Αρχίζει την Πέμπτη η πολιτική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Στη Σύνοδο του Euroworking Group θα γίνει ο πρώτος απολογισμός των εν Αθήναις διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τις συντάξεις και για τα υπόλοιπα μέτωπα της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Στη σύνοδο που έχει οριστεί για την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα "ακούσουν" την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα δεδομένα της αποστολής στην Αθήνα, αλλά και τα συμβάντα της προηγούμενης

Παρασκευής με επίκεντρο το δημοσίευμα του ΑΜΠΕ περί συμφωνίας για τις συντάξεις, το οποίο διέψευσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση των Βρυξελλών καθώς και των υπολοίπων θεσμών, όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά και όχι μόνο.

Αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Από την πρώτη αυτή επίσημη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο EWG έως τις τελικές αποφάσεις, φέρεται ότι θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον είναι ορατό και το σενάριο λήψης των τελικών πολιτικών αποφάσεων στο παρά… πέντε, δηλαδή τον Δεκέμβριο. Και τούτο καθώς απαιτούνται αρκετές ακόμα κινήσεις στη "σκακιέρα", αλλά και η δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας φέτος και για τη διατηρησιμότητά τους τα επόμενα χρόνια.

Το βασικό διακύβευμα βεβαίως είναι το τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων. Η ελληνική πλευρά έχει ως βασικό αίτημα την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019. Επικαλείται μάλιστα την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος επιτρέπει και την ενεργοποίηση μιας σειράς από αντίμετρα.

Ο δημοσιονομικός χώρος αυτός είναι το βασικό πεδίο τεχνικής διαπραγμάτευσης. Και τούτο διότι οι θεσμοί επιμένουν από την πλευρά τους ότι κάποια από αυτά τα αντίμετρα είναι ειδικής σημασίας (πχ μείωση βαρών στις επιχειρήσεις) και γι αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό περιθώριο, ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή για να τονώσουν την οικονομία και το ΑΕΠ.

Αίτημα στις 15/10
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού ως έχει (δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας και την περικοπή των συντάξεων την 1η Οκτωβρίου). Περιλαμβάνει όμως και την κατάθεση επίσημου αιτήματος μη περικοπής τους στις 15 Οκτωβρίου (όταν θα πρέπει να καταθέσει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες προσχέδιο προϋπολογισμού με τη μορφή του αιτήματος ένταξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Το προσχέδιο προς τις Βρυξέλλες, όπως έγραφε το Capital.gr,θα συμπεριλάβει την εκδοχή της μη εφαρμογής της περικοπής και της ανάλογης προσαρμογής των στόχων του προϋπολογισμού. Η σχετική διαδικασία θα υποστηριχθεί από ειδική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους. Εκτιμάται μάλιστα ότι παρά τα όσα λέγονται, γράφονται και "διαψεύδονται” τελευταία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν σιωπηρά αποδεχθεί τη "λογική” των επιχειρημάτων του ΥΠΟΙΚ (άλλωστε εξ αρχής (2017) είχαν αυτή την θέση), ενώ το ΔΝΤ έχει επίσης σιωπηρά αποδεχθεί τον μη διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι αναφορικά με τις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις (με μία εκδοχή να προβλέπει την ακύρωση όχι μόνο των περικοπών έως 18%, αλλά κάθε περικοπής), η εφαρμογή των περικοπών έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και η αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

Η έκθεση των θεσμών

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο, μαζί με το πακέτο φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα περιλαμβάνει, βεβαίως, μόνο το θέμα των συντάξεων, αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που αφορούν στην πραγματική οικονομία και στην πρόοδο της χώρας σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Θα λάβουν χώρα εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις και ανταλλαγή στοιχείων για την πρόοδο σε μία σειρά από προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια και με την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και με την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, με την ενίσχυση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας αλλά και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με παρεμβάσεις στην παιδεία, στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος και γενικότερα στα περίπου 50 προαπαιτούμενα τα οποία οφείλει να υλοποιήσει η Ελλάδα έως το τέλος του 2018 με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι πρώτες επαφές αυτή την εβδομάδα
Οι πρώτες πολιτικές ζυμώσεις αλλά και επαφές με τις αγορές, θα γίνουν πριν το EWG. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετάσχει ως παρατηρητής σε συνάντηση του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin ministerial network) στο Βερολίνο.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Την Πέμπτη θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών και θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα