Αρχή για την τροποποίηση του προγράμματος η συνάντηση Σαμαρά- Ολάντ

Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία να θέσει επί τάπητος το θέμα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων για την Ελλάδα μετά την αποδοχή του λάθους από το ΔΝΤ, θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη Τρίτη. Τότε θα έλθει στην Αθήνα για συνομιλίες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φ. Ολάντ, και θα είναι η πρώτη από μια σειρά επαφών που θα έχει το

επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός. Οι επαφές τους σε ΗΠΑ και Ρωσία με τους ηγέτες τους αποτελούν επίσης σταθμό στην προσπάθεια της Ελλάδας για μείωσης των πιέσεων ενώ δεν αποκλείεται και νέο ραντεβού με την Αγκ. Μέρκελ.

Το πρώτο βήμα για χαλάρωση των μέτρων που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία έγινε όταν έθεσε το θέμα στο Γιουρογκρούπ ο Γ. Στουρνάρας. Τώρα είναι η σειρά σε ανώτερο επίπεδο να υπάρξει μια νέα συμφωνία με την τρόικα.

Αν και δεν πρέπει να κρατάμε μεγάλο καλάθι όταν είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ζήτημα είναι πως ότι κι αν μας δώσουν αυτή τη στιγμή είναι καλό. Είναι ένα βήμα για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων και μέτρων που έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το ξαναλέμε, δε θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για αντίστοιχα μεγάλη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, όμως, ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι η Γερμανία κατά κύριο λόγο θα καμφθεί και θα πάρει άλλη ρότα για την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σε εκκρεμότητα είναι η υπόθεση ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αυτό που θα μπορούσε να ελπίζει η χώρα είναι να μην υπάρξουν άλλες πιέσεις και εκβιασμοί από την τρόικα η οποία θα ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Μάρτιο. Επίσης, θα μπορούσε να τεθεί θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμη και 10 μονάδες.

Ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και των «κόκκινων» δανείων για τα οποία μέχρι τώρα η τρόικα αντιδρούσε. Μόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο για το 2012 ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ το 2012 κι αυτό είναι ένα επιχείρημα για αύξηση των δόσεων ώστε να μπορεί κάποιος να εξοφλήσει τα χρέη τους.

Επίσης, θα μπορούσε να συζητηθεί από την αρχή ο φόρος που εξίσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης και που οδήγησε σε βουτιά πάνω από 70% στην κατανάλωση, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 10 ή 20 λεπτά, δηλαδή η τιμή του να προσεγγίσει ακόμα και το 1,10 ευρώ.

Θέμα μπορεί να μπει και σε ότι αφορά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέσω μιας φορολογικής αμνηστίας για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Για να γίνουν αυτά, ωστόσο, πραγματικότητα και να πειστούν οι δανειστές θα πρέπει η Ελλάδα να έχει επιδείξει μια σειρά από βελτιώσεις. Όπως π.χ. να έχουν γίνει κινήσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ή να μη μας δώσουν οι ξένοι κόκκινη κάρτα για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να συζητηθούν αρχικά με τον Φ. Ολάντ, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει δείξει ότι στηρίζει την Ελλάδα και ζητά κι ο ίδιος χαλάρωση της σκληρής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα