κι αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με τη σημειολογία που έχουν όλα αυτά τα αξιώματα…

Η ειρωνεία (εάν όχι κοροϊδία) είναι ότι κατά τη χθεσινή ορκωμοσία της, αφού χρησιμοποίησε τη λέξη «Μακεδονία», είπε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα και τους νόμους, θα σεβαστώ αυτό το Κοινοβούλιο»!

The post Από συνοδοιπόρος των κομμουνιστών, στο VMRO appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα