Μπλακάουτ στην κυβέρνηση επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

15:36 2/7/2014 - Πηγή: Antinews

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε από το Αμύνταιο της Φλώρινας πρωτοβουλία που θα έχει διακομματικό χαρακτήρα με στόχο την πρόκληση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της

αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκεντρώσει 120 υπογραφές βουλευτών (ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές) προκειμένου να συγκληθεί η ολομέλεια της βουλής και να συζητήσει το θέμα δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ αν και εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εγκριθεί από το θερινό τμήμα της βουλής.

Μάλιστα γι’ αυτή την πρωτοβουλία του ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το συγκεκριμένο εδάφιο του συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρει επί λέξει: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρχήν θα πρέπει να βρει άλλους 49 βουλευτές να υπογράψουν το κείμενο για έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της βουλής. Αν και εφόσον αυτό γίνει κατορθωτό θα πρέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα σε ψηφισμένο νομοσχέδιο να πάρει 180 ψήφους βουλευτών που σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να ψηφίσει σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και περίπου 30 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Σε απλά ελληνικά όλη αυτή η πρωτοβουλία ουσιαστικά αν καρποφορήσει στα πρώτα στάδια που απαιτούνται οι ψήφοι και βουλευτών της πλειοψηφίας σημαίνει πτώση της κυβέρνησης καθώς από πολιτική άποψη θα έχει συντελεστεί η απώλεια της δεδηλωμένης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελική κατάληξη της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη μη εκλογή του οποίου η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Τελικά αποδεικνύεται ότι μέσα απ’ την πρωτοβουλία για στήριξη των κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά προσπαθεί να δώσει κινηματικές διαστάσεις στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ καλμάροντας και τις κριτικές που δέχεται εσωκομματικά για στροφή στην κοινωνία αλλά ταυτόχρονα δουλεύει στη βάση της συσπείρωσης και βουλευτών άλλων πολιτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση ενός «νέου μπλοκ εξουσίας».

Το ερώτημα είναι αν το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει μπλακάουτ στην κυβέρνηση ή αν η αδυναμία εξεύρεσης βουλευτών να στηρίξουν την πρότασή Τσίπρα θα δημιουργήσει μπλακάουτ στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει πέσει στο κενό η πρωτοβουλία του.

Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να σηκώσει το γάντι στις προαναγγελίες της κυβέρνησης ακόμα και για επιστράτευση σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ και απαντά με «κοινοβουλευτικούς» όρους που υπηρετούν την πολιτική του γραμμή για την πτώση της «κυβέρνησης Σαμαρά».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα