Μπορεί η δικαστική εξουσία να λειτουργήσει ανεπηρέαστη;

Αυτό που έγινε στο Συμβούλιο Επικρατείας, με το μπλόκο στη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ίσως η σοβαρότερη «πολιτική» είδηση των ημερών. Για όσους δεν κατάλαβαν, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέκοψε και ο πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας το αυτονόητο. Ότι οι δικαστές δεν θα επηρεαστούν από το όποιο κλίμα πάει να δημιουργηθεί. Λένε δηλαδή ουσιαστικά ότι υπάρχει προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης από συγκεκριμένους κύκλους; Από ποιους; να μιλήσουμε με ονόματα.

Για παράδειγμα, επηρεασμός της Δικαιοσύνης δεν ήταν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Τσίπρα

στη ΔΕΘ; Ήταν, γι' αυτό και οι δικαστές απάντησαν ότι: «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι πιο επιφυλακτικά στη διατύπωση των προσωπικών τους εκτιμήσεων»

Αλλά πάμε στα πιο σοβαρά. Όταν ένας πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου ομολογεί ότι αισθάνεται επηρεασμένος και πιεσμένος και δεν μπορεί με νηφαλιότητα να κάνει τη δουλειά του τότε έχουμε σοβαρό θέμα δημοκρατίας. Και πρέπει να λυθεί άμεσα διότι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Το ένα είναι να επικρατήσει το κράτος των δικαστών έναντι της Δικαιοσύνης. Το δεύτερο είναι να καταστούν οι δικαστές όμηροι των πολιτικών.

Αίρεται δηλαδή η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κι αυτό είναι επικίνδυνο για όλους. Έπειτα από όσα έχουν συμβεί, από την ακραία πόλωση που προκάλεσε η καταφανής αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Έπειτα από τα απίστευτα βρόμικα παιχνίδια που παίζονται με τους παλιούς και νέους καναλάρχες, έπειτα από το άθλιο παιχνίδι των παπατζήδων που στήνουν μεθοδικά το αυταρχικό κράτος της Αριστεράς, άραγε πώς μπορεί η δικαστική εξουσία να λειτουργήσει ανεπηρέαστη; Αν σε λίγες ημέρες εκδοθεί μια απόφαση υπέρ ή κατά του νόμου για τις άδειες, δεν είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθεί από μια από τις δύο πλευρές;

Πολλοί δεν θα πουν «τα πήραν οι δικαστές» ή «συμβιβάστηκαν με την κυβέρνηση» ή «πήραν αυξήσεις κι έδωσαν γη και ύδωρ στο Μαξίμου;»

Είναι πράγματι πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που ίσως δεν έχουν προηγούμενο. Άντε στο «βρόμικο 89» να τα έχουμε ξαναδεί.

Αλλά από την άλλη, πρέπει να μέμφονται και οι δικαστές για τη στάση τους. Παρ' ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι που επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρ' ότι είναι εργαζόμενοι που σκέφτονται και την τσέπη τους, μήπως δεν θα έπρεπε καν να σκεφτούν ότι μπορούν να επηρεαστούν; Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν γιατί τότε θα δημιουργήσουν επικίνδυνα προηγούμενα. Και τότε δεν θα υπάρχουν ποτέ «δίκαιες δίκες».

Οι δικαστές οφείλουν να δικάζουν με βάση τα γεγονότα και τους νόμους. Οφείλουν να βγάζουν αποφάσεις που βασίζονται στο δικαιϊκό σύστημα της χώρας και στο Σύνταγμα. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Παππάς, ούτε ο Μητσοτάκης πρέπει να τους επηρεάζουν με ό,τι λένε. Αυτοί θα κριθούν από το λαό. Και βεβαίως, είναι απαράδεκτοι ορισμένοι συμψηφισμοί που επιχειρήθηκαν προ εβδομάδων από δικαστικές ενώσεις οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση για τα χρωστούμενα από παλιά απόφαση του Μισθοδικείου, ενώ «καίγεται» ο τόπος για την απόφαση για τα κανάλια. Αλίμονο να δικάζουν με βάση την τσέπη τους. Τότε ο αστυνομικός θα καθόταν σπίτι του γιατί παίρνει 700 ευρώ και δεν θα κινδύνευε κάθε μέρα. Τότε ο δάσκαλος θα κορόιδευε τα παιδιά και δεν θα τα μόρφωνε. Τότε ο εναερίτης της ΔΕΗ δεν θα ανέβαινε 50 μέτρα από τη γη κ.λπ.

Οι περισσότεροι σ' αυτή τη χώρα κακοπληρωμένοι είναι αλλά οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Ειδικά οι λειτουργοί όπως οι δικαστές. Αλλιώς η Δημοκρατία μας, κουτσή, στραβή, άδικη, θα έχει καταρρεύσει οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα