«Αποζημίωση» 90 εκατ. ευρώ... θα πληρώσει η Τουρκία στην Κύπρο

Αποζημίωση μαμούθ επιδίκασε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εισβολή στην Κύπρο μετά από μια διαδικασία που διήρκησε δεκαετίες. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης, η Άγκυρα καλείται να πληρώσει στην Κύπρο 90 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, εκ των οποίων τα 30 είναι αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων

της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 είναι αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η Τουρκία παραβίασε μια σειρά από άρθρα που σχετίζονται με την ελευθερία έκφρασης, θρησκείας, πολιτικών δικαιωμάτων, δικαιώματος στην ασφάλεια, στην ιδιωτική περιουσία, στη ζωή, σε δίκαιη δίκη αλλά και το άρθρο περί βασανιστηρίων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Κύπρος είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από 20 χρόνια ζητώντας αποζημίωση για τους αγνοούμενους Ελληνοκυπρίους, για την περιουσία των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων, αλλά και για κατ’ εξακολούθηση σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο εξέδωσε την πρώτη του απόφαση το 2001 και επιφυλάχθηκε για να εκδώσει την τελική του γνωμοδότηση για το ποσό της αποζημίωσης. Η Τουρκία είχε αρνηθεί να εκπροσωπηθεί στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανεξάρτητο «τουρκοκυπριακό κράτος», εκδοχή που αμφισβητείται από το Δικαστήριο το οποίο κάνει λόγο για «θύλακα οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένο από την Άγκυρα». Ουδέποτε έγινε σαφές γιατί καθυστέρησε σχεδόν 13 χρόνια η απόφαση του Δικαστηρίου ως προς το ποσό της αποζημίωσης.

Πριν την ανακοίνωση του τελικού ποσού αποζημίωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την Τουρκία, ούτε ως προς την καταβολή της αποζημίωσης, και υποστήριζε ότι θα «επηρεάσει αρνητικά» την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο. Διαφορετική άποψη, πάντως, εξέφρασε ο Τούρκος πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και νυν βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, Ριζά Τουρμέν, ο οποίος τόνισε ότι νομικά η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί. «Είναι εντελώς σαφές από το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι πρέπει να συμμορφωθεί, καθώς όπως αναφέρεται όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη δεσμεύονται ως προς τις τελικές αποφάσεις του Δικαστηρίου», δήλωσε ο Τουρμέν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι η επιλογή της συγκεκριμένης συγκυρίας για την έκδοση και του τελεσίδικου προστίμου σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 δεν είναι εντελώς άσχετη με την κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό λόγω των διαβουλεύσεων επί του νέου κειμένου που αναφέρεται σε δύο «οντότητες» και σε σειρά άλλων ζητημάτων που ανατρέπουν ακόμη και το γνωστό «σχέδιο Ανάν» και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ούτε με την προαναγγελόμενη άφιξη στο νησί του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Η Ουάσινγκτον φέρεται να πιέζει τους πάντες για γρήγορη και οριστική λύση του Κυπριακού, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ , η οποία υπό το σημερινό στάτους κβο «σκοντάφτει» διαρκώς σε τουρκοκυπριακές και τουρκικές ενστάσεις. Αν δε καταβληθούν χρήματα αποζημίωσης για την τραγωδία της εισβολής και κατοχής, ανοίγει ο δρόμος και για να «κλείσει», τυπικά και νομικά εννοείται το ζήτημα, αλλά όχι απαραίτητα και η ανοιχτή πληγή.

Πηγές: Reuters, BBC, Euronews

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα