Χαστούκι του ευρωκοινοβουλίου κατά της τρόικας

Με μια έκθεση – καταπέλτη για την τρόικα, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αρχίζει να «ξηλώνει το πουλόβερ» του Πολ Τόμσεν και των υπολοίπων χαρτογιακάδων και να προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές στην πολιτική που ακολουθείται στις μνημονιακές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά μια γνωμάτευση επιτροπής που ερευνά τις ευθύνες την τρόικας στην κρίση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην 4ετία της κρίσης χάθηκαν 2 εκατ. θέσεις εργασίας από την Ελλάδα,

την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στο γεγονός ότι τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν παραβιάσει το κείμενο της Συνθήκης της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές ζητούν αποκατάσταση των αδικιών με τη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων.

Τονίζεται επίσης ότι ο ρόλος της τρόικας ήταν καταστροφικός καθώς οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους όπου το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πάνω από 50%.

Η έκθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ενεργειών που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της τρόικας.

Αν δε μείνουν σε επίπεδο διαπιστώσεων τότε δεν αποκλείεται να υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια να αποκατασταθούν τα φοβερά λάθη που έχουν γίνει.

Από την άλλη, όμως, το κλίμα αυτό στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο δε συνάδει με τις πληροφορίες ότι η τρόικα απαιτεί από την Ελλάδα νέα μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζει στο 1,5 δισ. φέτος. Ούτε και με τις πληροφορίες ότι δε συμφωνεί με μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο φόρος των ακινήτων και το ακόμη πιο σοβαρό, ότι δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 8,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Είτε, λοιπόν, πρόκειται για μια προσπάθεια κυρίως της Γερμανίας να ρίξει όλες τις ευθύνες στην τρόικα, να τους «ξηλώσει» και να… καθαρίσει αυτή για τα δικά της εγκλήματα αλλά συνεχίζοντας το ίδιο βιολί, είτε πρόκειται για μια πραγματική αλλαγή οικονομικής πολιτικής υπό το φόβο της κατάρρευσης ολόκληρων χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα