Χάος με τους πρόσφυγες - Στήνουν καταυλισμούς και στο πάρκο Τρίτση και το Ελληνικό

Λύσεις για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες αναζητεί η κυβέρνηση, που επιστρατεύει όσους ανοιχτούς χώρους μπορεί για να φιλοξενηθούν κάποιοι από τους 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Αλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση «έδειξε» χθες και ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, ο οποίος είπε ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ο κόσμος θα πρέπει να μοιραστεί σε όλη την επικράτεια.

Η

τελευταία λύση που έγινε γνωστή μόλις το πρωί της Δευτέρας είναι η δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, όπου ο στρατός στήνει από το πρωί σκηνές για τη φιλοξενία 800 ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ζήτησε να παραχωρηθεί ένα σημείο από το πάρκο Τρίτση προκειμένου να στηθούν σκηνές και να φιλοξενηθούν 800-1.000 άτομα.

Ηδη στο σημείο έφτασαν μηχανικοί του στρατού και έκαναν αυτοψία στο χώρο, ενώ εκσκαφέας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ξεκινήσει τις εργασίες στο σημείο προκειμένου να ισιώσει το έδαφος για να τοποθετηθούν οι σκηνές.

«Είναι στο νότιο μέρος του πάρκου, στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Μας ενημέρωσαν χθες το βράδυ, συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και θέσαμε τις προϋποθέσεις» δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος κ. Ζενέτος.

Παράλληλα, ετοιμασίες γίνονται και στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στο γήπεδο του μπέιζμπολ.

Περισσότεροι από 3200 μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα

Στο μεταξύ, περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο. Χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί στο νησί έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας 1450 άτομα. Περίπου 500 άτομα που περιμένουν να ταυτοποιηθούν βρίσκονται έξω από το hot spot.

Στη Χίο χθες έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν 1250 μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Χίο είναι 270 άτομα ενώ περιμένουν να ταυτοποιηθούν στο hoτ spot της ΒΙΑΛ περί τα 300 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο έφθασαν 193 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί 460 άτομα.

Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα βρίσκονται 3230 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέραν αυτών, έως τις 12 το μεσημέρι περίμεναν να ταυτοποιηθούν στα hot spots περί τα 800 άτομα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το πρωί είναι αυξημένες.

Προς το παρόν περίπου 5.000 άνθρωποι μένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νέχια Μιλιάν, μελος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης», αναφέρει η κ. Μιλιάν, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα".

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Η ομάδα έχει νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

«Ζητούμενο είναι», θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι, «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα