Από τις Πρέσπες... στο Eurogroup: Χρέος, παζάρια και ανταλλάγματα

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup για το θέμα του χρέους - Πώς συνδέονται οιεξελίξεις στο Σκοπιανό με την έξοδο από τα μνημόνια - Γιατί το Reuters υπενθυμίζει τη δήλωσή Τσίπρα ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες»

Σε μία καλή λύση για το χρέος

ελπίζει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Μπορεί κυβερνητικοί παράγοντες να διαψέυδουν επισήμως ότι υπάρχει συσχετισμός των εθνικών θεμάτων με το ζήτημα του χρέους, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι οι Πρέσπες θα ανοίξουν το δρόμο ώστε στο Eurogroup της Πέμπτης να δοθεί ένα «δώρο» στην Ελλάδα.

Οπως επισημαίνει ανάλυση του Reuters, η οποία συνδέει τις εξελίξεις για τη «Βόρεια Μακεδονία» με το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια, «η συμφωνία στο Σκοπιανό αυξάνει τις πιθανότητες να πειστούν οι δανειστές και να απελευθερώσουν την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια επιτροπείας». «Με λίγες λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως να αύξησε τις πιθανότητές τους να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν τη χώρα του από αρκετά χρόνια οικονομικής ταπείνωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» αναφέρει το πρακτορείο σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Το αποτέλεσμα της πΓΔΜ; Η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις ελπίδες της Ελλάδας για ανακούφιση του χρέους». Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχει «φουσκώσει» από το 2010, αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Θυμίζει δε τη δήλωσή του ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες». Όπως σχολιάζει το Reuters o Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό θα έχει ένα θετικό ψυχολογικό εφέ. «Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις συνομιλίες με άλλο ηθικό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει ποτέ συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Χθες ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ,Δημήτρης Καμμένος είπε ότι πείστηκαν οι συνάδελφοί του να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής, καθώς μπήκε στη ζυγαριά το θέμα του χρέους, των συντάξεων και του ΕΝΦΙΑ. «Δώσαμε το όνομα γιατί υπήρχαν ανταλλάγματα στα θέματα της οικονομίας» ανέφερε. «Ψηφίστε τη συμφωνία για το Σκοπιανό γιατί θα μας δώσουν ανταλλάγματα». Αυτό φαίνεται να υποστηρίχθηκε επακριβώς στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον διαγραφέντα Δημήτρη Καμμένο. Ερωτώμενος ο Δημήτρης Καμμένος αν στην κοινοβουλευτική ομάδα ειπώθηκε «ελάτε να ψηφίσουμε για να μας δώσουν το χρέος» εκείνος απάντησε: «Το χρέος, ότι δεν θα περάσουν οι συντάξεις (σ.σ. οι περικοπές), 30% στον ΕΝΦΙΑ, επιμήκυνση χρέους μέχρι το 2018. Το είπε ο Παπαχριστόπουλος που προφανώς μιλάει με Τσακαλώτο. Ειπώθηκε ότι όλα θα τεθούν σε μεγάλο ρίσκο».


Απαντώντας σήμερα πάντως ο Νίκος Κοτζιάς επέμεινε: «Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα. Ο Δημήτρης Καμμένος λέει ψέματα για τα ανταλλάγματα».

Οσον αφορά το... διεθνές κλίμα για το Eurogroup της Πέμπτης, Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν μεγαλύτερη και αυτόματη ελάφρυνση για την Ελλάδα, ενώ Βερολίνο και άλλες χώρες κλίνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη δόση (για μεγαλύτερο «μαξιλαράκι ασφαλείας» αντί προληπτικής γραμμής μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές) και μικρότερη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα συνδυαστεί με τις δεσμεύσεις για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την συνέχιση της λιτότητας, αλλά και ταυτόχρονη τήρηση των 10 δεσμεύσεων που θα ελέγχονται ή θα επικαιροποιούνται ανά εξάμηνο.

protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα