Απότομο "φρένο" στη γερμανική ανάπτυξη

14:05 5/4/2019 - Πηγή: Antinews

Tο τέλος της αλματώδους ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο ύφεσης. Κύριος λόγος οι αστάθμητοι πολιτικοί παράγοντες παγκοσμίως.

Σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και μετριοπαθής αύξηση του πληθωρισμού με παράλληλη αύξηση των μισθών και σταθερότητα στην αγορά εργασίας συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί φέτος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας. Στην εαρινή τους έκθεση

που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη, οι οικονομολόγοι διορθώνουν αισθητά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του περασμένου φθινοπώρου και συγκεκριμένα από το 1,9% στο 0,8% επί του ΑΕΠ. Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2020, τους οποίους ανεβάζουν στο 1,8%. Στην πρόβλεψη αυτή ωστόσο θα πρέπει να μπει ο εξής αστερίσκος: η ερχόμενη χρονιά έχει σαφώς περισσότερες εργάσιμες μέρες στη Γερμανία από τη φετινή.

Παγκόσμια πολιτικά ρίσκα

Προηγουμένως τόσο οι λεγόμενοι "σοφοί της γερμανικής οικονομίας" όσο και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση είχαν αναθεωρήσει επίσης επί τα χείρω τις δικές τους εκτιμήσεις. Η διαρκής ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχει φτάσει στο τέλος της, επισημαίνει ο Όλιβερ Χολτεμέλερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Χάλε. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών όμως, ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης στη Γερμανία είναι περιορισμένος. Την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης προκαλεί η πυροδοτούμενη από πολιτικούς κινδύνους εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα και με τον Άξελ Λίντνερ, επίσης από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Χάλε, η παγκόσμια οικονομία διανύει μια ιδιαίτερα αδύναμη φάση. Κύριοι λόγοι είναι οι εμπορικές διαμάχες, η εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και οι αβεβαιότητες που προκαλεί το βρετανικό δράμα του Brexit. Το τελευταίο πλήττει πρωτίστως τις γερμανικές εξαγωγές. Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση ενός μη συντεταγμένου Brexit.

Θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας

Την ώρα όμως που μειώνεται η ζήτηση για προϊόντα made in Germany στο εξωτερικό, η εικόνα στο εσωτερικό συνεχίζει να είναι θετική. Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση αξιοσημείωτης ανάπτυξης ενώ οι μεγάλες, ως επί το πλείστον, μισθολογικές αυξήσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν την κατανάλωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα διαθέσιμα εισοδήματα των ιδιωτικών νοικοκυριών στη Γερμανία θα αυξηθούν φέτος κατά μέσο όρο κατά 3,1% και την ερχόμενη χρονιά κατά 3,3%. Στην περαιτέρω ενίσχυση του ήδη πολύ θετικού καταναλωτικού κλίματος συμβάλει και η μετριοπαθής αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών. Σύμφωνα με τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί φέτος στο 1,5% και το 2020 στο 1,8%. Η σταθερότητα θα είναι φέτος το κύριο χαρακτηριστικό και στην αγορά εργασίας όπου αναμένεται η δημιουργία χιλιάδων νέων εργασίας, ωστόσο σε μικρότερη έκταση απ΄ ότι τις προηγούμενες χρονιές. Κριτική ασκούν οι οικονομολόγοι για άλλη μια φορά στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ. Όπως τονίζουν, ο στόχος των μηδενικών ελλειμμάτων δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα