Χάσμα θεσμών για συντάξεις-παροχές, αργούν οι αποφάσεις

Σε χαμηλούς τόνους λόγω των κρίσιμων εκλογών την Κυριακή στη Γερμανία, αλλά και στο περιθώριο των έντονων διαβουλεύσεων για τον ιταλικό προϋπολογισμό ξεδιπλώθηκαν χθες στο Euroworking Group οι συζητήσεις για το ελληνικό "αίτημα". Δηλαδή για τη μη περικοπή των "παλαιών" συντάξεων, την εφαρμογή του πακέτου "παροχών" του 2019, τη διανομή (και φέτος) μερίσματος, αλλά και την κάλυψη του κόστους για επίδομα θέρμανσης.

Οι

διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ούτε καν στο τεχνικό τους σκέλος. Και τούτο καθώς οι θεσμοί περιμένουν επιπλέον στοιχεία Νοεμβρίου για την πορεία των εσόδων.

Προς το παρόν "βλέπουν" μικρότερα πλεονάσματα φέτος και το 2019 και έτσι θεωρούν ότι δεν "χωρά" στη συμφωνία ένα μέρος από τις "παροχές".

Με άλλα λόγια το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην εφαρμοσθούν κάποιες από τις παροχές, αφού η διαφορά στον υπολογισμό του "δημοσιονομικού χώρου", δηλαδή στην υπέρβαση στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σχετικά μικρή (αν βεβαίως νεώτερα στοιχεία δεν δείξουν ότι έχει αλλάξει η κατάσταση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση).

Ωστόσο, πέρα από το "τεχνοκρατικό" επίπεδο το οποίο έχει αναλάβει η Κομισιόν που συντάσσει και τις 2 σχετικές εκθέσεις (για τον προϋπολογισμό και για την Ενισχυμένη Εποπτεία), υπάρχει και η πολιτική διαπραγμάτευση στην οποία η κατάσταση παραμένει πολύ πιο σύνθετη.

Οι τελικές αποφάσεις επιχειρείται να ληφθούν πολύ αργότερα, στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της 3ης Δεκεμβρίου (σ.σ. στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου το οποίο συζητήθηκε χθες θα γίνει συζήτηση) αλλά έως τότε τα σενάρια που θα επανέρχονται στο "τραπέζι" είναι πολλά.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθώς η συμφωνία θα είναι καθαρά πολιτική, κανένα σενάριο δεν έχει προς το παρόν αποκλειστεί πλήρως, αν και κάποια έχουν πολύ χαμηλές πιθανότητες...

Οι διαφωνίες

Η θέση των δανειστών δεν είναι ενιαία. Η Κομισιόν είναι σταθερά η πλέον θετική στη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά αμφιβάλλει για την ύπαρξη "επαρκούς" χώρου για όλα τα αντίμετρα. Το ΔΝΤ έχει μεν εκφράσει τη διαφωνία του αλλά και την πρόθεσή του να "αφήσει" τις αποφάσεις στην Ευρώπη, επιθυμώντας πάντως "ανταλλάγματα" μία "καλή" έκθεση σε όρους υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων του, ενώ οι υπόλοιποι θεσμοί έχουν μία "ενδιάμεση" θέση όπως εκφράστηκε και από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αναζητείται λοιπόν μία συμβιβαστική λύση. Αυτή θα πρέπει να μπορεί να "περάσει" επιτυχώς από το πιο μεγάλο ίσως μέτωπο, από το Eurogroup. Δηλαδή από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και ειδικά από τον γερμανικό άξονα.

Τούτο όμως προϋποθέτει ότι θα μπορεί η τελική πολιτική λύση να γίνει "ανεκτή" από τα κοινοβούλια κρατών – μελών, αν βεβαίως η λύση είναι τέτοια που θα τα υποχρεώσει να κληθούν να την επικυρώσουν.

Το θέμα συνδέεται με το πώς θα διατυπωθεί νομοθετικά η αλλαγή πολιτικής στο θέμα των συντάξεων, αλλά και με το τι διαβεβαιώσεις/ρήτρες θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια φανεί ότι δεν είναι τα αναμενόμενα.

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος: η υλοποίηση των απαιτήσεων της "Ενισχυμένης Εποπτείας" που αποτελεί για μεγάλο μέρος των δανειστών το "αντίβαρο" για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Διενεργείται απολογισμός προόδου (με προγραμματισμένη και την παρουσία τεχνικών κλιμακίων – τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα η οποία συστηματοποιείται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα