Μπλόφα Αναστασιάδη η εμπλοκή; Με… εγκεφαλικά οι καταθέτες

Πολύ βρόμικο παιχνίδι και έντονο πολιτικό παρασκήνιο, παίζεται τις τελευταίες ώρες σε Κύπρο, Αθήνα και Βρυξέλλες με χιλιάδες καταθέτες να βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση…εγκεφαλικού. Ακόμη και οι ελπίδες για διάσωση των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα,

έχει τεθεί εν αμφιβόλω, είτε γιατί πράγματι υπάρχει εμπλοκή τεχνικού χαρακτήρα είτε γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε ένα ακόμη απονενοημένο διάβημα. Αν ισχύουν οι πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος έδωσε εντολή να παγώσουν οι σχετικές διαδικασίες απορρόφησης από την Πειραιώς θέλοντας να παίξει στο Γιούρογκρουπ το τελευταίο του χαρτί. Να εκβιάσει δηλαδή με τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ότι η κρίση θα διαχυθεί και έτσι να αποκομίσει τα δυνατότερα οφέλη για τον ίδιο.

Ουσιαστικά επιδιώκει να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα για κούρεμα 20% στις καταθέσεις της Κύπρου, κάτι που φαίνεται να μην αποδέχεται η…. Δρακουλέσκου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα.

Προφανώς ο κ. Αναστασιάδης, εφόσον υπάρχει πράγματι εμπλοκή, πιστεύει ότι μπορεί να πιέσει το Γιούρογκρουπ να αποδεχθεί το σχέδιο Β που κατέθεσε και να τελειώσει η υπόθεση εκεί.

Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν αυτό έγινε μετά από συνεννόηση με την Ελλάδα ή η Λευκωσία αποφάσισε να «αδειάσει» την Αθήνα. Διότι μόλις προχθές Σαμαράς και Αναστασιάδης συμφώνησαν για την εξαγορά των υποκαταστημάτων από την Πειραιώς και μάλιστα η Κύπρος εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα γιατί την γλίτωνε από 2 δις ευρώ. Ελπίζουμε, επομένως, να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί που έχει κάποια βάση και μπορεί να φέρει αποτέλεσμα διότι κανείς δε μπορεί να παίζει με την αγωνία των καταθετών, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.

Τα πάντα σίγουρα θα κριθούν και θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ και αναμένεται να είναι μαραθώνια η συζήτηση, εκτός κι αν σκάσει η βόμβα, δεν κλείσει η συμφωνία και η Κύπρος οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις είναι έντονες με τον Σόιμπλε, πιο προκλητικός από ποτέ και σε ρόλο «νταβατζή» της Ευρώπης να λέει ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι η οποία σε άλλο μήκος κύματος λέει ότι το κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα διότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας. Όπως τονίζει μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη, δήλωσε η Ιντραουάτι.

«Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ’ αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική», τόνισε.

«Και είναι μεταδοτική», πρόσθεσε, «επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά αξιών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο», δήλωσε η Ιντραουάτι. «Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και (…) τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων».

«Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι’ αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα