“Αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ενός πιστωτικού γεγονότος”

- Για την ανάγκη του haircut στα ελληνικά ομόλογα να ξεπεράσει το 80% μίλησε το οικονομικό ινστιτούτο IfW, αν θέλουν και οι δύο πλευρές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στη διαχείριση της ελληνικής κατάστασης. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, σημεία της έκθεσης του οποίου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Boersen-Zeitung, η κατάσταση στην Ελλάδα, θα σταθεροποιηθεί μόνο σε περίπτωση

που ιδιώτες πιστωτές αποδεχτούν ένα haircut της τάξεως του 80%. Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πολύ πιθανό το haircut να φτάσει στο 70% και το μέσο επιτόκιο του κουπονιού να ανέλθει στο 3,5% από το 4%. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει «κούρεμα» του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

- Την περαιτέρω στάση τους μετά και τη σκληρή στάση που αντιμετώπισαν, θα καθορίσουν σε συνάντηση που πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών υπό τον Τσαρλς Νταλάρα αναφέρει το Associated Press. Η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα επιμείνει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται να  φτάσει σήμερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιστούτου Τσαρλς Νταλάρα.

- Οι πιστωτές της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα ενδεχομένως να χρειαστεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας αν το haircut που θα επωμιστούν οι ιδιώτες πιστωτές φανεί ότι δεν είναι αρκετό για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde. “Η ισορροπία μεταξύ της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ένα σχετικό ερώτημα”, δήλωσε η Lagarde μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι όπως μεταδίδει το Reuters. “Αν το επίπεδο του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών πιστωτών δεν επαναπροσδιοριστεί επαρκώς, τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και οι κάτοχοι ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα”, υπογράμμισε. Τόνισε εξάλλου ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών της Ευρώπης, όπως η ενίσχυση του τείχους προστασίας για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης χρέους, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες.

- Με την ιδέα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ενός πιστωτικού γεγονότος αρχίζουν να συμβιβάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει δημοσίευμα του δικτύου CNBC με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου. Η ανταποκριτής του CNBC τονίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ είναι πλέον λιγότερο ανήσυχοι για την επίπτωση που θα έχει στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μια ελληνική χρεοκοπία για δύο λόγους: αφενός δεν θα προκληθεί έκπληξη στις αγορές και αφετέρου το ποσό των εμπλεκομένων πόρων θα είναι σχετικά μικρό. Ο παραλληλισμός γίνεται με την περίπτωση της Lehman Brothers, για την οποία η συντάκτης του κειμένου αναφέρει πως απετέλεσε μια μεγάλη και οδυνηρή έκπληξη για τις αγορές. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν θα είναι έτσι, προσθέτει, καθώς δόθηκε ο χρόνος να παρακολουθη

Keywords
Τυχαία Θέματα