Χλιαρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος - Τον Μάρτιο θα εξεταστούν και νέες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν και νέα μέτρα κατά της Τουρκίας στη σύνοδο του Μαρτίου εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της ανακοίνωσης από τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων ατόμων και εταιρειών από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Εάν υπάρξει συμφωνία στη

Σύνοδο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε "προσθήκη ονοµάτων", με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και "εάν χρειαστεί, θα εργαστούν για την επέκταση" του πεδίου εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε πιο στοχευμένες κυρώσεις στον κλάδο της ενέργειας της Τουρκίας, ωστόσο οι στοχευμένες αυτές κυρώσεις δεν πάνε αρκετά μακριά για την Ελλάδα και οι συζητήσεις για το προσχέδιο συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές σχέσεις, τον Οκτώβριο, υπογράμμιζαν την ανάγκη για "ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο" και στο πλαίσιο αυτό, καλούσαν σε διάλογο "με καλή πίστη και αποχή από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ".

Οι ηγέτες είχαν εξάλλου προειδοποιήσει την Τουρκία ότι σε περίπτωση μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων η "ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της".

Bloomberg: Δεν ικανοποιεί τις ελληνικές απαιτήσεις

Από την πλευρά του το Bloomberg μεταδίδει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. οδεύουν να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους να προετοιμάσουν τις εργασίες για την "προσθήκη ονομάτων" και την πιθανή επέκταση της προηγούμενης απόφασης της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων κατά δύο αξιωματούχων από τον κλάδο της ενέργειας.

Η προτεινόμενη διατύπωση δεν ικανοποιεί τις ελληνικές απαιτήσεις για ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και μια ξεκάθαρη απειλή νέων κυρώσεων, όπως η απαγόρευση των συναλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και τουρκικών εταιρειών, αναφέρει το πρακτορείο.

Το κοινό ανακοινωθέν υπόκειται στην έγκριση και των 27 κρατών μελών και είναι πιθανό η Ελλάδα και η Κύπρος να επιμείνουν σε πιο σκληρή διατύπωση. Παρόλα αυτά, το προσχέδιο δείχνει πώς η Ε.Ε. αναγκάζεται να προχωρήσει σχοινοβατώντας για να δείξει αλληλεγγύη στα μέλη της χωρίς να κάψει τις γέφυρες με έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο. Το μπλοκ βασίζεται επίσης στην Τουρκία για να αναχαιτιστεί η εισροή των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ από τη Μέση Ανατολή, σημειώνει το πρακτορείο.

Σε ένα σημάδι ότι δεν αναμένονται μέτρα, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι οι ηγέτες θα καλέσουν τους υπουργούς Εξωτερικών να "υποβάλουν εκθέσεις για την κατάσταση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας και για τις επιλογές για τη συνέχεια".

Οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν επίσης ότι η Ε.Ε. "έχει στρατηγικό συμφέρον στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία" και θα καλωσορίζουν την προσπάθεια για απευθείας διερευνητικές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Die Welt: Το προστατευτικό χέρι της Γερμανίας πάνω από τον Ερντογάν"

Γιατί στη Σύνοδο Κορυφής των 27 δεν θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξηγεί κείμενο της γερμανικής Die Welt το οποίο έχει τίτλο: "Το προστατευτικό χέρι της Γερμανίας πάνω από τον Erdogan".

Όπως σημειώνει το άρθρο "η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν χάσει την υπομονή τους με την Τουρκία. Μετά από μήνες μπρος-πίσω επιδιώκουν να αποφασιστούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Erdogan κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα. Αλλά είναι κυρίως η Angela Merkel που πατάει το φρένο".

Το άρθρο υπογράφουν οι Christoph B. Schiltz και Marion Sendker έχει ως εξής:

Ήταν μια ανήκουστη πρόκληση: Λίγο πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έστειλε από την Άγκυρα χαιρετισμούς προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως δεν θα υποκύψει σε "απειλές και εκβιασμούς" της ΕΕ και δεν θα επιτρέψει έναν νέο "ιμπεριαλισμό". Επιπλέον, ο Erdogan συμβούλευσε την ΕΕ να απαλλαγεί από τη "στρατηγική της τύφλωση".

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν οι Υπουργοί συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες για την Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas (SPD) διαπίστωσε ότι έγιναν "πάρα πολλές προκλήσεις" κατά τους τελευταίους μήνες. Ο Γάλλος ομόλογός του Jean-Yves Le Drian έγινε ακόμη πιο σαφής μιλώντας στη συνάντηση: "Μας χλευάζει", είπε με οργή για τον Erdogan.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης σε δημοσιογράφους, συνόψισε διπλωματικά την κατάσταση: "Όλοι οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπήρξε καμία θεμελιώδης αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας". Σε ορισμένα σημεία, πρόσθεσε, "η κατάσταση έχει στην πραγματικότητα μάλλον επιδεινωθεί".

Κατά την άποψη των Ευρωπαίων, οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν πλέον φτάσει σε ένα νέο χαμηλό. "Η σχέση έχει κλονιστεί", δηλώνει κορυφαίος διπλωμάτης. "Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για εποικοδομητικό διάλογο", εξηγεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Manfred Weber (CSU).

Πάρα πολλά έχουν συμβεί κατά τους τελευταίους μήνες. Στη Λιβύη, η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με παράνομες μεταφορές όπλων και υποδαυλίζει εδώ και μήνες τον εμφύλιο πόλεμο. Ερευνητικά πλοία συνοδευόμενα από φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους στην Ανατολική Μεσόγειο για να θεμελιώσουν τις τουρκικές αξιώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον κατεχόμενο από την Τουρκία Βορρά της Κύπρου στα μέσα Νοεμβρίου, ο Erdogan ζήτησε μόνιμη λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από καμία άλλη χώρα στον κόσμο, πλην της Τουρκίας.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ερντογάν

Επιπλέον, ο Erdogan ξεκίνησε πριν από πάνω από ένα χρόνο στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Βορειοανατολική Συρία και έκτοτε έχει καταλάβει μέρος της γειτονικής χώρας. Στη σύγκρουση για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο, η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν και, σύμφωνα με γαλλικές πηγές, έχει στείλει στην περιοχή των συγκρούσεων σχεδόν 2.600 τζιχαντιστές από τη Συρία.

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσπάθησαν για τελευταία φορά να ρίξουν γέφυρες προς την Άγκυρα: Η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης θα ήταν δυνατή, εάν η Τουρκία προσέγγιζε περισσότερο την ΕΕ.

Αλλά μόλις δέκα ημέρες αργότερα ο Erdogan κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων ως απάντηση στην σκληρή κριτική για το Ισλάμ από τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron μετά από τον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου δασκάλου από ισλαμιστή τρομοκράτη. Αρκετές ισλαμικές χώρες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση. Αναφερόμενος στον Macron, ο Erdogan δήλωσε: "Θα έπρεπε να υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία". Ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε φραστικά και στη Γερμανία: Χαρακτήρισε αστυνομική επιχείρηση για διεξαγωγή ερευνών σε συνδέσμους τζαμιών ως "ρατσισμό και ισλαμοφοβία".

Η Γαλλία ζητάει αυστηρές κυρώσεις αλλά…

"Υπάρχει αλλαγή του τρόπου σκέψης όσον αφορά την Τουρκία", δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg, συνοψίζοντας την τρέχουσα ατμόσφαιρα στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Die Welt, η γαλλική κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.

Επίπονες οικονομικές κυρώσεις, όπως αυτές που έβαλε στο τραπέζι το καλοκαίρι ο Borrell, δεν σχεδιάζονται επί του παρόντος. Αλλά και το εμπάργκο όπλων εναντίον της Άγκυρας, το οποίο ζήτησε τη Δευτέρα η Ελλάδα στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δεν θα τεθεί επίσης προς συζήτηση.

Αντ’ αυτών, λόγω των γεωτρήσεων για την αναζήτηση φυσικού αερίου στην Κύπρο αναμένεται και άλλα πρόσωπα και θεσμοί να συμπεριληφθούν στον κατάλογο όσων απαγορεύεται να εισέρχονται στην ΕΕ, ενώ θα παγώσουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Μέχρι στιγμής από τα μέτρα πλήττονται δύο κορυφαίοι υπάλληλοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας TPAO. Η Κύπρος πιέζει πλέον να συμπεριληφθούν στον κατάλογο τουλάχιστον πέντε άλλα άτομα και τρεις θυγατρικές του Ομίλου.

Αλλά η Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη. Ο Macron είναι ο πιο έντονος επικριτής του Erdogan στην ΕΕ, ενώ η καγκελάριος Angela Merkel μέχρι πρόσφατα πατούσε διαρκώς φρένο στις κυρώσεις. Γι’ αυτό και το Παρίσι είναι πιθανό να προτείνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για την Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας, εάν ο Erdogan τελικά δεν υποχωρήσει.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα