Αρθρο-κόλαφος της Guardian για την Υγεία στην Ελλάδα: «Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν»

18:07 2/1/2017 - Πηγή: Antinews

Για κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν» καθώς και ότι λόγω της λιτότητας τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνες ζώνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα - κόλαφο, το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα

χαρακτηρίζεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και από έλλειψη προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τα δεδομένα -από ιατρούς και συνδικάτα - η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

"Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν", αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που επικαλείται το άρθρο, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.

"Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα", σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. "Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια", τονίζει.

"Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως", συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση. Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας στο δημοσίευμα της Guardian

Για ανυπόστατη κινδυνολογία κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Guardian, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο.

Ο κ. Ξανθός τονίζει ότι το δημοσίευμα δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και «δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη».

Ο κ. Ξανθός σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής» και συμπληρώνει ότι το ΕΣΥ σήμερα «σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, γιατρεύει τις πληγές της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ, τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια” και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Με βάση τα παραπάνω, κατά τον υπουργό Υγείας, όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.

Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι «η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα