"Ασπίδα" της Γερμανίας στις εξαγορές από την Κίνα

Η γερμανική κυβέρνηση επέκτεινε τις εξουσίες της για να εμποδίσει την εξαγορά των γερμανικών εταιρειών, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στο Βερολίνο για την κλίμακα των κινεζικών συμφωνιών στον γερμανικό τομέα υψηλής τεχνολογίας. Η κίνηση είναι αντίδραση στην περυσινή εξαγορά 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Kuka, του μεγαλύτερου κατασκευαστή βιομηχανικής ρομποτικής της Γερμανίας, από την Κινεζική Midea, η οποία δημιούργησε φόβους ότι η πιο προηγμένη τεχνολογία της Γερμανίας θα καταλήξει σε κινεζικά χέρια.

Το πρώτο θύμα στις κινεζικές επενδύσεις ήταν στα τέλη

του περασμένου έτους, όταν η Fujian Grand Chip Investment αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσφορά της για τον Γερμανό όμιλο κατασκευής εξοπλισμού τσιπ Aixtron, αφού οι αμερικανικές αρχές αντιτάχθηκαν στη συμφωνία για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πριν από αυτό, η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε απότομα την εκκαθάρισή της για την εξαγορά και την επανεξέταση της συναλλαγής. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εμποδίσει μια επιχείρηση από χώρες εκτός της ΕΕ να αποκτήσει πάνω από το 25 τοις εκατό μιας γερμανικής οντότητας, εάν η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια.

Ο νόμος περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας ή στις εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια IT και την επεξεργασία κρατικών διαβαθμισμένων εγγράφων. Ωστόσο, μια οδηγία που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του νόμου, επιτρέποντας στους υπουργούς να διερευνήσουν συμφωνίες που αφορούν ένα ευρύ φάσμα εταιρειών που λειτουργούν σε "κρίσιμες υποδομές".

Η νέα νομοθεσία θα ισχύει για εταιρείες που παράγουν λογισμικό για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, δίκτυα παροχής ενέργειας και ύδρευσης, ηλεκτρονικές πληρωμές, νοσοκομεία και συστήματα μεταφορών. Θα καλύπτονται επίσης εταιρείες που ασχολούνται με προηγμένες τεχνολογίες άμυνας και εξοπλισμό παρακολούθησης. Η οδηγία δίνει επίσης στην κυβέρνηση επιπλέον χρόνο να διερευνήσει τις εξαγορές, επεκτείνοντας το χρονικό πλαίσιο για τέτοιους ανιχνευτές από δύο έως τέσσερις μήνες, ώστε οι υπουργοί να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος νόμου σε "έμμεσες αποκτήσεις", όπου οι ξένοι επενδυτές εγκαθιστούν μέσα στην ΕΕ για να αναλάβουν γερμανικούς στόχους.

Η υπουργός Οικονομικών Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε ότι υπήρξε "σαφής αύξηση" στον όγκο και την πολυπλοκότητα των εξαγορών και ο νόμος έπρεπε να αλλάξει για να το αντιμετωπίσει αυτό. "Παραμένουμε μία από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, αλλά θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε δίκαιο ανταγωνισμό", είπε. "Το οφείλουμε αυτό στις εταιρείες μας". Είπε επίσης ότι οι γερμανικές εταιρείες συχνά αναγκάζονται να ανταγωνίζονται με επιχειρήσεις σε χώρες που έχουν "λιγότερο ανοιχτό οικονομικό σύστημα από το δικό μας". Τα μέτρα που προβλέπονται στη νέα οδηγία πρέπει να "εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αμοιβαιότητα".

Ωστόσο, οι οργανώσεις εργοδοτών επέκριναν τη νέα οδηγία. "Αυτό καθιστά τη Γερμανία λιγότερο ελκυστική ως προορισμό για τις ξένες επενδύσεις", δήλωσε ο Στέφαν Μάιρ της BDI, της γερμανικής βιομηχανικής ένωσης. Είπε ότι θα ήταν πιο λογικό για το Βερολίνο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ξένες κυβερνήσεις για να ανοίξουν τις αγορές τους και να άρουν τα εμπόδια στο εμπόριο. Φέτος, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους χορηγήσει περισσότερα δικαιώματα για τη διερεύνηση εξαγορών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από ξένους επενδυτές και, αν χρειαστεί, να τις εμποδίσει. Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι οι τρεις χώρες επιθυμούν να ελέγξουν "ποιος βρίσκεται πίσω από τον αγοραστή - ή αν πρόκειται για κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που δεν προσφέρουν τιμές αγοράς". Αυτό, είπε, τους έδωσε ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των εγχώριων εταιρειών.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα