Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού

Στην αύξηση της φορολόγησης του τουριστικού κλάδου αποδίδει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την πτώση που παρατηρείται όσον αφορά στα τουριστικά έσοδαν κατά τη φετινή σεζόν, η οποία πλέον, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τις εισπράξεις παρά την αναμενόμενη ενίσχυση των αφίξεων.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή τη δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό όσον αφορά τους πρώτους επτά μήνες του 2016,

ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμενων παρά την αυξητική τάση των αφίξεων.

Οι αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, παρουσίασαν σε επίπεδο επταμήνου αύξηση 1,1% λόγω ενός πολύ καλού Ιουλίου, με αποτέλεσμα ο στόχος που έχει τεθεί για αφίξεις 27 εκατ. μέσα στο 2016 να θεωρείται ότι θα είναι εφικτός ή έστω το τελικό νούμερο θα είναι αρκετά κοντά σε αυτά τα επίπεδα και πάνω σε σχέση με το 2015.

Όμως, στα έσοδα η κατάσταση είναι διαφορετική: ο αρχικός στόχος για έσοδα 15 δισ. ευρώ (έναντι 14,1 δισ. ευρώ το 2015) αναθεωρήθηκε σχετικά γρήγορα, λόγω και της πτώσης που εμφανίστηκε στους πρώτους μήνες της σεζόν. Βέβαια, στα μέσα Ιουλίου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρέαδης είχε εκτιμήσει ότι τα έσοδα θα κλείσουν με οριακά θετικό πρόσημο της τάξεως του 1% - 2%, αλλά πλέον αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Πάντως, στις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο ΣΕΤΕ εντός του Αυγούστου επισήμανε ότι η επίτευξη του στόχου για αύξηση των εσόδων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Στη χθεσινή ανακοίωνσή του ο ΣΕΤΕ αποφεύγει να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση σε επίπεδο ποσοστών, αλλά επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα επταμήνου της ΤτΕ -τα στοιχεία της οποίας είναι πάντως προσωρινά και συνήθως στα οριστικά τα νούμερα είναι λίγο βελτιωμένα- καταγράφουν στο επτάμηνο πτώση 5% ή υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

Ο ΣΕΤΕ σπεύδει να προσθέσει πάντως ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική η πτώση 3% (ή 104 εκατ. ευρώ) που υπάρχει τον Ιούλιο, ένας μήνας που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνολικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Φορολόγηση Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φορολόγησης που, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, επηρέασε αρνητικά την πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς και την ανταγωνιστικότητά του. «Ειδικότερα, οι αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα, οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών των νησιών, καθώς και οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, ενέτειναν την αλλαγή στην καταναλωτική τάση των τουριστών, με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκρατημένες δαπάνες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Παράλληλα, οι τουριστικές επιχειρήσεις, για να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής», που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΦΠΑ, επηρέασαν την τιμολογιακή τους πολιτική, καταγράφοντας τελικά πτώση εσόδων».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων όπως και το προσφυγικό. «Επιπρόσθετα, αφήνοντας πλήρως ανεξέλεγκτη την αγορά των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, το κράτος έχει ήδη απωλέσει σημαντικά έσοδα, τα οποία πιθανότατα θα είχαν αποτρέψει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση που συνεχίζει, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας δεν επωφελήθηκε στον δέοντα βαθμό από τη γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου, χάνοντας την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι παρά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελλάδα παραμένει ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με την άποψη του ΣΕΤΕ, «η πολιτεία οφείλει πρωτίστως να λύσει συστηματικά και αποτελεσματικά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, να επενδύσει στη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού και των προϊόντων του και να διαβεβαιώσει τον τομέα ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη επαναφοράς της φορολογίας σε ανταγωνιστικά επίπεδα». Ειδικά, για το φορολογικό, ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η επαναφορά των συντελεστών στα επίπεδα του ανταγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να οξυνθεί το 2017 «κυρίως λόγω της επιθετικής επανόδου στη διεθνή αγορά των ανταγωνιστικών προορισμών που φέτος αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες».

Υστέρηση 346 εκατ.

Πτώση 5% ή υστέρηση 346 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τους πρώτους επτά μήνες του 2016Μειωμένα κατά 3% ήταν τα έσοδα και τον Ιούλιο, με την υστέρηση των 104 εκατ. ευρώ να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί.Οι τουριστικές επιχειρήσεις προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής» προκειμένου να ενισχύσουν την προσέλκυση τουριστών.Επαναφορά των φορολογικών συντελεστών σε προηγούμενα επίπεδα ζητά ο ΣΕΤΕ, προκειμένου να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα