Ασύδοτοι οι κερδοσκόποι

Γράψαμε επανειλημμένως για την ατιμωρησία που επικρατεί στην Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση του Κ. Κουλούρη αλλά και των οικονομικών εισαγγελέων. Ωστόσο, τι να πει κανείς σε οικονομικό επίπεδο όταν αποφάσεις δεν υλοποιούνται και πρόστιμα δεν εισπράττονται. Είτε γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να κάνει τους ελέγχους είτε γιατί μπαίνουν τα μεγάλα μέσα, πολιτικά και μη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη Βουλή

για τα πρόστιμα που έχουν μπει σε πρατήρια από το 2003 μέχρι το 2011 για διάφορες παραβάσεις. Και δεν έχουμε να κάνουμε με τους κακομοίρηδες πρατηριούχους που τους κλείνουν και τους εξοντώνουν. Έχουμε να κάνουμε με λαθρεμπόριο καυσίμων, βενζίνη χαμηλής ποιότητας που καταστρέφει τους κινητήρες, κλοπή στις αντλίες κ.λπ.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΥΠΕΚΑ, «για το χρονικό διάστημα από 01.01.2003 έως και 18.11.2011 έχουν γίνει 23.598 έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων με αριθμό ελεγχθέντων δειγμάτων 83.921 (Diesel 24.925 και βενζίνες 58.996). Από τους ελέγχους αυτούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα 16.612.332 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 3.972.850 ευρώ».

Δηλαδή μόλις ένα στα τέσσερα ευρώ εισπράττεται, τα άλλα κάπου χάνονται. Μα αν είναι έτσι γιατί να γίνονται οι έλεγχοι. Ας αφήσουμε την αγορά να κάνει ότι θέλει, να γίνουμε ζούγκλα και να μην υπολογίζεται κανείς τίποτε.

Άλλωστε, και ο Καπελέρης ανεξέλεγκτους τους είχε αφήσει και ιδού τα αποτελέσματα.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με άλλους κλάδους της αγοράς όπως τα σούπερ μάρκετ. Πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ έχουν επιβληθεί σε μεγάλες αλυσίδες, ξένες και ελληνικές, κυρίως για αλλοιωμένα τρόφιμα ή άλλες τιμές στα ράφια κι άλλες στο ταμείο. Κανονική κοροϊδία δηλαδή του καταναλωτή. Μήπως μπορούν να μας πουν πόσα έχουν εισπραχθεί ή ποιες άλλες κυρώσεις υπέστησαν αυτές οι επιχειρήσεις;

Όταν λοιπόν το ίδιο το κράτος ομολογεί την αποτυχία του και αφήνει τους πολίτες στο έλεος των κερδοσκόπων, τι να περιμένουμε περισσότερο;

Keywords
Τυχαία Θέματα