«Χαραμάδα» από Μέρκελ για επιμήκυνση και χρέος

Η άτυπη διαπραγμάτευση σε κορυφαίο επίπεδο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και το κούρεμα του χρέους ξεκίνησε ουσιαστικά χθες με δημόσιες δηλώσεις, από το Τόκιο και το Βερολίνο αντιστοίχως, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ,

με τη γερμανική πλευρά να εμφανίζει τα πρώτα ψήγματα διαλλακτικότητας.

Απαντώντας στις προτροπές της κ. Λαγκάρντ για παραχώρηση διετούς επιμήκυνσης στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη επανεξέταση όλων των πτυχών του χρέους της και της βιωσιμότητάς του, η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο (όπως έκανε νωρίτερα από το Τόκιο ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε), αλλά παρέπεμψε στην  έκθεση της Τρόικας. Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει η αναγνώριση από την πλευρά της κ. Μέρκελ ότι και η ίδια η γερμανική οικονομία έχει πληγεί από την ύφεση στις χώρες του Νότου.

Ως φαίνεται η («άγρια» πλέον) κόντρα Ε.Ε.-ΔΝΤ για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, άνοιξε τις πρώτες ρωγμές στο γερμανικό τείχος.

Μολονότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις  προτάσεις να δοθεί παράταση στην Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα «να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της αν θέλει να μείνει στο ευρώ», το κορυφαίο Οικονομικό Ινστιτούτο της Γερμανίας, IfW, επισήμανε για πρώτη φορά πως η χώρα μας δεν μπορεί να διασωθεί χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτή τη φορά σε βάρος της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κρατών-δανειστών!

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωνε στην «Die Welt», πως «υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξεταστεί κάποια στιγμή» το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα. Να σημειωθεί πως ο εσωτερικός διχασμός στη Γερμανία αντανακλάται και στη χθεσινή δημοσκόπηση της ZDF, που εμφανίζει το 46% των ερωτηθέντων να επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το 45% να θέλουν την έξοδό της.

Τη συζήτηση περί κουρέματος έφερε δυναμικά στο προσκήνιο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Τόκιο παραμονές του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο αρχίζει επίσημα σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απηύθυνε έκκληση να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ παρέπεμψε ευθέως σε αναδιάρθρωση, με την επισήμανσή της ότι πρέπει να εξεταστεί εκτενώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας και η κατάσταση του χρέους της.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα ο οργανισμός του οποίου προΐσταται  δεν πρέπει να φεισθούν χρόνου και προσπαθειών για να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να επιστρέψει κάποια στιγμή στις αγορές, καθώς δεν μπορεί να βασίζεται εσαεί σε ξένη βοήθεια.

«Ευπρόσδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση της κ. Λαγκάρντ ο Αυστριακός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκο

Keywords
Τυχαία Θέματα