Απόλυτο ευρωπαϊκό μπάχαλο με το Μεταναστευτικό

Ούτε καν στο πως θα μοιράσουν 40.000 μετανάστες (σχεδόν από 20.000 από Ελλάδα και Ιταλία), και μάλιστα σε βάθος διετίας (!) δεν μπορούν να συμφωνήσουν άπαντες στην Ευρώπη. Κάτι που έκανε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, να πει «αν αυτή είναι η Ευρώπη σας, κρατείστε την, δείξτε αλληλεγγύη ή μην σπαταλάτε άλλο τον χρόνο μας». Και για εκείνες τις χώρες που δεν συμφωνούν, να πει: «Δεν αξίζουν να λέγονται Ευρωπαίοι».

Από τη μεριά του, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίστηκε λάβρος, λέγοντας ότι κάποιοι

Ευρωπαίοι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη μεταναστών. «Οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να μας κάνουνε «μαύρο κουτί», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντασιτς, χτες από το Βελιγράδι που βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη. Και πρόσθεσε: «Να δεχόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, από τη Συρία, 300.000 από Αφγανιστάν και Πακιστάν, σε ορισμένα από τα νησιά μας οι μετανάστες είναι περισσότερος πληθυσμός από τους ντόπιους Έλληνες. Αφήνουν να περνάει όλο αυτό και μετά εμείς, με βάση το Σένγκεν, το Δουβλίνο 2 και 3, δεν μπορούμε να τους προωθήσουμε». Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι η Ευρώπη, ούτε καν τις προτάσεις του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης δεν έχει κάνει δεκτά. «Η ΕΕ δεν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για να εφαρμόσει τις προτάσεις Αβραμόπουλου», είπε. Κι’ όλα αυτά, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως είναι γνωστό, οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτουν το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που μπαίνουν στην Ευρώπη. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι καινούργιο. Εδώ και χρόνια, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες είναι ο βασικός προορισμός των μεταναστών (Ελλάδα, Ιταλία και άλλες, είναι transit), μπλοκάρουν κάτι τέτοιο, και επουδενί θέλουν αλλαγή στο καθεστώς των συμφωνιών «Δουβλίνο», οι οποίες προβλέπουν την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες εισόδου τους. Δηλαδή, όσοι πιάνονται, για παράδειγμα στη Γερμανία, πρέπει να επιστρέφουν, π.χ. στην Ελλάδα ή την Ιταλία.

Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα, μεταξύ των άλλων, είναι ότι δεν τηρούνται οι συμφωνίες επαναπροώθησης. Αυτό άλλωστε υπογραμμίζει και η Αθήνα, λέγοντας ότι πρέπει να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις, ανάμεσα στις άλλες χώρες, στην Τουρκία και το Πακιστάν. Η Τουρκία, από τη μεριά της όμως, είναι εμφανές ότι ουδόλως σκοπεύει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο, όταν μέσα στο έδαφός της βρίσκονται περίπου 1,7 εκατομμύρια μεταναστών από τη Μ.Ανατολή, την Κ.Ασία και την Αφρική. Τα ίδια και στο Πακιστάν, το οποίο, εκτός από τους δικούς του μετανάστες προς την Ευρώπη, έχει πλημμυρίσει με Αφγανούς. Εξίσου μεγάλες πιέσεις, προφανώς, πρέπει να ασκηθούν και στην Λιβύη. Αλλά, σε ποιόν εκεί, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα είναι διαλυμένη, σε εμφύλιο πόλεμο, και πρακτικά δεν υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση; Κι’ όλα αυτά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι και άλλες χώρες στην περιοχή μας δυνητικά μπορεί να μετατραπούν σε «πηγές» μεταναστών. Ιδού, για παράδειγμα, τι είπε ο Ν.Κοτζιάς για την Αίγυπτο: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σταθερότητα στην Αίγυπτο, μία χώρα με πάνω από 100 εκατομμύρια πληθυσμό, όπου τα 2/3 είναι νεότεροι των 27 ετών, άνεργοι, χωρίς μεγάλα όνειρα για τη ζωή τους σε αυτή τη χώρα. Όποιος θέλει να αποσταθεροποιήσει σήμερα την Αίγυπτο παίζει με τη φωτιά των μελλοντικών κυμάτων μετανάστευσης που υπάρχουν από πίσω: Εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, η Σομαλία δεν έχει κράτος ουσιαστικά. Γι’ αυτό είναι επείγον καθήκον η συνεργασία μας εδώ στα Βαλκάνια και η βοήθεια από την ΕΕ».

Στο μεταξύ, ενώ η Ελλάδα είναι από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, οι γειτονικές, βαλκανικές χώρες έχουν μετατραπεί σε κύριους διαδρόμους για να φτάσουν οι μετανάστες στους βασικούς προορισμούς τους: Χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Τα Σκόπια, η Σερβία και η Βουλγαρία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία, στα σύνορά της με την Σερβία, ανέφερε ότι υψώνει φράχτη για να εμποδίσει το πέρασμα των μεταναστών. Παράλληλα, προέβη σε μονομερή καταγγελία των ευρωπαϊκών κανόνων για το Μεταναστευτικό (αρνήθηκε να δεχτεί μετανάστες), για να την πάρει πίσω λίγο μετά, αφού προηγουμένως αντέδρασε έντονα η Αυστρία, η οποία επίσης δέχεται μεγάλο κύμα μεταναστών τόσο από την Ιταλία, όσο και από την Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία, ως γνωστόν, η ξενοφοβική ακροδεξιά έχει ισχυροποιηθεί σοβαρά, ενώ το ίδιο συνέβη και στις πρόσφατες εκλογές στη Δανία, όπου η ακροδεξιά σάρωσε, και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη. Γενικότερα, το μαζικό φαινόμενο της μετανάστευσης, που σίγουρα δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να μειωθεί, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τέτοιου είδους άκρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα