Μπορεί ο κοροναϊός να σκοτώσει 50 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως;

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Γκάμπριελ Λέουνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο νέος κοροναϊός Covid-19 μπορεί τελικά να μολύνει έως το 60% της ανθρωπότητας. Αν αυτό συμβεί και αν ο ιός σκοτώνει το 1% περίπου των ασθενών, τότε θα πρέπει να αναμένονται γύρω στα 50 εκατομμύρια θύματα, αριθμός ανάλογος -ή και χειρότερος- με εκείνον της «ισπανικής γρίπης» στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πόσο όμως

πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απλή απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, επειδή προς το παρόν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το νέο ιό, σύμφωνα με το «New Scientist». Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο ιός μπορεί να «φρεναριστεί», πόσους ανθρώπους έχει ήδη μολύνει (και θα μολύνει στο μέλλον) και πόσο φονικός είναι.

Κατ' αρχήν, είναι ακόμη άγνωστο αν όντως μπορούμε να σταματήσουμε τη διεθνή εξάπλωσή του. Μέχρι στιγμής στην Κίνα τα διαγνωσμένα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 41.000 και οι νεκροί τους 1.100, ενώ στις άλλες χώρες έχουν ανιχνευτεί περίπου 300 ασθενείς. Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ταχύτερα από ό,τι άλλοι κοροναϊοί που προήλθαν από τα ζώα.

Για να μπει «φρένο» στην εξάπλωσή του, πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται όσοι έχουν μολυνθεί, κάτι πολύ δύσκολο, επειδή μερικοί ασθενείς έχουν ήπια μόνο συμπτώματα. Παράλληλα, αν και ο μέσος χρόνος ανάμεσα στη μόλυνση και στην εκδήλωση συμπτωμάτων είναι περίπου τρεις μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φθάνει και τις 24 μέρες, πολύ περισσότερες από τις 14 μέρες της συνιστώμενης περιόδου καραντίνας των ύποπτων περιστατικών.

Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσο έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα τα άκρως δραστικά έως πρωτοφανή μέτρα που έχει επιβάλει η Κίνα στον πληθυσμό της, στην προσπάθεια της να ελέγξει την εξάπλωση του ιού. Έχει καταγραφεί μετά τις 6 Φεβρουαρίου μια σταδιακή πτώση στον αριθμό νέων διαγνωσμένων περιστατικών ανά ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία των κινεζικών νοσοκομείων και διαγνωστικών εργαστηρίων που υφίστανται τρομερή πίεση από τον μεγάλο αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων.

Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα στην Κίνα από τις επίσημες καταγραφές, καθώς άνθρωποι με ήπια ή καθόλου συμπτώματα εξαπλώνουν τον ιό, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ποτέ εξεταστεί ή μπει σε καραντίνα. Φαίνεται επίσης ότι η Κίνα δεν καταμετρά πια επισήμως τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί στο νέο ιό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα - κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είναι αβέβαιο κατά πόσο οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα καταφέρουν να περιορίσουν τον ιό στα σημερινά λιγοστά περιστατικά. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις φτωχότερες χώρες που δεν έχουν ανάλογες νοσηλευτικές και ιατροφαρμακευτικές δυνατότητες και όπου ο ιός μπορεί ήδη να εξαπλώνεται σιωπηλά. Γι' αυτό, αρκετοί -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- έχουν κάνει λόγο για την «κορυφή του παγόβουνου». Αν είναι έτσι, τότε είναι θέμα χρόνου να αναδυθεί το παγόβουνο, δηλαδή να υπάρξει κανονική πανδημία παγκοσμίως.

Πράγμα που οδηγεί στο επόμενο κρίσιμο ζητούμενο: πόσοι άνθρωποι τελικά θα μολυνθούν σε όλη τη Γη; Εκτιμάται ότι στην περίπτωση πανδημίας με τον ιό Η1Ν1 της γρίπης το 2009 είχε μολυνθεί σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου πληθυσμού, παρόλο που οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν προϋπάρχουσα ανοσία, επειδή είχαν εκτεθεί στο παρελθόν σε παρόμοιους ιούς.

Κανείς δεν έχει ανοσία

Από όσο ξέρουν οι επιστήμονες, σήμερα κανείς άνθρωπος στον πλανήτη δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία στο νέο ιό Covid-19, ενώ φαίνεται ότι κάθε μολυσμένο άτομο κολλάει τον ιό σε άλλα δύο έως τέσσερα άτομα κατά μέσο όρο (έναντι ενάμισι ατόμου στη γρίπη). Συνεπώς η εκτίμηση ότι θα μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι εξωπραγματική, αν και όχι βέβαιη.

Οπότε ζωτική σημασία έχει ποιο ποσοστό των ασθενών θα πεθάνει. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ποσοστό θανάτων λόγω ενός ιού συνήθως υπερεκτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς λαμβάνουν υπόψη μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για παράδειγμα, η γρίπη Η1Ν1 του 2009 εκτιμάται τώρα ότι σκότωσε περίπου έναν ασθενή ανά 5.000, πολύ λιγότερους από τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στην περίπτωση του Covid-19, οι αρχικές εκτιμήσεις για θνησιμότητα 2% έως 4% έχουν υποχωρήσει στο 1% περίπου, δηλαδή ότι πεθαίνει ο ένας ασθενής στους 100. Αλλά και αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα μειωθεί στην πορεία, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα ήπια περιστατικά, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν θεραπείες που θα περιορίσουν τους θανάτους.

Στη Γουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του Covid-19, πεθαίνει σχεδόν ένας στους πέντε (18%) από τους επιβεβαιωμένους ασθενείς. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, τα πραγματικά νέα καθημερινά κρούσματα στην πόλη αυτή (αν συνυπολογισθούν τα ήπια και τα ασυμπτωματικά) είναι τουλάχιστον οκταπλάσια (24.000 έναντι περίπου 3.000 που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές), ενώ σε όλη την Κίνα ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης μπορεί να έχει φθάσει πια το ένα εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αναλογία θανάτων προς κρούσματα είναι πολύ χαμηλότερη, κοντά στο 1%.

Από την άλλη όμως, μπορεί να υπάρξουν θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, κυρίως λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας σε ορισμένες χώρες, ιδίως τις φτωχότερες (αλλά όχι μόνο), αν κληθούν να αντιμετωπίσουν μαζικά νέα περιστατικά.

Αλλά και η ηλικία παίζει ρόλο. Στην Κίνα το 80% των θανάτων έχει συμβεί σε ασθενείς άνω των 60 ετών. Ενώ η Κίνα έχει μέσο όρο ηλικίας πληθυσμού 37,4 έτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 43 έτη, συνεπώς πιθανώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύσουν στην Ευρώπη από τον Covid-19 σε σχέση με την Κίνα.

Δεν λείπουν πάντως και οι αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι τελικά ο Covid-19 θα σκοτώσει λιγότερους και από τη γρίπη Η1Ν1 του 2009.

Στους 1.113 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό, 44.653 τα κρούσματα

Συνολικά 97 νέους θανάτους και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας κατέγραψαν χθες Τρίτη οι υγειονομικές αρχές στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Και οι δύο αριθμοί είναι χαμηλότεροι από τους απολογισμούς της προηγουμένης (108 και 2.478 αντίστοιχα). Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν χθες είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την 30ή Ιανουαρίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Οι περισσότεροι θάνατοι (94) καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, όπως και τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (1.638). Στην Ουχάν, πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

Εταιρία ανέπτυξε το πιο γρήγορο έως τώρα τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού Covid-19

Η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κοροναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες. Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα.

Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου ιού, πέρα από παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.

Το τεστ της Novacyt -που θα παράγεται στη Βρετανία- δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για κυκλοφορία, αλλά η εταιρεία ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Παράλληλα, έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα επείγουσας έγκρισης και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το νέο τεστ εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του Covid-19. Σύμφωνα με τη Novacyt -που δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα επένδυσε στην ανάπτυξη του τεστ- αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Novacyt έχει κιόλας λάβει παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000 από τουλάχιστον 30 χώρες. Παράλληλα με τη Novacyt, άλλες εταιρείες (Thermo Fisher Scientific, GenScript Biotech, Co-Diagnostics, Roche, Abbot Laboratories κ.α.) αναπτύσσουν ή έχουν αναπτύξει ήδη σχετικά τεστ και κάνουν αγώνα δρόμο για την έγκριση τους.

Αρνητικό στον κοροναϊό το δείγμα του 33χρονου Κινέζου

Αρνητικό για τον κοροναϊό είναι το δείγμα του 33χρονου Κινέζου o οποίος προσήλθε οικειοθελώς στο ιατρικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου με συμπτώματα ίωσης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Αττικό νοσοκομείο, στο κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό. Το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο καθώς ο 33χρονος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο όπως έγινε γνωστόν πριν από λίγο είναι αρνητικό.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS απομάκρυνε 300 υπαλλήλους από τα γραφεία της ύστερα από επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS απομάκρυνε 300 υπαλλήλους από τα κεντρικά της γραφεία σήμερα ως προληπτικό μέτρο ύστερα από επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Covid-19 στην τράπεζα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Σιγκαπούρη έχει ανακοινώσει 47 κρούσματα του νέου ιού, από τους υψηλότερους αριθμούς εκτός Κίνας, καθώς και στοιχεία αναφορικά με μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να περιορίσει τις ανησυχίες αφού αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τον βαθμό συναγερμού για τον ιό, προκαλώντας πανικό στους πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως ρύζι και χαρτί τουαλέτας.

«Η DBS επιβεβαιώνει σήμερα ότι ένας εργαζόμενος προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια, ο εργαστηριακός έλεγχος διενεργήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και η τράπεζα ενημερώθηκε ότι ο υπάλληλος βρέθηκε θετικός σήμερα το πρωί. Το μεσημέρι (τοπική ώρα), η τράπεζα ζήτησε από όλους τους εργαζομένους που δούλευαν στον ίδιο όροφο με τον εν λόγω υπάλληλο να εκκενώσουν τα γραφεία και να εργαστούν από το σπίτι, σύμφωνα με την τράπεζα. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πόσοι υπάλληλοι επηρεάστηκαν από την κίνηση αυτή.

«Ως προληπτικό μέτρο και οι 300 συνάδελφοι στο Επίπεδο 43 του MBFC απομακρύνθηκαν και θα εργαστούν προς το παρόν από το σπίτι τους», ανέφερε ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων για τη Σιγκαπούρη Σι Τσε Κουν σε έγγραφο, αναφερόμενος στα κεντρικά γραφεία της DBS στο χρηματοπιστωτικό κέντρο Μαρίνα Μπέι (MBFC).

Αυτή την εβδομάδα δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές στην είσοδο γραφείων στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Σιγκαπούρης καθώς ορισμένες εταιρίες άρχισαν να ελέγχουν τη θερμοκρασία των υπαλλήλων τους. Η κυβέρνηση έχει επίσης προειδοποιήσει τους πολίτες να αποφεύγουν να χαιρετιούνται διά χειραψίας.

ΠΟΥ: Είναι "πάρα πολύ νωρίς" να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας

Είναι ακόμη «πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πιστεύω ότι σήμερα είναι πάρα πολύ νωρίς να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την αρχή, τη μέση ή το τέλος αυτής της επιδημίας» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτή η εμφανής επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη προσοχή», είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή η επιδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιανδήποτε κατεύθυνση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ φιλοξένησε χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19.

Βρετανία: Στα 9 αυξήθηκαν τα επιβεβαιώμένα κρούσματα του Covid-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν στα 9, ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι ο τελευταίος ασθενής που εντοπίστηκε προσβλήθηκε από τον ιό στην Κίνα.

«Άλλος ένας ασθενής στην Αγγλία βγήκε θετικός στον νέο κοροναϊό (Covid-19), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό κέντρο στο Λονδίνο.

Η επιδημία διαταρράσσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες παγκοσμίως, σύμφωνα με μια υπηρεσία του ΟΗΕ

Η διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, λόγω του νέου κοροναϊού (Covid-19), έχει επηρεάσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως διαπίστωσε σήμερα η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU).

«Η επιδημία προκάλεσε την αναστολή των πτήσεων, η οποία διαταράσσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ελβετία και υπάγεται στον ΟΗΕ. Η UPU «παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και συνεργάζεται στενά με τα ταχυδρομεία για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει προηγούμενο, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης υπενθύμισε τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί το 2010, λόγω της ενεργοποίησης ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία. Εξήγησε επίσης ότι έχει επηρεαστεί και το διαδικτυακό εμπόριο.

Τα ελβετικά ταχυδρομεία (Swiss Post) ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν να δέχονται επιστολές ή δέματα με προορισμό την Κίνα. Είχαν προηγηθεί ταχυδρομικές υπηρσίες άλλων χωρών (Δανία, Ρουμανία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία κ.α.) που ενημέρωσαν την UPU ότι θα διακόψουν τις παραδόσεις.

Νωρίτερα, τα αμερικανικά ταχυδρομεία έκαναν γνωστό ότι δεν θα αναλαμβάνουν πλέον δέματα που έχουν περάσει από την Κίνα.

Τα κινεζικά ταχυδρομεία πάντως, σε μια ενημέρωση προς τα μέλη της UPU, διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι επικίνδυνο να χειρίζονται δέματα και επιστολές από την Κίνα, δεδομένου ότι ο κοροναϊός «δεν επιζεί για μεγάλο διάστημα στα αντικείμενα». Εξήγησαν επίσης ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η απολύμανση των ταχυδρομικών γραφείων ενώ τα δέματα και οι επιστολές δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους.

Η UPU έχει 192 χώρες μέλη και συνιστά τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Ακυρώνεται λόγω κορωναϊού η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών

Την ακύρωση του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου και έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών στον κόσμο, του Mobile World Congress, που θα γινόταν σε λίγες μέρες στη Βαρκελώνη, λόγω του νέου κορωναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η GSMA, διοργανωτής της έκθεσης.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, εταιρίες-κολοσσοί όπως οι Amazon, Ericsson, Facebook, Sony, Intel, Cisco, LG και πολλές άλλες είχαν ανακοινώσει ότι αποσύρουν την συμμετοχή τους από το κορυφαίο γεγονός λόγω των έντονων ανησυχιών από την εμφάνιση του νέου ιού.

Στο συνέδριο είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 2.500 εταιρίες από 200 χώρες, ενώ την έκθεση επισκέπτονται περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς και 3.500 δημοσιογράφοι.

Στην έκθεση είχε δηλώσει συμμετοχή για όγδοη συνεχόμενη χρονιά και η Ελλάδα, με εθνικό περίπτερο.

ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα διαρκέσουν πέραν του 2020, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εκτίμησε σήμερα ότι οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά και δεν θα διαρκέσει πέραν του 2020.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, σε μια ακρόαση που είχε ως θέμα τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

«Δεν αναμένω ότι ο κοροναϊός θα έχει κάποια επίπτωση πέραν της φετινής χρονιάς», είπε.

Προκειμένου να εκτιμήσει τις συνολικές συνέπειες του κοροναϊού στην Κίνα, ο Μνούτσιν διευκρίνισε ότι χρειάζεται να δει τα δεδομένα των επόμενων 3-4 εβδομάδων.

Ακυρώσεις και αναστολή πτήσεων από την Air China από και προς την Ελλάδα

Ακυρώνει πτήσεις από Πεκίνο προς Ελλάδα και αντίστροφα τον μήνα Φεβρουάριο η εταιρία Air China για επιχειρησιακούς λόγους, ενώ από τις 2 έως τις 18 Μαρτίου 2020 αναστέλλει τις πτήσεις της.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από τον κοροναϊό ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακυρώσεις από τους ταξιδιώτες με αποτέλεσμα η εταιρεία να προβεί σε ακυρώσεις, αλλά και σε αναστολή των προγραμματισμένων πτήσεων της από και προς Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Φεβρουάριο, η εταιρεία Air China προχωρά, για επιχειρησιακούς λόγους, σε ακυρώσεις πτήσεων (η σύνδεση Αθήνα-Πεκίνο ήταν τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο,) ενώ προγραμματισμένα να γίνουν είναι τα δρομολόγια των πτήσεων 15 Φεβρουαρίου και 29 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία προχωρά επίσης, με στόχο την ασφάλεια των επιβατών της (λόγους δημόσιας υγείας), σε αναστολή των πτήσεων της από 2 Μαρτίου έως και 18 Μαρτίου, ενώ προγραμματισμένες να γίνουν είναι οι πτήσεις των παρακάτω ημερομηνιών: 21, 23, 28 και 30 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χονγκ κονγκ, εν λόγω, οφείλεται, φως, imperial, νέα, σημαίνει, τεστ, εταιρεία, ηπα, fda, dna, fisher, τραπεζες, dbs, reuters, ρυζι, συμμετοχή, οηε, swiss, mobile, world, gsma, amazon, ericsson, facebook, sony, intel, cisco, εμφάνιση, ελλαδα, air, china, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μετρο, εκθεση γενευης, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ιατρικο κεντρο, χωρες, dbs, αττικο νοσοκομειο, βαρκελωνη, γωνια, εδρα, εθνικη, ζωα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, θνησιμοτητα, ιος, ισπανια, ισλανδια, κινα, λονδινο, οηε, πιεση, πτησεις, ρουμανια, τεστ, φως, amazon, dna, reuters, sony, αγορα, αδυναμια, ανθρωπος, απε, ατομο, γεγονος, γραφεια, γριπη, δευτερα, διαστημα, δρομολογια, δειγμα, εγινε, εγγραφο, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, ελβετια, εμβολια, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, ερχονται, εστια, εταιρεία, εταιρια, ετη, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κινηση, λογο, ορος, ουσιαστικο, οφείλεται, πεκινο, πλατφορμες, προβληματα, πρωι, ρολο, σαββατο, σερβια, σιγουρο, συνεχεια, συμμετοχή, σιγκαπουρη, σπιτι, τριτη, συμπτωματα, φαρμακα, φορα, χονγκ κονγκ, χρονος, ωρες, air, αγνωστο, ασφαλεια, mobile, china, cisco, ενωση, ericsson, εθνικο, fisher, gsma, ιατρικο, intel, imperial, μια φορα, νεκροι, νοσοκομειο, σημαίνει, σκοτωνει, τραπεζα, θερμοκρασια, υγειας, world
Τυχαία Θέματα