«Χειρονομία φιλίας» με την Άγκυρα πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;
Η απροσδόκητη απαίτηση της τουρκικής πλευράς για μία δημόσια
«χειρονομία φιλίας», εντός του προσεχούς διμήνου, θα μπορούσε να είναι θεωρητικά ευπρόσδεκτη
Του Αλέξανδρου Τάρκα*
Ο πολιτικός διάλογος των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, πρέσβεων Αλ. Παπαδοπούλου και Μπ. Ακσαπάρ, επιβεβαίωσε την αμοιβαία βούληση ύφεσης στις διμερείς σχέσεις και τον προγραμματισμό επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στις 22 Απριλίου και για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Όμως
Ξαφνικά, ωστόσο, η Άγκυρα κρίνει τις συνθήκες ώριμες για την πραγματοποίηση κάποιας «χειρονομίας φιλίας» εντός του Απριλίου ή Μαΐου, ώστε να κερδηθεί χρόνος και οι επαφές σε επίπεδο ηγετών να οδηγήσουν σε κάτι χειροπιαστό. Η τουρκική τακτική φέρεται ότι ικανοποιεί την Ουάσινγκτον (η οποία λειτουργεί, πάντως, μόνο υποστηρικτικά και όχι μεσολαβητικά), το Βερολίνο (με περιοδική ανάμειξη του διπλωματικού συμβούλου του καγκελάριου), αλλά ακόμα και το Παρίσι. Ο πρόεδρος Εμ. Μακρόν αφενός δίνει διπλωματικό προβάδισμα στον Ρ.Τ. Ερντογάν, λόγω της σημασίας των ταυτόχρονων επαφών του με τη Ρωσία και την Ουκρανία, και αφετέρου έχει εξοργιστεί με τη στροφή του Κυρ. Μητσοτάκη προς τις ΗΠΑ όσον αφορά τα ναυπηγικά-εξοπλιστικά προγράμματα.
Η απροσδόκητη απαίτηση της τουρκικής πλευράς για μία δημόσια «χειρονομία φιλίας», εντός του προσεχούς διμήνου, θα μπορούσε να είναι θεωρητικά ευπρόσδεκτη από την ελληνική διπλωματία, αφού, ούτως ή άλλως, θα βρισκόταν εντός του πλαισίου της -αμφιλεγόμενης- Διακήρυξης των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023, αλλά πρακτικά προκαλεί δύο μείζονα προβλήματα.
Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι ήδη ευάλωτη στο τμήμα του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δεν μπορεί να υποστεί το κόστος της «χειρονομίας φιλίας» μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ακόμα και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα δεν είναι ευνοϊκή για τον προεκλογικό σχεδιασμό. Χωρίς, μάλιστα, να αποκλείονται τα ενδεχόμενα μίας αμφίσημης δήλωσης Ερντογάν ή ενός επικοινωνιακού λάθους σαν τη γνωστή μεγαλοπρεπή υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη προς τον Τούρκο πρόεδρο.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι καθαυτό διπλωματικό. Όσο κι αν εξαντληθεί η φαντασία των υπηρεσιακών παραγόντων, η «χειρονομία φιλίας» δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από μία δήλωση επιβεβαίωσης-επαύξησης της Διακήρυξης των Αθηνών ή μία ανακοίνωση άμεσης εφαρμογής κάποιων από τα ΜΟΕ. Τα ΜΟΕ μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Πρώτα από όλα, υπάρχει η βάση των παλαιά συμφωνηθέντων και νυν λίγο πολύ αδρανών 29 ΜΟΕ που περιλαμβάνουν από ρυθμίσεις για την εξειδίκευση του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 ως τις επαφές σε διάφορα διπλωματικά και στρατιωτικά επίπεδα για την αποφυγή έντασης και ατυχημάτων. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα 15-16 ΜΟΕ (από το σύνολο των προηγούμενων 29) που επιβεβαιώθηκαν, μόνον επί της αρχής, πέρυσι τον Νοέμβριο και χαρακτηρίζονται ανώδυνα (ανταλλαγές συμβολικών επισκέψεων, αθλητικές-μορφωτικές συναντήσεις κ.λπ.). Η τρίτη κατηγορία είναι τα πρόσθετα «πολύ αναβαθμισμένα» ΜΟΕ που προτείνει κατά καιρούς η Άγκυρα, παρερμηνεύοντας ακόμα και τη «συμφωνία στρατιωτικού μηχανισμού» (υπογράφηκε στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο του 2020) και επιδιώκοντας τον προληπτικό έλεγχο των κινήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το ψευδο-επιχείρημα αναγκαίων συνεννοήσεων με τα αρμόδια όργανα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί κανένα από τα «αναβαθμισμένα» ΜΟΕ που και ο ίδιος (παρά την αρχική δεκτικότητά του) απέρριψε το 2020 κατόπιν επιμονής του υπουργείου Εξωτερικών. Επομένως, το ερώτημα είναι ποια από τα πιο ανώδυνα ΜΟΕ θα αρκούσαν στην Άγκυρα χωρίς παρενέργειες στην Αθήνα εν όψει ευρωεκλογών.
* Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη
The post «Χειρονομία φιλίας» με την Άγκυρα πριν ή μετά τις ευρωεκλογές; appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι πήγαν στο πρώτο επισκεπτήριο – Τι συζήτησαν
- Γιάννης Ξανθόπουλος: «Υπάρχουν αμφιβολίες ότι οδηγούσε ο συγκεκριμένος που εμφανίστηκε» λέει ο δικηγόρος του για τον οδηγό του τρίτου αυτοκινήτου
- Πτώση F-16 στην Ψαρούθα: Αυτός είναι ο 29χρονος Υποσμηναγός που σώθηκε
- «Κλείδωσε» η συμφωνία Ελλάδας – Καναδά για την αγορά επτά Canadair: «Μία μεγάλη αγορά για εμάς»
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ο Π. Ασλανίδης, πατέρας θύματος! «ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ τίποτα από την Βουλή, εξαφάνισαν τα παιδιά μας...»
- Ιστορικές ύβρεις
- Ούτε εκατοστό πίσω!
- Ο νέος Ταξίαρχος στον Κιλκισίου Βαρθολομαίο
- Η Γαλλία διαψεύδει ότι θα στείλει 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία...
- Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός Euroleague: Live Streaming
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- «Χειρονομία φιλίας» με την Άγκυρα πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;
- Ιστορικές ύβρεις
- Επιχείρηση «Αμάλθεια»: Η βοήθεια προς τη Γάζα
- Ούτε εκατοστό πίσω!
- Στο… απυρόβλητο η woke κουλτούρα
- Υπάρχουν και οι παραιτήσεις…
- «Γαλάζια» όνειρα και δεξιά αναχώματα
- Η Καρυστιανού είναι ο εφιάλτης της συνείδησής σας!
- Ο Θεός να’ χει καλά τον Κυριάκο, για την προκοπή της χώρας (και της Ευρώπης)…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Γαλλία: το παρίσι διαψεύδει την αποστολή 2.000 στρατιωτών στην ουκρανία
- Σφοδρή αντιπαράθεση στη βουλή κωνσταντοπούλου με μηταράκη και πλεύρη για τα τέμπη
- Reuters: η reliance industries της ινδίας διέκοψε τις αγορές πετρελαίου της ρωσικής sovcomflot μετά τις κυρώσεις
- Φλωρίδης: «από το φθινόπωρο η ελλάδα θα μπει σε μια νέα εποχή στο θεσμό της διαμεσολάβησης»
- Ηπα: εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από τέσσερα χρόνια στην τζόρτζια
- Ολλανδία: 350 εκατ. δολάρια για πυρομαχικά και drones για τον ουκρανικό στρατό
- Καραθανασόπουλος: διαχρονικές ευθύνες οδήγησαν στο έγκλημα των τεμπών
- Ηπα: η fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% έως 5,50%
- Φαβορί της Eurovision τραγουδά στα ελληνικά και λατρεύει τα πανηγύρια
- ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ! Η πρώτη γενετικά τροποποιημένη μπανάνα είναι γεγονός...